Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Közmunkások lepik el az erdőt

Erdőgondozás, például csemeteápolás, az áradás okozta károk helyreállítása a feladata azoknak az embereknek, akik szeptembertől három hónapig közmunkát végeznek az erdőgazdaságban. Sokuk évek óta munkanélküli, a közmunka jelenti számukra szinte az egyetlen lehetőséget a család fönntartására.
Szeptembertől 85 regisztrált munkanélküli lát munkához a Dalerd Dél-alföldi Erdészeti Zrt. erdeiben. Az akciót a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közmunkatanácsa finanszírozza. – Az idén már harmadjára biztosít közmunka-lehetőséget erdőgazdaságokban a minisztérium, országos program keretében – mondja Fazekas József vezérigazgató-helyettes. A Dalerd 21 millió forintot kapott erre a célra. A közmunka – melyre a munkaügyi központ közvetíti ki az embereket – sokaknak jóformán az egyetlen lehetőség arra, hogy eltartsák önmagukat, családjukat.

A négygyermekes Laczkó Istvánnak két iskolás gyermekről kell gondoskodnia egyes-egyedül, feleségét a deszki tüdőkórházban gyógyítják, súlyos betegséggel. A házaspár két felnőtt gyermeke már keres.

– Hat éve vagyok munkanélküli. Szakmám autószerelő, tizenhárom évet dolgoztam a Hódgépnél. Amióta elküldtek, csak közmunkát sikerült kapnom. Dócról jár át Sándorfalvára kerékpárral nap mint nap, az erdőgazdaság ottani területére. Kapálnak, megszabadítják a csemetéket a gaztól, parlagfűmentesítést is végeznek.

A napi hat órát dolgozó közmunkások negyven-ötvenezer forintot visznek haza havonta, attól függően, hogy segéd-, betanított, vagy szakmunkát látnak-e el. Laczkó István a magasabb fizetési kategóriába tartozik, de így is nehezen tudnak megélni. – Tegnap fizettem be Misi fiam tanszereinek árát, 11 ezer 900 forintot. A dóci iskolába jár. Szemüvege negyvenezerbe került – ismerteti a családapa a váratlan kiadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezés a Vedres szakközépiskolában: gyakorlat és kaland

A szegedi Vedres építőipari szakközépiskolában két évig építők dolgoznak. Az egyik szárnyban… Tovább olvasom