Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A legszükségesebb kerül a karácsonyfa alá Zámboriéknál

Mártély - Csak a legszükségesebb kerül idén a karácsonyfa alá a hatgyermekes Zámboriéknál Mártélyon. Korábban sem volt könnyű a családnak, tavaly azonban a 35 éves férjnek kilyukadt a tüdeje, sokáig nem dolgozhatott.
– Tavaly otthon, kéményrakás közben kilyukadt a tüdeje Zolinak, a páromnak. Addig, ha nem is könnyen, de mindig sikerült valahogy megoldani a gondjainkat. A betegsége után kezdtünk lecsúszni – mesélte a mártélyi Zámboriné Pintér Szilvia, aki férjével és 6 gyermekével (3 a korábbi házasságából született) 5 évvel ezelőtt költözött Szegedről a faluba. Korábban albérletről albérletre jártak, nagycsaládosan nehezen találtak kiadó lakást. Ezért, meg a falusi környezet, az iskola miatt döntöttek úgy, hogy lakóhelyet váltanak. Önkormányzati ingyentelket céloztak meg, végül semmi nem lett az építkezésből, egy 65 négyzetméteres, felújításra szoruló házat vásároltak.

– Igyekszünk rendbe tenni a házat. Sokat dolgoztunk rajta, még vannak hiányosságok. Zoli, miután lebetegedett, több hónapig nem dolgozott. Akkor született a legkisebb fiunk, a most 1 éves Bendegúz. A férjem munkahelyétől sok segítséget kaptunk, mégsem sikerült minden számlát rendezni, van tartozásunk – magyarázta Szilvi.

Szilvinek az a fontos, hogy a gyerekei egészségesek, és együtt lehetnek. Fotó: DM/DV

Három szobát alakítottak ki. Az egyikben a 6 éves Zoé, a 9 éves Bence és a 11 éves Zsófi lakik, a másikban a 18 éves Dávid és a 20 éves Vivien – ők Szegeden tanulnak, dolgoznak, hétvégén vannak Mártélyon. A szülőké és Bendegúzé a harmadik szoba. A fürdőszoba falának repedéseit még nem sikerült eltüntetni, ahogy a konyha is elég hiányos.

Minden forintot megkapnak
a rászorulók


A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.  

– Az elmúlt években megtanultam befőzni, savanyítani. Sokat segített egy mártélyi idős házaspár, a nénitől alapanyagot, receptet kaptam. A nagyszülők is támogatnak. Tartunk csirkét, veteményesünk is van. Imádok főzni, sajnos a gáztűzhelyvásárlással ráfaragtunk. Hagyatékból 2000 forintért vettük, nem működik tökéletesen. Mosogatót se sikerült még beszerezni, a fürdőszobában, a kádban mosogatom az edényeket. Csak álmodhatok egy saját mosógépről is, a mostanit kölcsönbe kaptuk – jegyezte meg Szilvi. Tudja, sokan vannak hasonlóan nehéz helyzetben, mint ők. Meg is lepődött azon, hogy a tudta nélkül lánya, Vivien segítséget kért.

– A problémák ellenére boldogok vagyunk. Többször a fejemhez vágták: miért szültem ennyi gyereket? Nekem ők a mindeneim. A legfontosabb, hogy egészségesek legyenek. Az idén csak a legszükségesebbek kerülnek a karácsonyfa alá, de együtt leszünk, és ez a lényeg – tette hozzá az édesanya.

Várjuk a felajánlásokat
A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra, befizethetik a november 24-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Az adományokat karácsony előtt adjuk át a rászorulóknak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/830-6468-as telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

Olvasóink írták

 • 18. állatbarát3 2012. december 04. 14:21
  „Nagyon sok helyen sajnos csak a legszükségesebb kerül a karácsonyfa alá és biztos vagyok abban is, hogy van ahol még annyi sem, mert az ételre hamarább költ az ember.
  Olvasva ezeket a cikkeket, felmerül bennem is az, hogy hiába szép a nagy család, de már jó pár éve ésszerűbben kellene a gyermekvállalást átgondolni. Tévedés ne essék, nem akarok senki megszólni, mindenki maga dönt a gyermekvállalást illetően, de .................
  Karácsonyi ajándékozást pedig egy nagy családban, illetve, ahol van összetartás, szeretett ott saját kezűleg is lehet ajándékot készíteni a fa alá, főleg a nagyobbak segítségével.”
 • 17. rózsakert 2012. december 04. 09:53
  „Kedves Mindenki !

  A tény -már tény 6 gyerek van- én úgy látom EGY IGAZI CSALÁD VAN---a szó nemes értelmében---aki tud segítsen-de csak az állapotot bírálni kicsit álságos -ők naponta szembesülnek úgyis ezzel.
  Aki-akik már megélték az életükben a nélkülözést ,- - társadalmi rendszertől függetlenül---az nagyon is jól tudja , hogy mit élnek meg , mit éreznek az ilyen helyzetbe jutott családok.

  Bírálni egyszerű , de segíteni és legalább az éterbe egy áldást mondani , egy segítő mondatot kimondani értük-az többet jelent , többet ad , számukra és annak is , aki ezt megteszi---szerintem.

  ÁLDÁS-BÉKESSÉG ÉS SZERETET-ELFOGADÁS......persze a legegyszerűbb lenne a lélek gyümölcseit ide leírnom-LEGYEN VELÜK ÉS MINDENKI MÁSSAL IS AZ ÉV MINDEN NAPJÁN,MINDEN EMBER KAPCSOLATÁBAN ! --én ezt kívánom-nem csak a közelgő karácsony miatt- az év minden napján és az év minden napjára.

  az igazi titok-önmagunk kicsinységének elfogadása-nem könnyű út-kell hozzá néhány pofon---vagy elég csak egy normális.......ezt mindenki önmaga dönti el---de jobb későn , mint soha---és ha ez megoldódik-bizony gyökeresen megváltozik a látásmód.
  EZT KÍVÁNOM MINDENKINEK- TELJES SZÍVEMBŐL.”
 • 16. papika56 2012. december 04. 09:51
  „9. igazad van !”
 • 15. kanyarodo 2012. december 04. 08:30
  „Micsoda emberek vannak! Ha nem tudsz segíteni, legalább fogd be a szád! Kérem a Délmagyar-t küldje el a család elérhetőséget a harley58@freemail.hu címre, szeretnék közvetlenül segíteni. köszönöm”
 • 14. Martynko 2012. december 03. 21:39
  „Amugy nem tudom mitol vagytok kiakadva. Hat gyerek na es?? Nem kacsalabon forgo palotara vagynak.. falun laknak egy szereny hazban. Van akinek ez 2 gyerekkel sem menne.”
 • 13. f.gabriella 2012. december 03. 19:58
  „Gyomorforgató egyes emberek hozzáállása.Nem feltétlen a gyerekek számától függ egy család szegénysége.Nekem is csak egy van,de amióta elvesztettem az állásom igen megérzi a családi kassza azt a havi 40 ezer Ft-os minuszt.”
 • 12. queenmargareth1 2012. december 03. 19:56
  „ááááááááááááá manapság internetnélküliséget nem engedhet meg magának az ember!!!interneten mennek az osztályozások is, emböööööööööööööör”
 • 11. y-akta 2012. december 03. 18:59
  „De ennek az édesanyának valószínűleg lesz helye idős korára a gyerekei körében, ha ilyen szépen neveli őket.
  Aki teheti, segítsen, mert szerintem bármi csekélység öröm lenne a gyerekeknek .És ez számít, nem? így karácsony körül!”
 • 10. Lucia 2012. december 03. 18:30
  „5.
  Együttérzés AZ VAN! Na meg internet is? Arra fussa??...”
 • 9. ferike75 2012. december 03. 18:10
  „ezert nem kell ennyi gyerek,mar feltalaltak az ovszert.kozbe gondolkodni kellene hogy utana ne keljen a dm -ben koldulni.”
 • 8. Utazo 2012. december 03. 17:54
  „5. vivienn20 2012.12.03. 16:53

