Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Egyetlen éjszaka alatt bénult le Ricsi

Zsombó - Egyetlen éjszaka alatt bénult le a 17 éves Tot Richárd. Gerincvelő-daganata volt, amiről nem is tudott, állapotában nem remélhető javulás. Édesanyja otthagyta a munkáját, hogy ápolhassa, a családnak így mostanra már főtt étel sem jut mindennap az asztalra.
Egyetlen éjszaka alatt változott meg a 17 éves Tot Richárd élete: az egészséges fiatalember, aki este még a középiskolások átlagos életét élte, egy reggel nem tudott felkelni.

– Április 19-én arra ébredtem, hogy mellkastól lefelé lebénultam – mesélte. – Az orvosi vizsgálatot követően még aznap meg is műtöttek, mert kiderült, gerincvelő-daganatom van, ami bevérzett.

Rászorulók is jelentkezhetnek még

Még várjuk rászorulók pályázatait telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével e-mailben az alapitvany@delmagyar.hu címre vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. A jelentkezések leadhatók online felületünkön is, a Lapcom Média Alapítvány logója alatti jelentkezési fülre kattintva. A támogatottakról kuratóriumunk dönt.


Az operáció ugyan sikerült, és a rákos kinövés maradvány nélkül eltűnt, úgy tűnik, Richárd állapota visszafordíthatatlan. Tolószékben fogja leélni az életét, gyógytornával csupán szinten lehet tartani állapotát.

– Azt gondolom, muszáj feldolgoznom ezt a helyzetet. Megtanítottak a kerekes székes életmódra, hamarosan pedig kapok egy aktív széket, amivel könnyebben tudok majd mozogni.

Plüssállatok, játékok, könyvek

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten az Ágota Alapítvány számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.


A fiatalember tehát igyekszik hozzászokni új életéhez, a családnak azonban nagy anyagi áldozatot kellett hoznia, hogy berendezkedjenek erre a helyzetre. Ricsi édesanyja például otthagyta munkáját, mert a 17 éves fiú nem tudja ellátni magát. A családfő villanymotor-tekercselőként dolgozik, az ápolási segélyből, családi pótlékból és a fizetésből összesen 120 ezer forint jön össze.

Egyetlen éjszaka alatt bénult le Ricsi. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Svájci frankos hitelre vették a házukat, havonta 47 ezer forint megy el rá. Most akarták megemelni a padlószintet, mert nagyon vizesedik a százéves épület, Ricsi állapota miatt azonban inkább a fürdőszobát alakíttatták át, hogy kerekes székkel is tudja használni. – A vejem csinálta meg, ahogyan az ablakcserét is, hiszen nincs pénzünk megfizetni ezért valakit. Az ablakok nincsenek is befejezve, csupán a keretbe lettek beillesztve – mesélte Tot Gyula. – Ennél most fontosabb, hogy a fiam szobájának ajtaját kicseréltessük, mert az új tolókocsijával már nem fog kiférni rajta.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.
A család eddig sem élt fényesen, mostanra azonban meg kell gondolniuk, milyen számlát fizetnek be. Fát is csak akkor vesznek, ha van rá pénzük, egész télre tartalékolni esélyük sincs. – Nem mindig tudok meleg ételt se főzni – ismerte el az édesanya, Tot Rózsa. – Krumplis, tésztás dolgokat készítek, ha van pénzünk, mert az olcsó. Ha nincs, akkor pedig hideget eszünk.

A családnak egy alacsony ágyra lenne a legnagyobb szüksége, ami egy szintben van a kerekes székkel, és Ricsi könnyen át tud rá mászni. Most egy kórházi ágyon alszik, amit az önkormányzattól kaptak használatra. A karácsonyon nem is gondolkoznak. – Ajándék? Az luxus – mondta az édesanya. – Az is kérdés, mit tudunk majd enni.

Karácsonyi üzenet

Vasárnap 18 órától Szentpéteri Csilla zongoraművész lesz a Délmagyarország–Rotary Advent vendége.
– Kedves mindenki! Még rohan a világ, még türelmetlenek, idegesek vagyunk. Nyissuk meg lelkünket az adventi várakozásban, erősítsük meg egymásba vetett hitünket. Küszöbünkön várakozik a legszebb ünnepünk, a szereteté, az elfogadásé. Nem az ajándék mérete és összege fontos, hanem hogy együtt legyen a család, elcsendesedjünk egy kicsit, odafigyeljünk embertársainkra, s adjunk, ha adhatunk, mert boldogabbak leszünk tőle. Kívánok varázslatos, áldott ünnepet!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét két család kapott adományt a Klauzál téren

Horváth Gyuláné és családja vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt, Farkas Ibolya és családja pedig a Tisza Palota adományát kapta meg. Tovább olvasom