Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

29 ezerből próbálnak megélni havonta

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Zöld Katalin elveszítette állását, depressziós lett, öngyilkos akart lenni, amitől gyermekei, Laci és Ricsi tartották vissza. A fiúk mai napig gondoskodnak az édesanyjukról.
– Az élet, a sors kimérte rám magát – kezdte beszélgetésünket a vásárhelyi Zöld Katalin, aki nehéz körülmények között két fiút, Lászlót és Ricsit neveli a Vásárhely hátárában, a Borz utcában lévő házukban. Összejött minden: tavaly októbertől tüdőgyulladás környékezte, majd méhszájrákkal március 25-én megműtötték. Kemény időszak volt, szerencsére gyerekeire, főként abban az időben Lacira és barátnőjére mindenben, figyelmükre és gondoskodásukra számíthatott.

Laci és Ricsi egymást és édesanyjukat is segítik. Fotó: Karnok Csaba
Laci és Ricsi egymást és édesanyjukat is segítik. Fotó: Karnok Csaba

Délmagyarország–Rotary Advent

A szombati lapunkban bemutatott Csitkovics Zitának és gyermekeinek aznap, Leidecker Józsefnek és családjának pedig vasárnap adtuk át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt. Zöld Katalin és családja ma délután veszi át adományozó oklevelünket a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Bíró Katalin és családja vehet még át adományt – gáztűzhelyet, takarítószereket és tartós élelmiszert –, amelyet az Expert képviselője ad át.
A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Garam utcai óvoda.
– Borzasztó volt, amikor nem tudtam, hogy láthatom-e még valaha a gyermekeimet. Ezt az érzést nem kívánom senkinek – mondta Zöld Katalin.

– A felelősséget érzékelve a barátnőmmel igyekszünk minél több terhet levenni édesanyám válláról, nővéreimmel mosunk, főzünk, ügyelünk a rendre a lakásban. De a jószágokra is figyelünk, etetjük, itatjuk őket – mondta a Vásárhely külvárosában élő László. Az idősebb, Szegeden tanuló testvér elmondta: mindenben igyekeznek édesanyjuknak segíteni, előfordult, hogy László a barátnőjével együtt főzött ebédet, majd vacsorát a családnak.

A család életét főként az befolyásolta, hogy az édesanya elveszítette állását, depresszióba esett, és a kilátástalan helyzet miatt többször megkísérelte – túlzott gyógyszeradagolással – az öngyilkosságot. – Mostanában picivel nyugodtabb a légkör, az élet, és az is öröm, hogy már sok mindenben együtt dolgozhatnak, tervezhetnek édesanyjukkal – mondta László.

Nélkülöznek, 29 ezer forintból próbálnak megélni havonta, és akkor a rezsiről és a több 100 ezer forintos hallókészülékről még nem is beszéltünk.

A karácsonyuk általában szegényes, szomorú. Elromlott a centrifugájuk, a mosógépük rozsdásodik – nem a legfényesebb a helyzetük. Csak a vásárhelyi önkormányzatra és lapunk segítségére számíthatnak, így fordulhat jobbra az életük. László búcsúzáskor még elárulta, ő is újságíró szeretne lenni, és segítene a hozzájuk hasonlóan sanyarú körülmények között élőkön.

Zöld Katalin a rozsdás mosógéppel. Fotók: Karnok Csaba
Zöld Katalin a rozsdás mosógéppel. Fotók: Karnok Csaba

Karácsonyi üzenet

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Molnár Piroska színművész lesz.

– Számomra a szenteste az egyetlen szabadnapot jelenti, hiszen előtte is, utána is dolgozom. December 24-én viszont otthon, nyugalomban lehetek. Amíg hittem a Jézuskában, szerettem ezt az ünnepet. Még úgy is, hogy mivel nem volt pénzünk fenyőre, édesanyám egy napraforgószárba tűzdelte bele a gallyakat. Esti világításban gyönyörűnek láttam a karácsonyfánkat. Ajándékként általában valami téli ruhadarabot kaptam, de a praktikus meglepetésnek is ugyanúgy örültem. Ma már ebből a hangulatból csak a fenyőillat maradt meg számomra. Meg az ünnepi díszkivilágítás, ami miatt mindig jó ilyenkor az utcákon sétálni.

A színésznőt elkíséri rendezvényünkre Pindroch Csaba színművész is, akivel együtt játszik este a Szegedi Nemzeti Színházban a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című darabban.

– Gyerekként a karácsony számomra mindig a készülődésről, meghittségről szólt, aminek a csúcspontja a csengő megszólalása volt. A fenyőillat, a finom ételek és a Csendes éj felcsendülése olyan meseszerű világot teremtett, amit átlengett a melegség és a jó érzés. Ezt próbálom meg felidézni felnőttként is. A készülődést az ajándékvásárlás miatt utálom, de amikor már állítjuk a fát, onnantól visszatérnek a régi érzések. És fontos, hogy úgy éljük az életünket, hogy ne csak ez az egy nap legyen a szereteté, amit ilyenkor ünnepelünk.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban lévő, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.
Játékokat, könyveket gyűjtünk

A Klauzál téren felállított Délmagyarország szeretetkuckóban ezen a héten a szegedi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb két adomány a Klauzál téren

Vasárnap délután 6 órakor, a harmadik városi adventi gyertyagyújtás után ismét két rászoruló… Tovább olvasom