Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Chikánék a kandalló melegéről álmodnak

Ferencszállás - A ferencszállási Chikán család otthona, kertje rendezett, tiszta – arról árulkodik, hogy akik itt laknak, a nehéz időkben is igényesek környezetükre.
Amikor náluk jártunk, rokoni segédlettel épp az egyik melléképület tetőjét javították. A családfő, Chikán Tibor azért kereste meg lapunkat, mert mióta egyszerre váltak munkanélkülivé feleségével, a mindennapi megélhetés is gondot okoz számukra. Történetük arra példa, hogy azok is könnyen kerülnek nehéz helyzetbe, akik takarékosan, előrelátóan, szorgalmasan élnek.

Az édesapa azt mesélte, bár egyszerre mindketten nem tudtak mindig dolgozni, kettejük közül legalább egynek mindig volt munkája, egészen mostanáig. Felesége, Mónika autista gyerekek felügyelője volt 17 éven át, amíg meg nem szűnt a munkahelye. 2007 óta  főként közfoglalkoztatottként dolgozott, amikor lehetett. Közben az egészsége is megromlott, pajzsmirigyműtétje volt.

Chikán Tibor és felesége, Mónika. A szerző felvétele
Chikán Tibor és felesége, Mónika.
A szerző felvétele

Minden forintot
megkapnak a rászorulók

A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollegáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családok számára.  

Ő maga a szegedi gumigyárban dolgozott 5 évig, később vagyonőr lett; 2 hónapja nincs munkája és néhány nap híja van annak, hogy jogosult lehessen munkanélküli járadékra.  Amit nélkülözni tudtak, igyekeztek eladni, de tartalékaik mostanra elfogytak. Egy nagynéni segíti őket – ha nem tenné, a hűtőjük is üres volna, de az ő jóindulatával sem szeretnének a végtelenségig visszaélni. A helyzetet különösen azért viselik nehezen, mert van egy 9 éves lányuk, Lili, aki egyébként a matematikában jeleskedik leginkább.

Chikán Tibor azt mondja, tudja, hogy vannak náluk sokkal rosszabb helyzetben lévő emberek, nem is szeretnének nagy dolgot. Csupán ahhoz kérnének segítséget, hogy évekkel ezelőtt vásárolt kandallóbetétjüket beszerelhessék a házba. Megvan a helye, a kéménye, az összes tartozéka, de a munka elvégzése a legolcsóbb kalkuláció szerint is legalább 130 ezer forintba kerülne, ennyit pedig akkor sem tudtak nélkülözni, amikor még jobban futott a szekér. Fájuk van, tudnának fűteni – nem volnának rászorulva a gázra, amelynek kártyás mérőóráját fel kellene tölteni. – Nekünk ez lenne a legszebb karácsonyi ajándék – mondta a családfő, miközben megmutatta a Makón vásárolt kandallóbetétet.

Várjuk a felajánlásokat
A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, befizethetik a november 24-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Az adományokat karácsony előtt adjuk át a rászorulóknak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/830-6468-as telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

