Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Baranyi József új szívvel várja a karácsonyt

Kiszombor - Több százezres hátralékot halmozott fel a kiszombori Baranyi József családja azt követően, hogy a férfit szívelégtelenség miatt leszázalékolták, korábbi munkáját elveszítette. Idén nyáron új szívet kapott – most egy boldog karácsonyban reménykedik.
Végh Judit karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 10 órától a Klauzál téren Végh Judit sorozatszínésznő lesz.
– Minden évben hazajövünk Szegedre karácsonyozni, idén már előző nap megérkeztünk. Az ünnepnek kialakult menete van nálunk, amiből idén már Bence, a lassan négyéves kisfiam is ki tudja venni a részét. Ugyan a fát szeretem, ha már csak feldíszítve látja, de az ajándékcsomagolásban tud segíteni. Mi ugyanis egymást ajándékozzuk karácsonykor. A sütésbe-főzésbe is be szoktuk vonni, és a fővárosi lakásunkat is együtt díszítettük fel még korábban. A karácsonyi menüben mindig van halászlé és töltött káposzta. De nem is az evés a lényeg, hanem hogy együtt vagyunk – ez sajnos csak nagyon ritkán adatik meg. Szilveszterig biztosan Szegeden is maradunk, csak jövőre utazunk vissza.

– Igazán mélyen még sohasem gondolkoztam el azon, milyen érzés, hogy valaki másnak a szíve dobog bennem. Nem akartam, és nem is akarom ezen törni a fejemet. Több olyan sorstársat ismerek, aki sokat foglalkozott ezzel, és depressziós lett – vallotta meg Baranyi József, aki idén nyáron szívátültetésen esett át. A 42 éves kiszombori férfivel különleges körülmények között készült az interjú: gumikesztyűben, szájmaszkban, fertőtlenítő spray-vel lefújva – erre azért volt szükség, mert a kilökődést gátló, immunrendszert gyengítő gyógyszerek miatt nagyon érzékeny a fertőzésekre.

Az, hogy súlyos szívelégtelenségben szenved, 2003-ban, egy visszérműtétre készülve derült ki. Addig traktorosként dolgozott a helyi tehenészetben és jól keresett; eredeti szakmája egyébként hentes. A rossz hírt követően nyomban leszázalékolták, korábbi munkáját nem folytathatta. Gyógyszeres kezelést kapott, később egy komoly szívműtétje is volt, ám mindez csak egy ideig segített. Tavalyra olyan rossz állapotba került, hogy orvosai közölték vele: csak a transzplantáció mentheti meg az életét. A kivizsgálások után, tavaly februárban kiderült, hogy alkalmas a beavatkozásra, onnantól pedig minden napja úgy telt, hogy bármikor megcsörrenhet a telefonja, és azonnal indulnia kell Budapestre. Erre végül július 14-én került sor. Rohammentő vitte a fővárosba, július 15-én, egy hónappal a születésnapja után operálták meg – azóta ezt tekinti második születésnapjának.

Baranyi József mindenekelőtt a gyerekeknek szeretne a tavalyinál szebb karácsonyt. A szerző felvétele
Baranyi József mindenekelőtt a gyerekeknek szeretne a tavalyinál szebb karácsonyt.
A szerző felvétele

Baranyi József azért fordult lapunkhoz, mert családjuk anyagi helyzete a leszázalékolását követő években nagyon megrendült. Felesége a makói kórházban dolgozik ápolónőként, gyerekeik közül három lakik még velük: Bettike 8 éves, Norbi 14, Krisztián 18 – Joci már elköltözött, a barátnőjével próbál saját lábán megállni, ő 22 éves. Régi építésű vályogházban laknak, melyet csak belülről tudtak valamelyest rendbe hozni baráti, rokoni segítséggel, hogy a steril körülményeket biztosítani tudják. Ötük összjövedelme alig 200 ezer forint, s közben a korábban a ház rendbetételére felvett 4,1 milliós svájcifrank-hitel törlesztése mellett – 4 milliót már visszafizettek, még hátravan nagyjából 7,5 millió – már nem tudták rendesen fizetni a számlákat. Több százezres hátralékuk halmozódott fel, a gázt ki is kötötték. Most vegyes tüzelésű, régi kazánnal fűtenek, amihez tüzelőt az önkormányzat adott nekik. Háztartási eszközeik, a fürdőszoba felszerelése és a kazán is régi. „Szelektálnom kell, hogy számlát fizetek, vagy ennivalót veszek, hogy a gyerekeim enni bírjanak" – mondja szomorúan.

A kiszombori újszíves a műtétje előtt napközben inkább csak pihent, most már jár-kel, még kerékpározik is a faluban – erre korábban nem volt képes. Bár nagyon sok gyógyszert szed, közülük jó néhányat élete végéig rendszeresen be kell vennie, azt mondja, szépen erősödik, jól van. A legnagyobb álma tehát már teljesült, de azt szeretné, ha végre a családnak, a gyerekeknek lehetne egy szép karácsonya. Búcsúzásként, kézfogás helyett az öklünket üthettük össze – védőkesztyűben.
Baranyi József mindenekelőtt a gyerekeknek szeretne a tavalyinál szebb karácsonyt. A szerző felvétele

A keddi lapunkban bemutatott Szabadi Ilonának tegnap adtuk át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt. Baranyi József és családja ma délelőtt veszi át ugyanezt a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Kissné Bobó Katalin és családja vehet még át adományt – porszívót, élelmiszert és tisztítószereket –, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház képviselője ad át. Mai, utolsó ünnepségünk délelőtt 10 órakor kezdődik. A műsort az algyői Fehér Ignác Általános Iskola diákjai, valamint a Szegedi Nemzeti Színház művészei adják. Vendégünk Végh Judit, a Jóban Rosszban című sorozat színésznője lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó adventi esténk is jól sikerült

Szabadi Ilona vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt, Tiszó Gergő és családja pedig a Szent-Györgyi Albert és a Szeged Dóm Rotary Clubok, valamint a Szegedi Sütödék támogatását. Tovább olvasom