Helyi életstílus

2024.05.05. 15:51

A húsvétot ünneplik az ortodox hívek

Krisztus feltámadott! - ezzel a mondattal köszöntik húsvét vasárnap egymást az ortodox hívek. A többi hívő pedig így válaszol: Valóban feltámadott.

Delmagyar.hu

Forrás: PannonRTV

Az ortodox keresztény templomokban húsvétkor megnyílnak a császári ajtók az oltáron, ami szimbolikusan jelzi, hogy Jézus feltámadásával legyőzte a sötétséget és a halált, és megnyitotta a menny kapuját és az üdvösség útját az egész emberiség előtt.

Az ünnep egyik jelképe a piros tojás. A piros szín a hiedelmek szerint Jézus vérét szimbolizálja. Aleksandar Petijević, néprajzkutató: „A keresztény hagyományban ez a szokás állítólag ahhoz a pillanathoz kapcsolódik, amikor Mária Magdolna, aki Krisztus követője volt, egy piros tojást vitt el Tiberius római császárnak tanúságul vagy megerősítésként, hogy a tojás színe megváltozott, és hogy Krisztus feltámadt. A szokás tehát nagyon ősi és régi.”

Porfirije szerb pátriárka az éjféli liturgiát a belgrádi Szent Száva-templomban szolgáltatta. Prédikációjában azt hangsúlyozta, hogy mindannyiunknak belülről kell feltámadnunk, mint egyénnek, de mint nemzetnek is, hogy minden nap jobbak legyünk, és kölcsönösen megértsük egymást.

A húsvét napja családi ünnep, amelyet a család összes tagjának jelenlétével és a negyvennapos böjt végét jelentő kötelező ünnepi étkezéssel ünneplik az ortodox hívek. Ilyenkor már leves, sonka, sült borjú- és malachús, valamint sütemények is kerülnek a terítékre.

Olvasható a PannonRTV oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában