Szegedi egyetemi hírek

2024.05.16. 15:06

E-üzemanyaggyárat adtak át az egyetemen - GALÉRIA

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet mellett, az SZTE Science Parkban felépült és megkezdi működését a közép-európai szinten is egyedülálló SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomás, ahol e-üzemanyagot állítanak elő. Az ünnepélyes átadás előtt a MOL és az SZTE stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.

Arany T. János

Szintetikus-üzemanyaggyárat adtak át az egyetem Science Parkjában csütörtökön. Az ünnepélyes szalagátvágásra, táblaavatásra, amelyen Lantos Csaba, Bódis László, Kónya Zoltán, Fendler Judit, Szabó Gábor és Janáky Csaba vett részt a helyszínen került sor. Fotó: Karnok Csaba

Csütörtökön az  ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben átadták a Szegedi Tudományegyetem Science Parkban felépült SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomást. Az ünnepség résztvevőit Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese köszöntötte, majd  Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke vette át a szót, aki házigazdaként szólt a jelenlévőhöz és az egyetem zászlóshajó-programjának nevezte az energetikai tesztállomást.

Szeged a fejlődés útján

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az egyetem, a nagyvállalatok és az állam együttműködésének jó példájának nevezte a létesítményt, megemlítette, hogy az utóbbi időben jelentős a fejlődés Szegeden: jön a Rheinmetall, épül a Science Park, itt a BYD. 

– Szeretném megélni, hogy a harmadik híd is megépüljön – tette hozzá. Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár előadásában a tesztállomás és a Neumann János Program kapcsolatáról beszélt. (A Neumann János Program  Magyarország új innovációs stratégiája, fókuszában az egyetemek, valamint a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll.) Előadásában a program mintaprojektjének nevezte a tesztállomást.

Együttműködési megállapodást írtak alá

Végül Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja Anyag-, Környezet-, és Energiatudományi Kompetenciaközpont vezetője, az  SZTE Greennovation Center alapító-igazgatója tartott előadást a zöldenergiáról, az időszakosan előállított többletenergia kémiai tárolásáról. A beszédek és előadások után került sor a MOL-SZTE Stratégiai Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírására. A dokumentumot Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Kónya Zoltán rektorhelyettes, valamint Horváth Ádám, a MOL Csoportszintű DS Új és Fenntartható Üzletágak igazgatója láttak el a kézjegyével. 

Táblaavatás és pohárköszöntő

Az ünnepélyes szalagátvágásra, táblaavatásra, aláírára, amelyen Lantos Csaba, Bódis László, Kónya Zoltán, Fendler Judit, Szabó Gábor és Janáky Csaba vett részt a helyszínen került sor, majd azt követően az SZTE kutatói helyszínbejárást vezettek. Az ünnepi állófogadáson Fendler Judit kancellár mondott köszöntőt, amiben kifejtette, hogy az egyetem időben felismerte a tudományok között elmosdó határokat és létrehozta az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központot, valamint méltatta az egyetem fentarthatósági törekvéseit.

Mi az a tesztállomás?

A létesítmény fő célja, hogy laboratóriumi méretekben bevált környezetkímélő energiatárolási és -átalakítási technológiákat teszteljen félüzemi környezetben. A tesztállomáson helyben termelt megújuló villamosenergiát is felhasználva, a víz elektrolízise révén állítanak elő „zöld” hidrogént, ami üzemanyagul és alapanyagul is szolgál a további energiaátalakítási folyamatokhoz. A következő lépésben a szén-dioxid elektrolízisével (vagy katalitikus átalakításával) előállított szén-monoxidból és hidrogénből folyékony szintetikus üzemanyagot (e-üzemanyagokat, például nyers benzint vagy kerozint) hoznak létre.

Szintetikus üzemanyagot állít elő

2023-ban az EIT megvalósításának első ütemeként az SZTE Science Parkban 50 kW teljesítményű fotovoltaikus kiserőmű (napelempark) épült, napkövető napelemekkel. A tesztállomásra 2024 januárjában érkezett az a két konténer, amelyekben az SZTE saját tervezésű berendezései víz elektrolízisével e-hidrogént, „zöld” hidrogént állítanak elő. Ezt a „zöld” hidrogént használják a tesztállomás további folyamataihoz üzemanyagként és alapanyagként. A 2024 márciusától működésbe helyezett harmadik konténerben kapott helyet az e-fuel, vagyis a szintetikus üzemanyagok előállításának üzemegysége. Ezeknek gyártása szén-dioxid vagy szén-monoxid katalitikus átalakítása, majd hidrogénnel való reakciójuk révén történik. A szintetikus nyersanyag hasonló a természetben bányászott kőolajhoz, benzin, gázolaj, kerozin vagy akár nehezebb olajok is készíthetők belőle. Az EIT-en gyártott e-üzemanyag validálása érdekében az Audi Hungária autógyár az e-fuel-t a jelenleg használatos benzinbe keverve fogja tesztelni motorjaiban, annak rövid- és hosszútávú hatásait vizsgálva.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában