Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Géntechnológiával a magyar gazdaságért

Még el sem kezdődött a tömegméretű bioüzemanyag-termelés Magyarországon, máris látni: bioetanolból nemsokára kevés lesz. A gondon a géntechnológia segíthet. Haszonnövények, szintén géntechnológia segítségével, mihamar gyógyszeralapanyagot állíthatnak elő. Ugyancsak a növénynemesítés segíthet abban, hogy a magyar bor föl tudja venni a versenyt a tengerentúli tömegtermeléssel.
Zsúfolt hónapok állnak Dudits Dénes professzor (képünkön), az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgatója mögött. Bejárta a fél világot, a franciaországi Lyontól Kínáig és Ausztráliáig, növénygenetikai tanácskozásokon adva elő, illetve hallgatva az összesereglett genetikusok előadásait. Magyarországon pedig, Visegrádon, maga az SZBK szervezett egy uniós tudományos rendezvénysorozatot. A szakember a kirajzolódó nemzetközi trendek alapján mondja a következőket.

Bioetanol és génsebészet

Nemsokára akkora igény lesz a benzinbe keverhető, illetve azt helyettesítő üzemanyagként alkalmazható bioetanolra világszerte – Magyarországon is –, amit a mostani technológiákkal képtelenség fedezni. Ma főleg keményítőből hoznak létre etanolt, holott például a kukoricának, az egyik fő bioetanolnövénynek nemcsak keményítőt tartalmazó termése van, hanem óriási cellulóztömeget jelentő szára, levele is. S az erdőültetvényeket is be lehet vonni a bioetanol-előállításba – megsokszorozódható a létrehozható üzemanyag-mennyiség. Miként jön mindehhez a növénynemesítés, a géntechnológia? Segítségével nagymértékben növelhető a növények tartalmazta cellulózmennyiség, és létrehozhatók olyan mikroorganizmusok, melyek a jelenlegieknél jobban bontják a cellulózt.

Akadémia: nálunk le, másutt föl?

Pekingben, egy kilométeres sugarú körön belül jelenleg épp öt nagy akadémiai épületet húznak föl – látta a főigazgató –, nálunk pedig azon megy a vita, hogy kell-e Magyar Tudományos Akadémia intézethálózata. Kínában sokezer-számra képzik a tehetséges, fölkészült kutatókat, telepítik őket haza Amerikából, Európából – nálunk pedig számos helyen kutatóelbocsátások kezdődtek. Az SZBK szervezte visegrádi nemzetközi találkozón rengeteg volt az amerikai résztvevő – holott ők igazán a világ élvonalában vannak –, miközben magyar kutatóknak egyre nehezebb föltételek mellett kell versenyezniük uniós pénzekért.

Inzulin, kukoricából


A gyógyszeralapanyag-előállításban is mind nagyobb szerepet töltenek be a növények – a génsebészet segítségével. Az általuk – főleg szintén kukorica, illetve repce – termelt inzulin előállításának technológiája már a nagyipari hasznosítás küszöbére jutott. Hasonló technológiáknak nálunk is nagy szerepe lehet: a világ inzulinszükséglete rohamosan emelkedik, a hagyományos, baktériumokkal történő inzulin-előállítás nem fedezi gazdaságosan a szükségleteket. A növényekkel termeltetett inzulint egyébként legjobb magából a termésből kivonni, így nem gond a tárolás, csak magtárról kell gondoskodni – van is –, s a termést szükségletek arányában földolgozni. Egy eljárás pedig lehetővé teszi: az inzulin a mag olajtartalmához kötődjék, a növényolaj fölúszik a gyártás során keletkező víz tetejére – csupán le kell szedni, és az olajtól elkülöníteni, tisztítani. Kanadában egy cég mindezeket már meg is valósította.

Megmenteni a magyar bort

A tengerentúlon – például, mint a főigazgató tapasztalta, Ausztráliában – végeláthatatlan területeken termelik a szőlőt, a toronyméretű tartályokban annyi bort állítva elő, hogy ezzel a magyar bor nem tud versenyezni – egyszerűen nem fér tőle a piacra. Legalábbis addig nem, amíg mi is a nemzetközileg futó, nagy fajtákat – Chardonnay, s társai – termesztjük. Egyetlen megoldás: a szintén meglévő magyar fajták speciális jellegét tovább fokozni, további nemesítéssel. És hogy e borok mindig jelen legyenek a piacon, fontos, hogy ellenálljanak a betegségnek, ami szintén a növénygenetika segítségével alakítható ki. Ha a piacon folyamatosan jelen van nem nagy mennyiségű, de a többitől markánsan különböző, semmi mással össze nem téveszthető bor, arra folyamatos piac szerveződik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom