Szegedi hírek

2024.05.16. 19:23

Megnyílt a 28. Szegedi Borfesztivál - GALÉRIA

Arany T. János

A borrendek felvonulásával csütörtök délután hivatalosan megnyílt a 28. Szegedi Borfesztivál, ami tizenegy napon át, jövő vasárnapig várja a vendégeket. Fotó: Karnok Csaba

A hagyományokhoz híven a borrendek felvonulásával csütörtök délután hivatalosan is megnyílt a 28. Szegedi Borfesztivál. A Pavane Táncegyüttes által vezetett menet a Dugonics térről indult, majd a Széchenyi térig vonultak a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társasága, a Szent Vince Borrend, az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje, az Európai Borlovagrend Szegedi Legátusa és a Szőregi Rózsahölgyek Rendje Egyesület képviselői. A Széchenyi tér túlsó végén lévő színpadon Botka László, Szeged polgármester köszöntötte a borrendeket és a fesztivál vendégeit, akik már a hivatalos megnyitó előtt majdnem teljesen megtöltötték a teret.

– Óriási öröm, hogy ennyien vagyunk. Gyönyörű városunk ilyenkor a legszebb. Huszonnyolc évvel ezelőtt kicsiben kezdtük. Mára joggal elmondhatjuk, hogy az újjászülető magyar borkultúra legnagyobb rendezvénye a Szegedi Borfesztivál – kezdte beszédét a polgármester. Köszöntőjében három évszámot idézett fel: 1719-et, amikor Szeged visszakapta szabad királyi város rangját, a 145 évvel ezelőtti nagy árvizet és 2004-et.  

– A szabadsághoz azóta is makacsul ragaszkodnak a szegediek. Húsz esztendeje beteljesedett Szent István ezeréves álma – fogalmazott.

A borászok nevében Günzer Tamás köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Mint mondta, villányi borászként megtiszteltetés számára, hogy itt lehet. Felhívta a figyelmet a jövő keddi borversenyre: a hagyományoknak megfelelően a fesztiválhoz kapcsolódva idén is rendeznek borversenyt. A 2023-as év bortermelője díjat elnyerő villányi borász, Günzer Tamás elnökölte bírálók 140-150 kiváló bort értékelnek vakkóstolással, százpontos rendszerben. A megmérettetés eredményhirdetését május 21-én tartják. A 28. szegedi Borfesztivál tizenegy napon át, jövő vasárnapig várja a vendégeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában