Jegyzet

2024.05.02. 02:12

Majálistól Anyák napjáig

Jeszenszky Zoltán

Sűrű lesz ez a hét. Alig hogy hátunk mögött hagytuk május elsejét, a munka ünnepét, a hétvégén a munkánál is fontosabbat ünneplünk: az édesanyák napját. Ez is egy olyan ünnep, aminek az eredete az ókorba nyúlik vissza, majd a 19. században néhány bátor nő (és velük szimpatizáló férfi) kezdeményezésére született újjá az egyik talán legőszintébb és legfontosabb ünnepünk. 

Magyarországra az anyák napja ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. Az első hivatalos anyák napját a Vöröskereszt kezdeményezte, amit 1925-ben még együtt ünnepeltek a hagyományos Mária-tisztelettel. Mindössze három évvel később azonban egy miniszteri rendelet az iskolai ünnepségek közé emelte. 

Persze, az anyák napja csak akkor az igazi, ha nem a virágboltok és a képeslapárusok kaszálnak rajta. A szeretet nyelvét nem a pénztárca beszéli. Egy értékes ajándék sem pótolja az ölelést és az őszinte figyelmet, amiből még egy jól működő családon egyre kevesebb jut a másikra. 

Hölgyeim és uraim! Ideje lélekben is felkészülni! Vasárnap végre egy olyan ünnep érkezik, ami nem a külvilágnak, hanem a családnak szól. Örüljenek annak, ha van még kit átölelni. Mert az édesanya is olyan, mint a levegő. Természetesnek vesszük, hiánya akkor tűnik fel, ha már elfogy.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában