Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Fűtés és meleg víz nélkül várják a karácsonyt

Szeged - Gázon melegíti a fürdéshez szükséges vizet Balázs Márta, de fűtésük sincs már ebben a szezonban. A panellakáson több száz ezres rezsitartozás van, ő azonban nem ezek kifizetéséhez kért segítséget. Látássérült fiának szeretne új szemüveget a törött, kinőtt helyett, de a gyógyúszást sem tudja finanszírozni.
Az idei fűtési szezont már hideg radiátorokkal kezdte Balázs Márta, aki férjével két gyermeket, egy 9 és egy 4 éves fiút nevel. Meleg víz szintén nincs a lakásban – mindkét szolgáltatás tartozás miatt szünetel. Akkor csúsztak meg teljesen, amikor az édesanya szeptemberben elvesztette az állását. Lakáshitelt fizetnek, párja asztalosfizetéséből, az előző férjétől érkező gyermektartásból és a családi pótlékból azonban a rezsire már nem mindig futja.

– Rengeteget költöztem életemben, albérletről albérletre jártam. Nem akartam, hogy a gyerekeimnek ugyanilyen élet jusson, ezért hitelből lakást vásároltunk – mesélte Márta. A 20 ezer forintos közös költséget és a fűtésdíjat azonban egy ideje már nem tudták fizetni a törlesztőrészletek mellett, mindkettőből jelentős hátralékuk van. – A közös költség elmaradását munkával kompenzálom: én takarítom a lépcsőházat. A hőszolgáltatóval azonban nem tudom, mire tudok jutni. A radiátorokat már elzárták, de így is havi 10 ezer forintot kiszámláznak, mert a csövekből a mi lakásunk is melegszik. A lakásfenntartási támogatásnak köszönhetem, hogy csak 2000-et kell ebből befizetnem. Ha a hátralékot végrehajtónak adják, a párom fizetése is elúszik, és nem lesz miből megélnünk.

Balázs Márta nagyobbik fia születése óta látássérült.
Balázs Márta nagyobbik fia születése óta látássérült.
A családnak nincs pénze, hogy új szemüveget vegyenek a törött régi helyett. Fotó: Schmidt Andrea

Márta mindezek ellenére nem adósságaik rendezéséhez kért alapítványunktól segítséget. Nagyobbik fia, a 9 éves Tomi koraszülött volt, ami miatt látássérült. – Az ötéves státuszvizsgálaton az orvos annyit mondott, örüljek, hogy lát még – mesélte az édesanya, aki az új szemüveget, amelyre a fiúnak nagy szüksége lenne, nem tudja kifizetni. Tomi mellkasa is deformálódott, tüdeje nem fejlődik rendesen. Gyógyúszásra lenne szüksége, a belépőket és az utazáshoz elengedhetetlen buszbérletet azonban Márta szintén nem tudja kifizetni. Ő ruhát, játékot ajánlott fel azoknak a rászoruló családoknak, amelyeket alapítványunk támogat, mert fontosnak érezte, hogy ne csak kérjen, adjon is.

Várjuk a felajánlásokat
A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra, valamint befizethetik a november 24-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Az adományokat karácsony előtt adjuk át a rászorulóknak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/830-6468-as telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Linka11 2012. december 15. 08:46
  „A mai világban sok ember rosszabbul él mint ahogy egy felületes külső szemlélő ezt láthatja.-Ismerek olyanokat akinek van autója ,mert nem tud kiszállni a hiteléből de minden hónapban étel és rezsi gondjai vannak !-Ha az utcán látod ezt az embert és nem beszélsz vele még lehet,hogy irigykedsz is rá !Másik ismerős ugyanígy van lakás hitel ügyben.
  -Szóval" ne ítélj ,hogy ne ítéltess "! Kis hazánkban az úgynevezett közép osztály mára már a sok gonddal küzdő ,szegények vagy szegényedők kategóriájába esik .Hazánk politikai elitje viszont nem a nép érdekeit hanem egy
  "megfoghatatlan felsőbb hatalom "ideológiája mentén belénk beszéli,hogy egyre rosszabbul élni az azért kell, hogy majd egyszer jól élhessünk.-DE sajnos én ezt hallom ötven éve és mégis egyre rosszabb a helyzet !”
 • 24. csak-egy-anyuka 2012. december 15. 01:01
  „Igaza van "boszi666"-nak,mert Mártiék berendezett lakást vásároltak hitelre,de különben is mindegy,mert a meglévő tárgyak,berendezések nem befolyásolják a jelen helyzetet.Nagyon sok a rosszindulatú ember,sajna ők vannak többen.Tominak a fényképen látható szemüveg pár évvel ez előtt került 30 ezer forintba.Ahol dolgozott,onnan is több havi munkabérrel tartoznak neki,de ne hogy azt írd most hozzászólásban,hogy perelje be,mert kiegyenesedik a hajam.Akik meg rosszindulatúan írogatnak,annak legyen ez a legnagyobb öröme az életben ,de sose tudhatjátok ti mikor lesztek olyan helyzetben,amikor segítségre szorultok,majd akkor értékelni fogjátok,hogy vannak még segítőkész , rendes emberek.Mártiék nem a szülőktől kapták a lakást ajándékba,meg nem is fizetnek havi 20 ezret gyerekenként zsebpénzt adva,ők saját erőből fizetik a költségeket.Nem mindenki ülhet bele a kész dolgokba,ami persze nem is baj,mert ezek az emberek jobban becsülnek mindent és az emberi értéket is.Márti! Leszünk azért néhányan,akik segítünk és melletted vagyunk!Meg lesz az a szemüveg.”
 • 23. airwaves 2012. december 14. 22:53
  „Sose értettem, hogy ha valaki segíteni nem akar, akkor miért pofázik bele rosszindulatúan az ilyen cikkekbe. Aki akar és tud az segít, aki nem az nem. Nem az övét adja oda, aki adakozik és nem is kötelező...

