Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

A tízéves fiú karácsonyi kívánsága: ne legyen tartozásuk

Autót, aranyat, de még a garázs tégláit is eladta már a sándorfalvi Ambrus család, hogy fizetni tudja házépítésre felvett hitelét. Három gyermeket nevelnek, közülük az egyik autista. Az apa a közmunkát sem szégyelli, ezzel egészíti ki a családi pótlékot, így sem jut sokszor hús az asztalra.
„Eladó" – hirdeti a tábla a sándorfalvi Ambrus család házán. Régóta kínálják már megvételre, de nem találnak vevőt. Nem így tervezték az életüket, amikor saját maguknak felépítették otthonukat. Azt hitték, révbe ért az életük, a felvett 7,6 millió forintos kölcsönt a jövőjükbe fektették. Ez azonban őket is anyagi csődbe vitte. Nyolc éve fizetik a részleteket, de még mindig nem csökkent a tőke. A bank lassan elviszi az otthonukat.

– Több mint százezer forintot kell havonta odaadnunk a banknak – mesélte a családfő, Tibor. – Eladtunk már mindent, hogy törleszteni tudjunk: aranyat, kocsit, sőt még a garázs tégláit is. Mostanra jutottunk el odáig, hogy nincs mit pénzzé tenni. Többhavi fizetési elmaradásunk van.

Az Ambrus család mostanra jutott el odáig, hogy nincs mit pénzzé tenniük. Fotó Karnok Csaba
Az Ambrus család mostanra jutott el odáig, hogy nincs mit pénzzé tenniük. Fotó Karnok Csaba

A családban három gyerek van: a tizenhat éves Ágnes, valamint a tízéves Tibi mellett a legnagyobb gondoskodásra a tizenöt éves Kitti szorul, aki autista és epilepsziás. – Amíg jól ment az építési vállalkozásom, Kitti úszni és lovagolni járt. Most még az ebédre is alig jut – ismerte be a családfő, aki nem szégyell közmunkásként dolgozni, hogy kiegészítse a családi pótlékot. Felesége a sérült lány mellett nem tud munkát vállalni.

Magyar Adél karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent vendége csütörtökön az ODU Fejlesztő Központ lesz. Magyar Adél, a működtető Korinta Alapítvány elnöke a következő gondolatokat osztotta meg velünk: Jean Vanier filozófus 1964-ben Franciaországban két fogyatékos emberrel közös otthont teremtve létrehozta a Bárka Közösséget. Nem segíteni, nem szolgáltatni, nem ajándékozni akart – az életét osztotta meg velük. Ahhoz, hogy közös világunk legyen, mindannyiunk számára élhető, jó lenne, ha így tudnánk gondolkodni. Az ODU Fejlesztő Központ minden munkatársában megtaláltam ezt.

– Húst ritkán veszünk, akkor is daráltat. Rizs vagy tészta közé keverem, így kevés is elég. A tojást pedig ráütöm a krumplira, így a leggazdaságosabb. Sokszor sütök lángost: egy kiló lisztből jut reggelire és vacsorára is – mesélte az édesanya, Helga.

A család tavaly úgy tudott karácsonyozni, hogy eladták a teherautójukat – 90 ezer forintért. A vevő kétszer annyiért adta tovább azonnal. A gyerekeknek téli lábbeli az anyuka néhány értékesebb ruhájának árából lett. Esténként most is gyakran azon gondolkoznak, miből csináljanak pénzt. Szívesen dolgoznának, elvállalnának bármit.

– Tibit már csúfolják az iskolában, hogy csórók vagyunk – mesélte szomorúan Helga. Amikor azt kérdeztük, mit szeretnének karácsonyra, a tízéves fiú nem tárgyakat emlegetett. – Nem vágyok semmi másra, csak arra, hogy jó helyzetben legyünk, és végre ne legyenek tartozásaink.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap. Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Adományok átadása

Mészáros Krisztina és gyermekei szerda délután vették át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. A családot a Zöldtranszfer – a gazdaságos és környezetbarát reptéri transzfer szállította a helyszínre. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Klézli Tiborné Frittmann Annamária és családja vehetett még át százezer forint értékű vízbázisú porszívót, amelyet a Magyar Telekom Nyrt. képviselője adott át. Az ünnepségen fellépett a Felsővárosi óvoda.

Az Ambrus család csütörtök délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. A családot a Zöldtranszfer – a gazdaságos és környezetbarát reptéri transzfer szállítja a helyszínre. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül egy, az Orczy-iskola által javasolt család vehet még át százezer forint értékű adományt. A játékot, ruhát, tisztítószert és élelmiszert tartalmazó csomagról szóló ígérvényt a Metro Szeged képviselője ad át. A 16.45 órakor kezdődő ünnepségen fellép az Orczy István Általános Iskola. Ezen a héten az ODU Fejlesztő Központ számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészáros Krisztina és gyermekei vették át a Lapcom Média Alapítvány támogatását

Mészáros Krisztina és gyermekei szerda délután vették át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. Tovább olvasom