Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Az egész család ápolja az amputált lábú édesapát

Az egész család ápolja az amputált lábú édesapát
Szeged-Szőreg - Egyik keze lebénult és mindkét lábát amputálták a családfőnek, akit ezért évek óta párja ápol. Kecze Ferencék két gyermeket nevelnek munka nélkül egy szobában. Azt mondják, ha ők nélkülöznek is, a fiúknak igyekeznek mindent megadni. Egy dolgot azonban nem tudnak: jobb lakáskörülményeket biztosítani nekik. Nekik is gyűjtjük a jóakaratforintokat.
Még lehet pályázni

Alapítványunk várja még Csongrád megyei rászorulók jelentkezését. Fontos, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik vállalják a nyilvánosságot. Nem tudunk támogatni olyan családokat sem, akiken a korábbi években már segítettünk. A pályázatokat telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével várjuk e-mailben az alapitvany@delmagyar.hu címre, vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Akciónkat idén is a szegedi rotarystákkal együttműködve szervezzük.

– Néha kicsit rossz, hogy nincs elég személyes terünk. De egyébként jól elvagyunk – vázolta családja helyzetét a 14 éves Kecze Ádám. Tízéves öccsével, Péterrel, valamint édesanyjával és édesapjával él egyszobás házukban egy szőregi tanyán. Az egykori téglagyár területén áll a romos sorház, amelyből az egyik az övék. Balhés szomszédok és rogyadozó tető – ez jelenti az otthonukat.

– A szüleim után örököltük – mesélte Kecze Ferenc. – Nagyon sokszor megpróbáltunk már elmenekülni innen, de itt ragadtunk. Bérlakásra nem vagyunk jogosultak, hiszen van a tulajdonunkban ingatlan, értéke viszont nincs, így eladni sincs esélyünk.

A férfi nemrég került ismét haza: kórházban volt, amputálták a lábát. A másikat négy éve vágták le – érszűkületes volt. A korábban hivatásos sofőrként dolgozó férfi betegsége miatt veszítette el állását. Egy agyvérzés miatt egyik keze is lebénult, így mostanra egyetlen végtaggal kénytelen boldogulni. Párja, Szécsényi Mariann ápolja őt: a törékeny nő emelgeti a kerekesszékből az ágyba és vissza.

Szerencsére azonban nincs magára hagyva a feladattal: fiai is mindenben segítenek. Ha kell, ők is megfürdetik édesapjukat, de a mosogatást, bevásárlást is rájuk lehet bízni. – Nagyon szorgosak, ráadásul imádják az apjukat. Egymással versenyezve viszik ide-oda – mesélte nevetve az asszony. De nemcsak ezért büszke rájuk, hanem tanulmányi eredményeikért is. Mindketten 4-es, 5-ös tanulók, Ádám a Radnóti-gimnáziumba készül.
Az egész család ápolja az amputált lábú édesapát. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A család Ferenc betegsége óta kereső nélkül maradt. A rokkantnyugdíjból, fogyatékossági támogatásból, ápolási díjból és családi pótlékból élnek – ez nincs több havi 150 ezer forintnál. – Megemelt ápolásit ítéltek meg nekem, ez azonban azt eredményezte, hogy elveszítettük a gyerekek ingyenes étkezését. Azt mondták, azért az ételért pénzt ne adjunk, így azóta itthonról visznek ennivalót – mesélte az édesanya. Arra a kérdésre, mennyire nehéz megoldania a mindennapos főzést, azt válaszolta: ez sosem volt kérdés.

– Ha nekünk nem is jut, a gyerekeknek mindent megadunk.

Arra a kérdésre, mire vágynának karácsonykor, a két fiú értetlenül nézett. Péter nem is tudott erre válaszolni, mert mint mondta, még nem gondolkozott ilyesmin. Ádám egy jobb rajzkészletet szeretne a mostaninál: hobbija a rajzolás. Ebben egyébként mindkét fiú tehetséges. A szülők pedig egy dolgot szeretnének: jobb lakáskörülményeket gyermekeiknek.
 
Várjuk a felajánlásokat

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, melyet november 15-i lapunkban, vagy ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennivalóra sem jut, lánya a nagymamához költözött

Ennivalóra sem jut, lánya a nagymamához költözött
Huszonnégy évig keményen dolgozott, de aztán lebetegedett. Tovább olvasom