Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

4 gyerekkel - egyedül

Csanádpalota - A csanádpalotai Vargáné Janovics Tímea egyedül nevel 4 gyereket – közülük a legnagyobbat azért kell rendszeresen a megyeszékhelyre vinni, mert hallássérült, a legkisebbet azért, mert koraszülöttként jött a világra. Mégsem ő kért segítséget alapítványunktól, egy barátnője hívta fel a család küzdelmeire a figyelmünket.
– Én sajnos nem tudok segíteni rajta, mert magam is 3 gyereket nevelek, de egy tanfolyam alatt, amit együtt végeztünk el, volt alkalmam őt megismerni, és jó szívvel ajánlom a lap olvasóinak figyelmébe. Példaértékű, ahogy megannyi megpróbáltatással dacolva mindent megtesz a gyerekeiért – ezzel indokolta a csanádpalotai Krivánné Bán Hajnalka, hogy miért ajánlja barátnőjét, Vargáné Janovics Tímeát az adományozók figyelmébe.

A négy gyermekét egyedül nevelő 35 esztendős, battonyai születésű édesanya szerény, halk szavú nő – pedig van miről mesélnie. Eredetileg Budapesten, egy péküzemben dolgozott, de jött a szerelem, s az első utód, Pongó Márk. A kisfiúval mindmáig rengeteg a gond: kétoldali idegi hallásvesztéssel küzd, ami a szakemberek véleménye szerint a későbbiekben csak romlani fog. Rendszeresen viszi a megyeszékhelyre, ahol speciális ellátást, iskolai képzést kap. Mint meséli, hallókészülékkel egyelőre felfogja a külvilág zajait.

Tímeának legnagyobb és legkisebb gyermekével is rendszeresen kell orvoshoz járnia. A szerző felvétele
Tímeának legnagyobb és legkisebb gyermekével is rendszeresen kell orvoshoz járnia. A szerző felvétele

Csanádpalotára házasság révén került – ebből született a két lány, Jennifer és Ketrin. Ők szerencsére egészségesek. A ház, amelyben élnek, rossz állapotú, pedig édesanyjuk a szerény körülmények ellenére – ötüknek összesen alig 100 ezer forintot kell beosztani – igyekezett mindent megtenni a rendbehozataláért. A legnagyobb gond jelen pillanatban a fűtés. A meleget egy régi építésű, fatüzelésű cserépkályha biztosítja, de nincs elég fa. – Ha segítséget kapunk, az első dolog a tüzelő biztosítása lesz – mondja határozottan Vargáné Janovics Tímea.

Az anya nem is olyan rég még úgy gondolta, egy új kapcsolatnak köszönhetően révbe ér, megtalálja boldogságát. Nem így történt: mire a legkisebb jövevény, Énekes Brian megérkezett, egyedül maradt. A csöppség persze így is boldogságot lop szívébe, de a vele együtt érkezett gond sem kevés. Koraszülöttként jött a világra, leállt a szíve, újra kellett éleszteni, 3 hétig voltak a szegedi klinikán, azóta is vissza kell járniuk. Az útiköltség megterheli a család kaszáját. – Nem tudom, egyáltalán lesz-e karácsonyunk. Nincs, aki segítsen, édesanyám meghalt, édesapám pedig nem tartja velünk a kapcsolatot. De azért reménykedünk – mondja.Nagy Bandó András karácsonyi üzenet


A Délmagyarország–Rotary Advent sztárvendége a mai napon Nagy Bandó András szegedi származású humorista lesz. „Karácsonyról mesélni közhelyveszélyes szóáradat: családom körében, szeretetben, ajándéközön, halászlé, éjféli mise, bejgli, együtt díszítjük a fát, ég a gyertya, pattog a csillagszóró, évek óta forog ugyanaz a CD. Így inkább nem, akkor sem! Egész évben szeretet, többször pár szál virág, apró figyelmesség, naponta szép teríték gyertyával. Jó, meghajlok: az ünnep, a fenyőillat, az összebújás, a gyerekek öröme, néhány dal, igen, ezért mégiscsak érdemes. Ez nekem is kijárt, és igaz, szerényebben, mint a mai gyerekeknek, de ajándékból is jutott. Szegény ház, szegényes fa, gazdag érzelmekkel. Étel is került az asztalra, hol az ilyenkor megszokott, hol más. A gyerekeimnek már kicsivel jobb jutott, „megadtuk a módját", igaz, kerülni igyekeztem a nemesfémekről elnevezett vasárnapokat, a szeretet jegyében fogant tülekedést. Mostanság is aranyvasárnap táján keressük az arany középutat, hogy a lelki béke és az ajándékozás harmóniába kerüljön. Meg hát jó az, ha a hitről is szót ejtünk picit, ha már egykor megszületett egy ember, akiből a szeretet prédikátora lett. Békés, gondolatgazdag és meghitt családi együttlétet kívánok!"Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap. Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tízéves fiú karácsonyi kívánsága: ne legyen tartozásuk

Autót, aranyat, de még a garázs tégláit is eladta már a sándorfalvi Ambrus család, hogy fizetni tudja házépítésre felvett hitelét. Tovább olvasom