Jövőre május 8-10. között rendezik meg Vásárhelyen az állattenyésztési napokat

2024.05.16. 14:45

35 országból érkeztek látogatók az agrárkiállításra

A hónap elején megrendezett 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár három napja alatt 35 országból 54028 látogató fordult meg Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítóterületén. Idén 592 agrár és ipari kiállító állatait, a mezőgazdaságot segítő innovatív, modern berendezéseit tekinthették meg az érdeklődők.

Kovács Erika

A legszebb tenyészállatokat mutatták be a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron. Fotó: Gémes Sándor

Elkészült a Hód-Mezőgazda Zrt. 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár értékelése. A szervezők a kiállítás előtt egy héttel azon aggódtak, hogy a rendezvény időszakára tartós esőt prognosztizáltak, ezért a szokásosnál kevesebben váltottak előre online jegyeket. Az aggodalom azonban már az első napon elmúlt, mivel már a kiállítás nyitónapján többen látogattak ki az Aranyági kiállítási területre, mint a tavalyi jubileumi esztendőben az első napon.

Komolyan vették az állategészségügyi feltételeket

A kiállítás állategészségügyi biztonságáról nyolc hatósági állatorvos gondoskodott. A minden évben szigorú, de következetes szakmai állategészségügyi munkának köszönhetően ez volt az egyik legnyugodtabb kiállítás, mivel az állattartók is nagyon komolyan vették a beszállítás állategészségügyi feltételeinek betartását. Csak néhány esetben hiányoztak az előírásszerű védőoltások és laborvizsgálatok, így azokkal nem léphettek a kiállítás területére a tulajdonosaik. Az állatorvosoknak egyszerűbb szállítás közben szerzett sérüléseket kellett ellátniuk és kivédeni a környezetváltozás okozta stresszt.

Idén először az ipari kiállítók körében meghirdetették „A kiállítás legszebb standja” díjat, amit a Tolnagro Kft. érdemelt ki.

Bár a húsmarháknál ez már évek óta megszokott, de a tejelő marhánál a kiállítás történetében először fordult elő, hogy női bíró, Céline Le Ru le Laurent, bírálta a holstein-frízeket.

Idén újra lehetett baromfit is látni

A 2024-es esztendő kiemelt lófajtája a gidrán volt, horvát, román, bolgár, cseh és magyar tenyésztők lovait is láthatta a közönség.

A szervezők többször is újraszámolták, mert magunk sem akarták elhinni, hogy idén a hazai látogatókon kívül 35 országból érkeztek vendégek és érdeklődők, hogy megnézzék a 31. kiállítást, amit a három nap alatt 54 028-an kerestek fel. Idén 592 kiállító vett részt a rendezvényen, 218 ipari, 260 állattenyésztő kiállító, 23 tenyésztőszervezet, 70 árus, 21 élelmiszerárus. A kiállításon 94 szarvasmarha kiállító 123 tejelő marháját, 138 húsmarháját, 99 sertést, 304 juhot és kecskét, 137 lovat, 50 voiler baromfit, plusz egy baromfi udvart, 80 díszbaromfit, 22 galambot, 20 nyulat, 12 csincsillát láthattak a kilátogatók, egy 22 ezer literes, kamionra helyezett bemutató akváriumban pedig 7 -féle halat.

Háromszáz díjat adtak át a seregszemlén

Az idei nagydíjat és plaketteket Návay Sándor szobrászművész készítette, a nyolc nagydíj mellett 240 első-második-harmadik helyezéses plakett készült, és a cégek, kiállítók, szervezetek által felajánlott különdíjakkal együtt több mint 300 díjat adtak át Magyarország legnagyobb és legjelentősebb állattenyésztési és mezőgazdasági kiállításán.

A Hód-Mezőgazda Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, hogy máris meghirdették a 32. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok időpontját, amit 2025. május 8-10. között rendeznek meg.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában