Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Nem lesz benne se kályha, se kémény

Különleges ház épül Deszken. Legfőbb sajátossága: télen nem, vagy alig kell fűteni – s nem csak az ilyen, enyhe teleken –, nyáron pedig nem kell hűteni: még az éghajlatszakértők által kilátásba helyezett kánikulában sem.
Szűcs Róbert épülő deszki háza a lehető legtakarékosabb lesz. Fotó: Karnok Csaba
Szűcs Róbert német példa alapján honosította meg Magyarországon a – szakmai elnevezéssel – „alacsony energiájú" épületek építését. Vállalkozást is alapított rá, s hogy mennyire bízik a módszerben, jelzi: saját házát is ez alapján hozza létre.

Maga a ház betonból van, s kívül-belül polisztirolba van becsomagolva. De az alap alatt is összesen 22 centis polisztirolréteg helyezkedik el, a lábazat is leszigetelt, és szigetelt lesz a födémzet is, mikor odáig jut a deszki építkezés – egy-két hét múlva. Az így szigetelt ház hőelbocsátása összehasonlíthatatlanul kisebb a közhasználatú építőanyagokból épültekével szemben.

Egy ház két telken

Szűcs Róbert épülő háza nem egy, hanem két telken helyezkedik el. Azért, hogy a lehető legelőnyösebb legyen a tájolása – mondja. Az épületnek délre kell néznie; észak felé csak kis ablakok nyílhatnak. S hogy a túlzott nyári napsütés ellen mi véd? A tető végei a szokásos mintegy fél méter helyett száz-százhúsz centire „lógnak túl" a falakon. Így a nyaranta napközben gyorsan magasra emelkedő nap fénye nem sugárzik be az ablakokon.

Miből keletkezik az épületben a hő? Abból, hogy az emberek, az elektromos háztartási berendezések – a villanykörtétől a plazmatévéig – hőt termelnek, és a főzésre, mosásra, fürdésre használt vízzel is hő termelődik. A keletkezett hő 98 százalékban visszajuttatható a lakótérbe – speciális légkezelő segítségével. A hő „pingponglabdaként ugrál az épületben, faltól falig", nem tudja elhagyni a házat. A levegő cseréjét viszont biztosítja a légkezelő, de csak a levegőt cseréli, a hő marad. A beáramló új levegő is hőcserélten érkezik a házba, télen fölmelegítve, nyáron lehűtve, a kert földjébe süllyesztett, száz méter hosszú geotermikus hő segítségével.

De azért – biztos, ami biztos – jó, ha lehet fűteni is a házat. E célra sem hagyományos kályhát vesz igénybe a szakember, olyannyira, hogy kémény eleve nem is lesz a házon. Fűtésre elegendő egy szintén különleges elektromos fűtéskiegészítő. Alig fogyaszt valamit, a fűtés költségei a szokványosnak a tizedét teszik ki. Egy 150 négyzetméteres lakás fűtése két-háromezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

Elfogadta tegnap a szegedi közgyűlés a város 2007-es költségvetését. A kormánypárti képviselők… Tovább olvasom