  Nagyon sajnalom, hogy ilyen helyzetbe kerultetek, de sajnos nem Ti vagytok az egyetlenek.
  A felnottek vilaga <moderálva>va kemeny, nagyon nehez mar 1-2-3 gyerekkel is, nemhogy hattal!
  Nem mindnekinek vannak gazdag nagyszulei ez igaz, de senki se a csodat varja, a masik segitseget, hanem probaljon mindenki erejehez merten dolgozni, teljesiteni es lehetosegeihez, anyagi helyzetehez kepest gyereket vallalni!
  Ne erts felre, nekunk is 3 gyerekunk van, tudom mirol irok! Nincs gazdag nagyszulo, aki tamogatott volna minket, es senkitol sem vartunk el segitseget, a magunk erejebol jutottunk egyrol a kettore.
  DE!
  Szerelembol nem lehet megelni, mert a gyerekeknek ruha kell, cipo, meg ugye enni is kell napi 4-5-szor, es azok az emberek, aki megengedhetnek maguknak, hogy segitsenek Titeket, nem fognak, az atlagember meg nem tud, mert orul, hogy O is megel valahogy.
  Sok szerencset!”
 • 7. queenmargareth1 2012. december 03. 17:53
  „2. grafika88 2012.12.03. 15:16
  először irgalmatlan harag fogott el a megjegyzésen, aztán én rájöttem, egyszer te is Neki Mindene Megvan!”
 • 6. pandababa 2012. december 03. 17:51
  „De minek ennyi gyerek??? 6,ebben a válságban??Én inkább csak 1et szülnék,de annak megadnék mindent,amit csak tudnék. Bár sajnos nem vagyok olyan helyzetben,hogy szüljek. -6órás napi munkával,és szocpol nélkül esély sincs. De én azt mondom,mindenki csak addig nyújtózkodjon,amíg a takarója ér.Akinek nem inge,nem veszi magára.”
 • 5. vivienn20 2012. december 03. 16:53
  „Kezdésnek: tanulj meg olvasni :"a korábbi házasságából" (szövegből kimásolva) van 3 gyermek. én aki 20éves vagyok és a két testvérem...ami nem stimmelhet az talán az hogy sokaknak nem jut eszébe hogy vannak akik elválnak -.- és igen az albérlet ilyen...a főbérlő bármikor kirakhatja az albérletből a bérlőt mert az az ő lakása. És ez elött is volt régen saját lakása édesapámmal közösen...ja és hogy tudd 21 éves volt amikor engem szült.k az anyagi gondok mindenkit sújtanak csak vannak olyan családok akiknél ez jobban érződik nem mindenkinek van sajnos gazdag családja nagyszülei meg ilyenek...sokan az ilyen emberek miatt nem mernek segítséget kérni...ha valakinek nincsenek anyagi gondjai nem kell a másikat leírni....de ha vannak is akkor is lehetne egy kis együttérzés.......és persze mi sem azt várjuk hogy a nálunk szegényebbek segítsenek hanem az aki tud és szeretne is :((”
 • 4. saturnus 2012. december 03. 16:50
  „http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/sulyos_adat_jott_igy_szegenyedik_el_magyarorszag.538703.html
  Magyar ország lakosai az elmúlt két és fél évben jobban szegényednek el mint Bulgária és Románia lakosai.!!!!!”
 • 3. hecsedli 2012. december 03. 16:45
  „Szerintem nálad se ha még nem hallottál olyanról hogy a nő az idősebb.Más ,nekem a cím nem tetszik ,mert szerintem felesleges dolgot nem szoktak a fa alá tenni,ha mégis ott is gond van..”
 • 2. grafika88 2012. december 03. 15:16
  „" korábban albérletből, albérletbe jártunk ...."
  Milyen felelőtlen ez a nő ! Hogyan szült ennyi gyereket ..mikor semmilye sincs , se ház..se lakás !
  A másik dolog : a féj :35 éves, hát a nő ??
  Hogyan lehet neki 20..és 18 éves gyereke ???
  TALÁN 15 évesn szült ???
  valami nem stimmel.”
 • 1. Ebgondolat 2012. december 03. 14:33
  „Nekem ezekkel a felhívásokkal az a problémám, hogy nagyon sokan vagyunk, akik nem kevés adód fizetnek. Ezek az adóbevételek bőven elég lenne arra is, hogy az ún. hátrányos helyzetűeket megsegítség! Azoktól kellene adományokat kérni, akik tíz és százmilliárdokat lopnak el, ill osztogatnak el haveroknak! Bár, megértem, hogy a tolvaj bandában nem bíznak. Azt viszont roppant visszásnak tartom, hogy az amúgy is végletekig kizsigerelt emberek jóindulatára, lelkiismeretére apellálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chikánék a kandalló melegéről álmodnak

A ferencszállási Chikán család otthona, kertje rendezett, tiszta – arról árulkodik, hogy akik itt laknak, a nehéz időkben is igényesek környezetükre. Tovább olvasom