100 éve velünk ébred
Itt vagyok: Nyitólap > 100 éves Délmagyarország > Méterekkel a Belváros fölött járt a Tisza - 1970

Méterekkel a Belváros fölött járt a Tisza - 1970

2010.02.16. 14:19
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Szinte másról sem szólt ez az év, mint a nagy vízről. Ekkora árra senki nem számított, és csoda, hogy nagyobb baj nélkül megúsztuk.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.Áprilisban komoly vizek jártak a Tiszán. Április 15-én már így szól a DM címe: „Egy méterrel a nagy árvíz szintje felett – Védekezés a Tisza dél-alföldi gátjain". Mindez azonban, mint később kiderült, csak előjátéka volt a nagy víznek.

Városrészek fölött a víz

Az április közepi árvíz hamarosan levonult. Csakhogy az igazi bajok májusban jöttek.

Május 20-án „Megfeszített munka nappal és éjszaka a gátakon" címmel már vészhelyzetről tudósít a DM. „Nappal és éjjel váltott műszakban folyik a megfeszített munka, hogy kellő védelemmel találja magát szemben a Maros minden eddiginél nagyobb árhulláma. A késő esti órákban a Csongrád megyei Árvízvédelmi Területi Bizottság az általános helyzet értékelése alapján – minden eshetőségre számítva, a maximális biztonság érdekében – elrendelte, hogy Nagylakon, Magyarcsanádon, Apátfalván, Kiszomborban, Ferencszálláson és Kübekházán felöltve, a legszükségesebb holmikat összecsomagolva, fent virrasszon a lakosság."

Bajban Makó és Szeged

A május 21-i lap címei már így szólnak: „Hősies küzdelem a Maros töltésein – Elővigyázatosságból kiürítették Apátfalvát és Magyarcsanádot – Makó védelme".

De tovább romlott a helyzet. A május 22-i lapban jelent meg a védelmi bizottság közleménye, miszerint: „Tekintettel a súlyos helyzetre, el kellett rendelni Maroslele teljes és Makó szakaszos kiürítését. Makó város, a községek és lakosaiknak sorsáért érzett felelősségtől áthatva felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy utasításainkat a súlyos helyzetre való tekintettel rendben, fegyelmezetten hajtsák végre. A gyermekek, nők, öregek és betegek számára Makó–Újváros vasútállomáson vasúti kocsikat biztosítunk, amelyek elsősorban Hódmezővásárhelyre és Szentesre szállítják őket. A kitelepített lakosság fogadásáról és ellátásáról Hódmezővásárhelyen és Szentesen gondoskodunk. Felkérünk mindenkit, hogy az Árvízvédelmi Bizottság és a karhatalom utasításait maradéktalanul és ellenállás nélkül, fegyelmezetten hajtsa végre."
Eddig a Maros okozta a legtöbb bajt. Ettől kezdve azonban minden erőt a Tisza és Szeged védelme köt le.

Május 26-án „Kilenc és fél méteres tetőzést várhatunk" című írásában már nagy bajokat jelez előre a DM. „Szegednek most az is rendkívül fontos, hogy Tiszafüreden mekkora a folyó vízállása , s a most levonuló árhullám ott milyen magasan tetőzik. A számítások meglehetősen pontosak, a tiszafüredi tetőzés várhatóan 780 centiméter lesz. Az 1932-ben mért maximális vízállás 750 centiméter volt. Ez az az árhullám, amely közvetlenül szorongat bennünket, s amelynek a magassága Szolnokon és tetőzésben 930 centiméter körül lesz." – írja a lap, amelynek május 27-i címei már így szólnak: „A védekezés legfontosabb feladata: A szegedi töltések erősítése – Ellennyomó medence a Móra-parkban – Töltésmagasítások 14 kilométeren – Megháromszorozzák a véderőt a Tisza gátjain". Idézzünk a komoly bajokat jelző írásból: „A belvárosban húzódó kő mellvéd meglehetősen öreg és gyenge, ezért máris megerősítő munkálatokat végeztek rajta. Homokzsákokkal támasztották meg és fóliával szigetelték. Tegnap egy második védővonal kialakítása is elkezdődött: fóliaborításos ellennyomó medencét építenek ki a Móra-parkban, a védfal hosszában."

Mind többen és egyre inkább féltik vagyonkájukat és az életüket. De nincs hiány emberben: rengetegen dolgoznak a gátakon. A május 3-i lap így tudósít: „A szegedi vízmércén a Tiszán levonuló árhullám éjfélkor elérte a 937 centimétert. Az eddig beérkezett hidrológiai adatok feldolgozása azt tükrözi, hogy a következő napokban a Tisza Szegednél 960–980 centiméter között tetőzik, de – minden esetre számítva – a Csongrádtól a magyar–jugoszláv határig tartó védővonalakon a 10 méteres, sőt afölötti vízszinthez rendezkednek be az aktív védelemre. "

A megkönnyebbülés ideje

Másnap végre bekövetkezett a megkönnyebbülés: tetőzött a folyó. „A Tisza új rekordja: 960 centiméter – Barátságosak a mellékfolyók – Csak mérsékelt apadás várható a következő napokban – Változatlan éberséget követlenek az átázott töltések" – szólnak a lap címei. A tudósításban pedig ez áll:
„Tegnap még azt írtuk a napi árvízi jelentésben, hogy ma estére várható a Tisza tetőzése, 980 centiméter körüli szegedi vízszinttel – ma pedig minden várakozást fölülmúló vízügyi jelentést adhatunk közre: 960 centiméterrel jegyzik a maximumot a vízügyi krónikában. Már nincs reális valószínűsége annak, hogy magasabb vízoszloppal kellene bírkózni. Kedden kora reggel még 960 centimétert mértek, délután már 957, majd éjfélkor 950 centimétert... És sem a Tiszán sem a mellékfolyókon nincs már annyi víztartalék, hogy ezt fölülmúlja. Szegednél a Maros okozta a legtöbb zavart, de most már megnyugvóban van, ha nem is ígér nagyon gyors visszahúzódást."
Szeged megmenekült.

Összeállította: Szávay István

hirdetés

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...