Olvasóink írták

 • 5. fogtündér 2012. december 02. 12:39
  „Nem csak pénz kell nekik!Ha összegyűlik fordítsák másra.Mi lenne ha a SzSzKSz Vedres István iskola felajánlaná segítségét,hogy a megfelelő eszközök birtokában megépítik a kandallót.Milyen hálás gesztus lenne.Szerintem”
 • 4. agi50 2012. december 02. 11:36
  „igazságkereső- én soha nem politizálok, én annak a hive vagyok, hogy minden embernek kellene lennie egyéni felelősségvállalásának. Pl.: ne nyujtozkodjanak tul, mint amit anyagilag megengedhetnének maguknak, sok ismerősöm-rengetegen felvették a kölcsönöket, holott szerényen beosztással megtudtak volna élni. De akarjanak többet, de akkor először saját teljesitményüket, tudásukat növeljék, legyenek rugalmasak.Sokszor csodálkozom, 30-40 évesen legjobb esetben van 1 szakmájuk, semmi nyelvtudásuk aztán kész, megállt nekik az élet, csusznak lefelé. Holott utánanézhetnének, melyek a hiányszakmák, hol tudnának vele elhelyezkedni és már léphetnének is, de nem, választják a lassu elszegényedést. Azt se értem, miért nem tudnak rugalmasak lenni, több gyerekes családapától is szerintem elvárható, hogy kimenjen akár még eu-nak köszönhetően külföldre is dolgozni, az otthon maradottakat eltartani és időközönként hazajárni.. és amikor rendeződnének anyagilag akkor belekezdeni abba amit szeretne csinálni. Most az egész világon gazdasági válság van, amelyik ország gyenge lábakon állt, azok jobban megérzik. És az országon belül egyértelmü, hogy azok érzik meg a legjobban,akik idáig is szerényen éltek. Tehát az én szemszögemből nem kizárólag a politikának köszönhető hogy itt tart az ország, hanem a benne lévő emberek gondolkodásán is mulik. De fejlett gazdasági országokban is van egy réteg akik szegények, ez a százalék meg is marad, nekik persze segiteni kell. Itt mo. viszont már nagyon sokan vannak, és szerintem sokan vannak köztük, akik igazán nem is akarnak tenni a saját boldogulásukárt. Ezt nem a cikkel kapcsolatban irtam, ugy általánosságba. Lehet én látom rosszul a helyzetet és tényleg nincs semmi lehetőség!?...”
 • 3. igazságkereső 2012. december 02. 10:33
  „Sajnos én is, mi is átéltük ezt a helyzetet! Megértem Őket, de #1. y-akta hsz-éhez csak annyit, hogy ez folyik a demokrata Antall József kormányra kerülése óta -már ami a munkahelyek megszüntetését, családok utcára lökését illeti és fontosabb volt számára 15 millió magyar miniszterelnökének lenni, miközben kiderült, hogy 10 millió magyar miniszterelnöke sem tudott lenni, ami a politikáját illette! - erre tett rá a többi 20 év, amikor is pénzügyileg, gazdaságilag és politikailag is lenullázták országunkat az MSZP-SZDSZ nagy hozzáértésével, vagy szándékos (sic) akaratával és a szolgáltató cégek mérhetetlen gátlástalansággal kialakított áraival! Jó lenne, ha valaki meg tudná magyarázni azt, hogy a mesterségesen előidézett munkanélküliség és pénzügyi ellátatlanság következtében miként is kellene tudni fizetni a számlákat, hogy ne kapcsoljanak le-és ki a szolgáltatók, a bankok által előidézett virtuális válság miatt fizethetetlenné vált havi törlesztések miatti kilakoltatásokat, árverezéseket elkerülni?! Persze mindeközben a magyarországi bankok minden ellenkező híreszteléssel szemben mind a mai napig nyereségesek, ha nem így lenne, már régen hazamentek volna "édes anyukájukhoz", és ez a helyzet cáfolhatatlan! De meddig lehet elmenni a magyar lakosság pénzügyi "megkínzásával",vagyontárgyaik elvételével és azt is jó lenne megtudni hiteles forrásból, hogy mit tett ennek megakadályozásának, megszüntetése érdekében a magát oly fényesre "csiszoló" Gyurcsány, Bajnai, Veres és a sor végtelen is lehet.....Most már itt lenne az ideje az élni hagyni politikájának és ennek érdekében célszerű lenne az eltűnt ezermilliárdok visszakerülésének a központi költségvetésbe! Vagy van aki ezt másképp gondolja?!”
 • 2. mogyor 2012. december 02. 10:30
  „Köszönjük fidesz ez is rajtatok szárad, hol vannak az ígért munkahelyek, mert kampányfogásnak jó volt de tenni is kéne valamit.”
 • 1. y-akta 2012. december 02. 09:36
  „Itt tart ez az ország! Tisztességes emberek kerültek létminimum alatti helyzetbe, 1 gyerekkel! Lesütött szem, megtört tekintet, megszégyenített emberek, magyar emberek!!!!!!!!!!!!
  Ov vagy valamelyik szegedi honatya 1 havi illetményét egész nyugodtan postázhatja (csekkadóstól)! Aki teheti, segítsen, mert a fent említettek nem fognak!
  Ezek kiirtják a magyart!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat emberről gondoskodik – kereset nélkül

Szülés után lebénult feleségéről és öt gyerekükről is egyedül gondoskodik a szőregi Farkas Tibor. Tovább olvasom