Szegedi hírek

2024.05.05. 14:00

Végleg lehúzhatja a rolót a város egyik kultikus helye

November óta zárva a város egykor ikonikus és kultikus helye, a Szeged Étterem. Az épület tulajdonosa, a Magyar Államkincstár ismét pályázat útján keres bérlőt. Kérdés, van-e még vállalkozó, aki fantáziát lát a helyben.

Arany T. János

A dicső napok halovány emléke. Egykor a város legmenőbb helye volt a Széchenyi téri Szeged Étterem, most ismét bérlőt keres. Fotó: Karnok Csaba

Lapunk 1969. július 26-i számában Megnyílt a Szeged Étterem című cikkben írtunk arról, hogy a város rangjához méltó új étteremmel gazdagodott. Az írás beszámol a 260 fős nagyteremről, a 200 fős kerthelyiségről és a 100 személyes bárról, ahol reggel 9-től hajnali 4-ig várták a vendégeket, hetente egyszer pedig a budapesti Moulin Rouge mulató műsorát adták elő Szegeden.

A beszámoló ezzel ér véget: „a bár vasárnapi megnyitója iránt máris nagy az érdeklődés, úgy véljük, ez a későbbiekben is így lesz, mert nagyon kellett már ez a vendéglátó kombinát, amely a Tisza Étterem és bár mellett a város egyik reprezentatív szórakozóhelye”.

Nos, ez nem így lett, az érdeklődés az évtizedek alatt megkopott, a 70-es, 80-as évek fénykorát gyorsan a vergődés követte néhány említésre méltó próbálkozás mellett.

Lapunk 1969. július 26-i száma.


A vég kezdete
2005-ben másodjára hirdette meg eladásra az éttermet működtető kft.-t a tulajdonosi kör, de már 2003 végén felmerült a Szeged eladása, végül elvetették a gondolatot. 

 

Lapunk 2005. május 30-i száma.

2009. július 17-én Bezárt a Szeged étterem címmel írtuk meg, hogy a város legendás szórakozóhelye, a Szeged Étterem a rendszerváltást követően veszteségessé vált, 1997-ben végleg bezárt, tulajdonosa, a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat végelszámolással szűnt meg. A bérleti jogot még a vállalattól vásárolta meg 1998-ban a Monarchia 2000 Kft. közel 20 millió forintért. 

Lapunk 2009. július 17-i száma.

A Szeged 2000-ben nyitott ki újra. 2010. márciusában arról írtunk, hogy a Széchenyi téri Szeged bérleti jogát a húsboltjairól ismert Novoth Kornél vette meg. Lecserélték a cégtáblát, a vállalkozó rengeteget költött a felújításra, két hónap alatt építtette át a helyet. 

2010. márciusában arról írtunk, hogy hentes vette meg az éttermet.


Már 2015-ben is hirdették
2015-ben már pályázatban keresett bérlőt az épület tulajdonosa, a Magyar Államkincstár a szegedi ingatlanba, ahol a Szeged Étterem Borozó és Pub működött. A Széchenyi tér 9. alatti ingatlan 735,6 négyzetméteres, utcáról megközelíthető, egy pincét és egy 63 négyzetméteres udvart is magában foglaló helyiségeit határozatlan időre adnák bérbe.

A város főterének egykor patinás étterme ismét lehúzta a rolót. 
Fotó: Karnok Csaba


A jövő bizonytalan
2023 novemberében a város főterének egykor patinás étterme ismét lehúzta a rolót. A hely hónapok óta nem üzemel. A Magyar Államkincstár ismét pályázat útján keres bérlőt a Szeged Étteremnek helyet adó ingatlanba. Kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben lesz-e olyan vállalkozó vagy befektető – akár szakmai, akár pénzügyi –, aki fantáziát lát egy ekkora hely üzemeltetésében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában