Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Fürdőszoba és mellékhelyiség nélkül élnek - életveszélyben

Fürdőszoba és mellékhelyiség nélkül élnek - életveszélybenKatalin és Tibor olyan kályhával fűt, amelynek a csövét már foltozni kellett. Bármikor szén-monoxid- mérgezést kaphatnának. Fotók: Kuklis István
Emberhez méltatlan körülmények között kénytelen élni az alkalmi munkából tengődő Podonyi Antalné Katalin, élettársa és az ő bátyja a domaszéki tanyavilágban. Házuk időzített bombaként ketyeg felettük.

Várjuk a felajánlásokat

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat.
A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, melyet november 15-i lapunkban, vagy ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.
– Épp a névnapomat ünnepeljük. Zúzapörkölt fő gombával. Ilyen finom étel csak ritkán jut az asztalunkra – mondta a domaszéki tanyavilágban élő Podonyi Antalné Katalin.

A 49 éves asszony tizennégy éve lakik egy fedél alatt élettársával és annak beteg bátyjával a férfiak szülői házában. – Nem vetjük meg a munkát, hétfőtől szombatig dolgozunk napi 8-10 órát alkalmi munkásként. Most éppen káposztát szedek, Tibor pedig répát takarít be – mondta az asszony. Katalin hat éve, az 51 éves Hegedűs Tibor már több mint tíz éve végez el minden mezőgazdasági munkát, amit éppen talál a környékükön. A férfi bátyja szívbetegséggel küzd, két óra munka után fulladni kezd. 2009-ig kapott rokkantságit, amit akkor elvettek tőle – 46 százalékra minősítették vissza. Azóta nincs bevétele, az önkormányzat küld neki mindennap egy adag meleg ebédet. – Az alkalmi munkából nagyon változó a bevételünk, hiszen az mindig a kereskedő jóindulatától függ. Havi harmincezer forint általában azért mindig összejön. Ebből a gyógyszerekre és az élelemre futja. Főleg csirkelábbal pakoljuk tele a hűtőt – mondta Katalin.

A domaszéki tanya már több mint százéves, a három szobája közül az egyikben már leszakadt a mennyezet. A két másik szobában olyan kályhákkal fűtenek, amelyeknek csövét már többször kellett összefoltozni, így mindennapos a szén-monoxid-mérgezés veszélye. – Tüzelőre nincsen pénzünk, azt a fát tesszük a tűzre, amit a környéken találok – mondta Tibor. A fal mindenhol mállik, és ősrégi mosógépükben is éppen most szakadt el az ékszíj. A családnak nincs fürdőszobája, lavórban fürdenek. A főépületben mellékhelyiség sincs, szükségletüket az egyik romos melléképületben végzik. Tibortól elmondása szerint elfordultak a gyermekei, csak akkor hívják fel, ha nekik is pénzre van szükségük. Katalint szintén nem tudják támogatni gyermekei.
 
Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István


– Szeretnék egy kis bontott téglát vásárolni, amiből egy kulturáltabb mellékhelyiséget tudnék építeni. A tűzhelyeket is ki kellene cserélni. Félünk, hogy egyszer ránk omlik az egész épület – magyarázták az élettársak. Kicsit mosolyra húzódott szájuk, mikor megismerkedésükről kezdtek el mesélni. – Egy általános iskolába jártunk, de utána hosszú időre elvesztettük egymást szem elől. Aztán Kati vagy húsz éve éppen a tanyánk mellé költözött, ekkor találtunk újra egymásra – mesélte Tibor.

A családhoz ekkor toppant be Csorba László szociális munkás, aki már több éve segíti a családot. – Épp negyven éve vagyok szociális munkás, és az elmúlt években egyre nagyobb szegénységgel kell szembesülnöm. Felháborító, hogy amíg mások dúskálnak a milliárdokban, addig a Katalinékhoz hasonlóknak ilyen körülmények között kell élniük – magyarázta. A karácsonyi adományokról azt mondta, hogy a Délmagyarország–Rotary Advent gyűjtését szép kezdeményezésnek tartja, mert az valóban a rászorulókhoz jut el. Milyen lesz a karácsony Katalinéknál? A nő azt mondta, étel azért jut majd az asztalra, de karácsonyfáról és ajándékozásról nem álmodnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 90 ezer forintból 3 gyerek mellett már nem jut tüzelőre

Havi 90 ezer forintból 3 gyerek mellett már nem jut tüzelőre
Hiába van egy jó cserépkályhája Hekli Angélának, nem tudja befűteni, mert nincs pénze fára. A három gyerekét egyedül nevelő anyuka havi bevétele 90 ezer forint. Tovább olvasom