Helyi közélet

2024.05.16. 16:45

Pádár Nikolett és Nádas Bence lettek az év szegedi sportolói - Galéria

Átadták csütörtökön Szeged napja alkalmából a szegedi városházán azokat az elismeréseket, amelyeket a kiemelkedően teljesítőknek adományoz minden évben a szegedi önkormányzat. Szeged Megyei Jogú Város művészeti, alkotói és pályakezdői támogatásait, valamint a Szeged Sportolója és Szeged Sportjáért díjakat is átadták az ünnepségen. Az év sportolója idén Pádár Nikolett, és Nádas Bence lett.

Suki Zoltán

A sportolók éppen edzőtáborban vannak, ezért helyettük meghatalmazottaik vették át a díjat. Fotó: Karnok Csaba

A hagyományokhoz híven, idén is ünnepi műsorral kezdődött a városházán Szeged Megyei Jogú Város művészeti, alkotói és pályakezdői támogatásainak, valamint a Szeged Sportolója és a Szeged Sportjáért díjak átadása.

– Nagy megtiszteltetés, hogy én köszönthetem városunk kiválóságait. Nem túlzás azt mondani, hogy Szeged az Alföld kulturális és sportközpontja – mondta ünnepi beszédében Binszki József.

A Szeged Sportolója díjat Pádár Nikolett úszó kapta, aki éppen edzőtáborozik, ezért édesanyja vette át az elismerést. Ugyanezt a díjat kapta Nádas Bence kajakozó, aki szintén nem volt jelen az ünnepségen, helyette Petrovics Kálmán, a Szegedi Vízisport Egyesület elnöke köszönte meg a díjat.

Pádár Nikolett ott lesz a párizsi olimpián 200 méter gyorson, mely versenyszám döntőjében a hatodik helyen zárt a dohai vizes világbajnokságon. Ötéves korában kezdte az úszást a Szegedi Úszó Egyletben, 17 éves korára nemzetközi szinten ért el jelentős eredményeket. Nikolett a Tömörkény-gimnázium tanulója, 2023-ban az MTI választásán az év úszója lett, a Magyar Úszó Szövetség pedig az év legeredményesebb ifjúsági korú úszónőjének választotta. 

Nádas Bence kajakozó háta mögött már számos siker áll sportpályafutása során: olimpiai negyedik hely és világbajnoki cím. A 2014-es szegedi ifjúsági világbajnokságon kajak egyes 200 méteren aranyérmes lett, később a felnőtt világbajnokságon a 4x200 méter váltót is megnyerte. Ezzel 18 évesen minden idők legfiatalabb felnőtt világbajnoka lett. A 2020-as nyári olimpiai játékokon kajak kettesben 1000 méteren Kopasz Bálinttal a 4. helyen végzett, kajak négyes 500 méteren 7. lett a magyar csapat tagjaként.

A Szeged Sportolója díjat 2003-ban alapította az önkormányzat. Azoknak adományozható, akik az előző évben országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és ezzel hozzájárultak Szeged hírnevéhez.

A Szeged Sportjáért díjat Varga Ágnes, a polgármesteri hivatal nyugalmazott sportügyintézője kapta. A Szeged Sportjáért díjat szintén 2003-ban alapította az önkormányzat. Azoknak az edzőknek, oktatóknak, szakoktatóknak, menedzsereknek és sportvezetőknek adományozható, akik országos és nemzetközi versenyekre készítettek fel kiemelkedő sportolókat.

Rajtuk kívül több mint harmincan érdemelték ki Szeged művészeti, alkotói és pályakezdői támogatását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában