Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

34 éves özvegy, három kislánnyal

Szeged - Egyetlen éjszaka alatt hullott rommá Gyarmati Otília élete, amikor 35 éves férje a kezei között halt meg. Egyedül maradt három lányával. Még munkája sincs, hiszen a családi vállalkozásba akart beletanulni a férjétől.
Három hónappal ezelőtt még tökéletes családi idillben élt Gyarmati Otília férjével és három kislányával. Aztán egy éjszaka egész életük rommá hullott.

– A férjem éjszaka felébredt, rosszul érezte magát – kezdte történetüket az összetört nő. – Mivel hányt, azt hittük, csak a lányoktól szedett össze valami vírust. De aztán szólt, hogy nyomást érez a mellkasában.

Mivel a friss levegőtől jobban lett az ablakban, a férfi úgy döntött, vesz egy meleg fürdőt. Néhány perc múlva azonban feleségének már újra kellett élesztenie a kádban. – Amikor a mentők kiértek, még lélegzett, de hiába küzdöttek érte egy órán keresztül, a karjaimban halt meg. Harmincöt éves volt – futotta el a könny az egy évvel fiatalabb özvegy szemét. A gyerekek mindebből semmit nem érzékeltek. – Minden este felébred valamelyikük, de aznap végigaludták az éjszakát. Reggel mondtam meg nekik, hogy a papi nagyon megbetegedett és angyalka lett.

A fiatal anyuka egyedül maradt a három kisgyerekkel. Fotó: Karnok Csaba
A fiatal anyuka egyedül maradt a három kisgyerekkel. Fotó: Karnok Csaba

A családot korábban a férfi tartotta el. A kisállat-kereskedést azonban, amit vezetett, be kellett zárni. Otília anyósa nem bírta egyedül vinni, ő pedig nem értett hozzá. – Úgy terveztük, hogy amikor a legkisebb lányunk is óvodába megy, megtanít engem is a szakmára. Erre azonban már nem került sor.

Adományátadás

 Gyarmati Otília és lányai szombaton délután veszik át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. A családot a Zöldtranszfer – a gazdaságos és környezetbarát reptéri transzfer szállítja a helyszínre. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Vajgel Zita és családja vehet még át százezer forint értékű adományról szóló ígérvényt. Ők élelmiszert és konyhabútort kapnak, amelyet az OTP Bank Zrt. szegedi fiókjának képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Hajnóczi utcai óvoda. Ezen a héten az ÁGOTA Alapítvány számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek. Horváth Mihályné és családja vasárnap délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. Rajtuk kívül Krajnyák Józsefné és családja vehet még át százezer forint értékű adományt. Az élelmiszerről, tisztítószerről és tabletről szóló ígérvényt Hajdú László, Őry-Tóth Csaba és Bajusz Huba adja át. A 17.30 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Negyvennyolcas utcai óvoda.

A fiatal anyuka egyedül maradt hatéves ikreivel, Kittivel és Zsófival, valamint a kétéves Noémivel. Segítségre senkitől nem számíthat, így a temetést és az összes többi hivatalos ügyet is velük együtt intézte. A gyes és a családi pótlék maradt az egyetlen bevétele, így a karácsonyt 106 ezer forinttal várják, amelynek felét a rezsi elviszi.

– Fogalmam sincs, mi lesz, de a lányok miatt muszáj valahogy végigcsinálnom. Valószínűleg csak valami hasznos apróságot kapnak. Az étkezés meglehetősen drága, hiszen a három gyerekből kettő gluténmentes diétán van. Mindent alaposan el kell olvasni, mielőtt vásárolok, hiszen a kicsin azonnal kiütések jelennek meg, ha hibázok. Én sütöm nekik a kenyeret is, a lisztnek azonban 1600 forint kilója.

Otília azt mondja, bár sokat beszélget lányaival a tragédiáról, valószínűleg még most sem értették meg, pontosan mi történt. – A gyerekek teljesen másképpen dolgozzák fel a gyászt. Látszólag úgy tűnik, rendben vannak, de én látom rajtuk a változást. Egyedül maradtunk, és ezt már ők is tudják.


Bárdos András és Szentpéteri Csilla karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent sztárvendége szombaton Bárdos András és Szentpéteri Csilla lesz. A Szegedről elszármazott televíziós műsorvezető számára a karácsony egyet jelent azzal, hogy együtt lehet a család. – Gyerekkoromban is mindig úgy telt az ünnep, hogy szanaszét rohangált mindenki. Most sincs ez másként, hiszen a család több tagja is külföldön él. Ez az az ünnep, amikor találkozunk. Éppen ezért engem nem is foglalkoztat az ajándékozás, csak az, hogy együtt lehetünk. Persze 20 éve élem meg úgy ezt az ünnepet, hogy kisgyerekem van, ezért kikerülhetetlenek a szokásos szertartások. De az, hogy én kapok-e valamit, egyáltalán nem érdekel. A karácsonyi menü viszont nálunk is hagyományos: anyósom halat szolgál fel, és a töltött káposzta is kötelező – mesélte a műsorvezető. – Tudom, mindenkitől ezt várják, de én elvesztettem már sok mindent, amitől nem éppen narancssárga ez a három nap. Tizenhárom éves koromig a legnagyobb csoda volt számomra a karácsony. Aztán elváltak a szüleim és azóta sem ülnek egy asztalhoz. Tíz éve a nagymamám is meghalt, akit a világon a legjobban szerettem, így az ünnep nekem inkább fájdalom, mint boldogság. Ráadáásul ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy hogyan is tudnám ezt az időszakot felhőtlenül tölteni, amikor annyi fájdalom van a világban és olyan sok gyereknek nincs se karácsonyfája, se meleg étel az asztalán. Azt gondolom, a karácsonynak nem arról kellene szólnia, hogy az egész évben összegyűjtött pénzünket ilyenkor elszórjuk. és ami még ennél is fontosabb: nem csak ebben a három napban kéne szeretetnek és békének lenni a világban – vallja Szentpéteri Csilla, makói származású zongoraművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K. Szabó Márta és családja vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását

K. Szabó Márta és családja péntek délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. Tovább olvasom