Márki-Zay Péterék Vásárhelyen a paprikás krumplit is bevetették, hogy meglegyen a 20 ezer aláírás

2024.05.05. 12:05

Herczeg Sándor: A régi Messiást a süllyesztőbe dobták

Márki-Zay Péter hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy pártja, a Mindenki Magyarország Néppárt 5. lesz az európai parlamenti választás szavazólapján. Herczeg Sándor politológus egy bejegyzésében úgy fogalmazott, Márki-Zay Péter és pártja vért izzadva küszködött azon, hogy meglegyen a 20 ezer érvényes aláírása, amit országosan gyűjtöttek. Vásárhelyen ehhez paprikás krumplit, majálisos lasszós gyűjtést, az önkormányzat Facebook-oldalán közzétett, a választási alapelveket sértő tartalmat is bevetettek.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter azáltal, hogy saját pártot alapított, eltávolította magától valamennyi egykori szövetségesét, a választók döntő részét Magyar Péter vitte el tőle. Fotó: Bánkúti Sándor/MW

Herczeg Sándor hódmezővásárhelyi politológus a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) Európai Parlamentbe való bejutásának esélyeit latolgatva kifejtette, 2018 februárjában Márki-Zay Péter csak Hódmezővásárhelyen 13 076 voksot kapott, 2019 októberében 13 478-at. Az ellenzéki előválasztáson 2021 szeptemberében országosan lehetett neki aláírni: az első fordulóban 126 628-an, a másodikban 372 313-an szavaztak rá.

 2022 tavaszán az a lista, amit ő vezetett miniszterelnök-jelöltként, 1 947 331 voksot kapott. Eltelt két év, a varázslat pedig elillant: ezúttal kínkeservesen szedtek össze 21-22 ezret. A számok nem hazudnak, mindig a tényeket mutatják

 – elemezte.

A politológus kiemelte, Márki-Zay Péter saját pártot hozott létre, ezzel eltávolította magától valamennyi egykori szövetségesét, a korábban benne bízókkal együtt, az ezután maradó választók döntő részét pedig Magyar Péter vitte el tőle. A régi Messiást a politikai süllyesztőbe dobták.

Az MMN-nek 40 százalékos részvételnél mintegy 156 ezer szavazóra lesz szüksége az 5 %-os küszöb eléréséhez. Ha a részvétel eléri az 50 százalékot, akkor már közel 200 ezer olyan szavazóra, akik másra nem ikszelhetnek. Emlékeztetett, most pedig éppen hogy meglett a 20 ezer aláírás, holott mindenki akár mindegyik pártnak is aláírhatott.

Herczeg Sándor leszögezte, Márki-Zay Péter országos támogatottsága a múlté. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában