Helyi közélet

2024.05.05. 17:10

Motorosok vandálkodtak a Móra-tölgyeknél

A közelmúltban ismeretlen motorosok rongáltak a csengelei Móra-tölgyeknél, kárt téve a környezetben. Egy-két nap elteltével szintén ismeretlenek hozták rendbe a területet, amit egyébként Szabó Ferenc mezőőr gondoz.

Imre Péter Géza

A motorosok csúnya munkát végeztek a Móra-tölgyeknél. Fotó: Szabó Lajos

Csengele közösségi oldalán olvashattuk pár napja azt az elszomorító hírt, miszerint az önkormányzat sajnálattal tapasztalta, hogy az elmúlt napokban a Móra-tölgyeknél az erdőben motorozók a területet nem rendeltetésszerűen használták, kárt okozva annak esztétikai állapotában. Mint írták, arra kérik tisztelettel a károkozókat, hogy a területet hozzák rendbe, eredeti állapotába. Amennyiben ez nem történik meg, nyomravezetői díjat tűznek ki az elkövetők megtalálására, zárul a közlemény.

A bejegyzés arról számol be, hogy motorosok mély nyomokat hagytak a talajban, a zöld felületen és az utakon, ösvényeken egyaránt. Ott túráztatták krossz gépeiket, alaposan megrongálva a kedvelt kirándulóhelynek számító Móra-tölgyek környezetét, ahol sütögetőt és pihenőt is kialakított a csengelei vadásztársaság a helyi önkormányzat támogatásával. A látványt Szabó Lajos tanyagondnok örökítette meg fényképeken.

 Szabó Ferenc mezőőr szinte sírva számolt be tapasztalatairól, ami azért is bántotta ennyire, mert sokat dolgozik azért, hogy a Móra-fák környéke szép és rendezett legyen, hogy a kilátogatók ideális körülmények között pihenhessenek

 – mondta Tóth Tibor, Csengele polgármestere, hozzátéve, ez már a második ilyen eset volt.

Legutóbb, mikor kimentek a mostani rongálást követően a helyszínre, azt tapasztalták, valakik rendet tettek, visszataposták helyére a füvet, elegyengették a megbolygatott talajt, gereblyéztek. A „vagánykodás” után kisteleki iskolás csoport és a Te szedd! szemétszedő akciókban résztvevők jártak a terepen, elképzelhető, hogy ők érezték úgy, segítenek – vélekedett a faluvezető.

 Nem tudjuk, kik voltak, akik igyekeztek visszaállítani az eredeti állapotokat, mert nem jelentkeztek nálunk, az is elképzelhető, hogy felhívásunkra a motorosok voltak, akik, megbánva tettüket, így cselekedtek. Községünkben is élnek krosszosok, de őket ismerve úgy vélem, más településről érkeztek a rongálók. Nyomravezetői díjat végül nem tűzünk ki, nem kutatjuk ki, vagy kik lehettek a garázdák, de kamerát helyezünk ki a Móra-tölgyekhez. És arra kérünk mindenkit: becsülje meg és vigyázzon Csengele értékeire, nevezetességeire

 – zárta lapunknak adott nyilatkozatát Tóth Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában