Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Jótékony mulatság a TIK-ben

A bál – állt azon a meghívón, melyben az Első Szeged Lions Klub és a Szegedi Tudományegyetem invitálta farsangi mulatságra jó népét a József Attiláról elnevezett impozáns tanulmányi és információs központba. Az esemény révén 3 millió forint jut a klinika két gyermekosztályának és a vakok otthonának.
Báli elegancia az egyetem tanulmányi és információs központjában. Fotó: Karnok Csaba
Ahogy a meghívóban is írva vagyon, a hölgyek nagyestélyiben, az urak szmokingban vagy sötét öltönyben érkeztek szombat este a bál helyszínére, az egyetem új tanulmányi és információs központjába (TIK), inkább palotájába. A bálteremmé varázsolt aula bejáratánál kedves hagyományt teremtve a két házigazda, Szabó Gábor rektor és Petri András, a Lions klub elnöke, feleségükkel oldalukon, a bál mind a négyszáz vendégét személyesen köszöntötték. Egy mondatba sűrítve, a szó legnemesebb értelmében vett polgári eleganciáról árulkodott az est minden kelléke, mozzanata és résztvevője.

Szolgálunk

Miután ki-ki elfoglalta névre szóló helyét az ízlésesen megterített, ötágú gyertyatartóval, virágcsokorral díszített tízszemélyes kerek asztalok körül, látványos lézershow-val kezdődött a program, melyben a Magyarországon 15 éves nemzetközi Lions-mozgalom jellemző képei villantak fel, gyermekszívvel, szemekkel, az oroszlános címerrel, s a jelszóval: We Serve (Szolgálunk). E gondolat jegyében fogantak a köszöntők is. Petri András kifejezte örömét, hogy az élet különböző területeiről, a tudományból, a kultúrából, a gazdaságból, a politika mindegyik oldaláról érkező bálozók napi érdekeiket, esetleg édekellentéteiket félretéve a nemesen együtt szórakozást választva, gondolnak és áldoznak a szükséget szenvedőkre.

Szabó Gábor rektor is arra a legbüszkébb, hogy a hazai és nemzetközi reputációval rendelkező tudásközpontban, a kutató egyetemen az oktatás, az innováció és a különféle szolgáltatások mellett megjelent az erkölcsi feltöltődés, lelki erősítés attitűdje is. Ez alkalomból mondott köszönetet mindazon egyetemi polgárnak, akik jószolgálati munkával, jótékonysággal is öregbítik az egyetem jó hírnevét.

Hárommillió jószolgálatra

A tavaly jótékonysági bál bevételéből a Baptista Szeretetszolgálat, a gyermekklinika és a fogyatékkal élő hallgatók központja kapott 1-1 millió forintot. E felajánlásoknak is köszönhetően Colombóban már átadták azt a 100 fős magyar otthont, melyben a szökőár következtében árván maradt gyermekeket fogadták be. A második millió ahhoz járult hozzá, hogy átépíthessék a gyermekklinika újszülött osztályát – azóta a szülők éjszakára is együtt lehetnek gyermekükkel. A harmadik millió segítségével már működnek azok a különleges készülékek, éppen a TIK-ben, amelyekkel a csökkent látóképességű hallgatók olvasni, internetezni, illetve tájékozódni tudnak az épületben. A mostani bálozók ismét 3 millió forintot ajánlottak fel 3 jószolgálati célra, egyenlő arányban elosztva: a szemészeti klinika gyermekosztályán egy helyhez kötöttség nélküli diagnosztikai vizsgálatot lehetővé tevő mobil, digitális szemfenék fényképező kamera beszerzését, a nőgyógyászati klinika újszülött osztályán a babák oxigénellátottságának folyamatos megfigyelését biztosító Pulsoxymeter vásárlását támogatják, míg a vakok otthonának az ott lakók rehabilitációját biztosító és életkörülményeiket javító eszközöket vásárolnak. A bál köszöntő perceiben mind a tavalyi, mind a mostani adományozottak köszönetüket fejezték ki a nagylelkű támogatóiknak.

Vigasság több helyszínen


A báli vigasság egyszerre több helyszínen is zajlott. Ki a táncparketten, ki a kaszinóban, ki a Darling Szalon divatbemutatóján, ki a svédasztal mellett, ki a szivarszobában cigányzenére, ki a jósdában, ki a Vylyan Pincészet és Nyakas Pince borainak kóstolgatásával múlatta az időt. Mindegy is hogy hol, mindenütt jó volt a társaság.

Az igényesség megjelent a táncparketten is. Többeket korábban Brigitta, az előző Lions- elnök, Nagy Sándor felesége, próbált nagy-nagy türelemmel megtanítani legalább a legfontosabb tánclépésekre. Igaz, van, akiben csak a jó fej- és kéztartás maradt meg, az is valami. A jósdában is nagy volt a forgalom, komoly üzletemberek, professzorok, politikusok is beültek a sejtelmes fények mögé – mentségükre legyen szólva, valamennyien az asszony unszolására. A Szög-Art művészeinek festményeiből, kisplasztikáiból tartott árverésen is nagy volt az érdeklődés. A licitáláson Gellért Ákos és Oláh János vitte a prímet, nemcsak azért, mert maguk is vásároltak, hanem mert sikerrel tornászták fel a többi kép árát is – elvégre jótékonysági árverésről volt szó.

A szivarnak lelke van

A kaszinó legnépszerűbb pontjának a rulettasztal bizonyult, mely köré a gyengébb nem tagjaitól alig fértek el a férfiak. Persze ők másutt is jól feltalálták magukat. Például a szivarszobában. Ami nem is olyan egyszerű, hiszen ahogy a bor kultúrájában szinte már mindenki otthon van, s jellemző beszédtéma poharazgatás közben különféle pincészetekről, szőlőfajtákról, évjáratokról eszmét cserélni, és senkinek nem jutna már eszébe nagyfröccsöt kérni egy villányi portugieserből, szivarban még az elején tartunk. De már nem a legelején. Már társalgás témája hogyan lett Fidel Castro kedvenc szivarfajtája a Cohiba, az egyik legkeresettebb márka, ki Romeo és Juliára, ki a lájtosabb Monte-
cristora, esetleg a dominikai Davidoffra esküszik.

A bennfentesek árakat is tudnak, ezer és 15 ezer forint között lehet válogatni – természetesen szálanként. Kővári Árpád – aki éppen Szenkovszky Istvánt és Oltvai Bélát próbálta beavatni a szivarozás rejtelmeibe – mesélte, nem nagy szivaros, de jó társaságban szívesen gyújt rá egy finomabb márkára. Egyszer már majdnem vett egy humidót is, ami ugyebár egy olyan speciális dobozka, mely 65-70 százalékos páratartalmat biztosítva nem hagyja kiszáradni a dohányrudacskákat. Szivarozási kultúránk egyébként határozottan emelkedik, ugyanis egyetlen hamutartóban sem láttam elnyomott szivarvéget, ami komolyabb füstkarikás körökben a legnagyobb disznóságnak számít. A szivarnak ugyanis lelke van – ha letesszük, hagyni kell békében elhamvadni.


Csokiszökőkút

Az ételkülönlegességekbe nem nagyon kívánok belemenni, tényleg csak ínycsiklandozásul megemlítem a sült vadkacsacombokat, a kardhalsteaket kapormártással és a vörösboros szarvaspörköltet túrós galuskával. A desszertek közül fizikálisan is kiemelkedett a belga étcsokoládéval táplált csokiszökőkút, melybe ha pálcikával különféle natúr vagy kandírozott gyümölcskockákat mártogattunk, megérezhettünk valamit a menny ízeiből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Szeged költségvetését

Elfogadták tegnap a 2006-os városi költségvetést, ami a kormánypárti képviselők szerint biztosítja,… Tovább olvasom