  Mi a fészkes fene kerül 20 ezerbe havonta, mint közös költség?
  Tán még portaszolgálat is van?”
 • 22. ráérő 2012. december 13. 22:25
  „Nem régen találkoztam olyanokkal akik szabadkára járnak szemüveget készitettni
  Nem a világvége ,utána kell érdeklődni hogy megéri-e....”
 • 21. Horizont 2012. december 13. 21:56
  „Felveszem a kapcsolatot az optikusommal, még reggel. Vannak lehetőségek. Nem kritizálni kell, hanem akinek lehetősége van, megpróbálni tenni.”
 • 20. agi50 2012. december 13. 19:20
  „Annamari51- nagyon jóindulatu, de amit már nem tudok használni, felnőtteknek való keretet számomra furcsa felajánlgatni. Nekem még életembe nem sikerült optikusnál elintéznem, hogy a hozott keretbe beletegyék a lencsét..TB receptre meg olyan elavult lencsét lehet kiváltani, amit nem éri meg, mivel különösen egy gyereknél fontos a vékonyitott lencse, karcmentesités stb.. és egy drága lencsét csak normális jó minőségü keretbe érdemes beletetetni, nem egy akármilyenbe, azt fel is kell probálni, a viselőjének kényelmesnek kell lennie..tehát én nem tartom jó ötletnek, hogy most akinél van elfekvő akármilyen keret azzal előhozakodjon.. De lehet tévedek. Nem rosszindulatból irtam.”
 • 19. Anmari51 2012. december 13. 14:15
  „Anmari51
  Újabb döbbenet, komolyan a kifejezetten rossz indulatú, megkockáztatom gonosz fórumozok ilyen témájú cikkeknél mi csudának írogatnak?
  Nekem van talán 2 db olyan szemüveg keretem amit szívesen oda adnék, ajánlottam már fel optikusnak is csak néztek rám, gondolom azért, mert nekik az nem üzlet, ha valakinek ajándék szemüvegkeretbe teszik bele a lencsét. Nem gyermek méretű szemüveg keretet adnék, de ha kicserélné egy jó szívű, jó szándékú optikus a kisfiú méretének megfelelőre hozzá juthatna Tomika, új szemüveghez. Talán a TB receptre felírt szemüveg lencse árát kitudná fizetni Anyuka, ha egyáltalán kell érte fizetni, elméletileg közgyógy igazolványa is lehetne a kisfiúnak egészségi állapota miatt.”
 • 18. macs 2012. december 13. 11:58
  „4. aas,
  nem tudom olvastad-e a "7 krajcár" című novellát? Nos, ha Te lettél volna a koldus, biztosan nem adtál volna 1 krajcárt az anyának, hiszen van neki 6.
  12. kontrapista,
  OK! megkapod az adatokat és? Ami a takarítást illeti, ott a válasz a cikkben: "A közös költség elmaradását munkával kompenzálom: én takarítom a lépcsőházat."”
 • 17. 11hitetlenke 2012. december 13. 11:43
  „Nagyon remélem,hogy rendelkeznek ´annak megfelelő´ apparátussal´ ,hogy felmérjék ,KIK AZ IGAZÁN RÁSZORULTAK!Nehogy már az embereket csalódás érje, még itt is!(Pl.:F.O. kapcsán!)
  A tegnapi cikk valóban nagyon szomorú eset.Ott a JOGOSULTSÁG valóban megvan...
  Még meg is ´könnyeztem,...és gondolom,nem ´hivalkodó önjelöltek´!

  Nagyon szeretnénk,ha AZ IGAZÁN RÁSZORULTAKON SEGÍTENÉNEK!
  Szép napot...”
 • 16. boszi666 2012. december 13. 11:25
  „Én személesen ismerem Mártit és a családját! A rosszindulatú kommentelőknek hívnám fel a figyelmét,hogy nem rég kerültek ilyen helyzetbe!!! És a lényeg!!! Nem a tartozásaik rendezéséhez kértek segítséget,a gyereknek kell új szemüveg,amire sajnos nekik nem futja,ugyanis nem olcsó!!!!!! 4-es komment!! Több százezer forintos kanapé?Anno azzal együtt vették meg a lakást!!!4Nézzél már szét egyszer a segélyért sorban állók között,tele arannyal a mercből kiszállva sírnak,hogy nincs mit enni adni a gyereknek!!!!! 6-os komment!! Nem ők tehetnek róla,hogy ilyen helyzetbe kerültek!!!! Anno hoztak egy döntést,hitelre vettek lakást.Sajnos nincs varázsgömbjük,amiben láthatták volna előre,hogy Mártinak megszünik a munkahelye,jelzem még mindég tartoznak a fizetésével,több havival!!! A beteg gyerek PR fogás?! Erre inkább nem reagálnék,mert nem lenne szalonképes! Neked is felhívom a figyelmedet,hogy nem a tartozásai rendezéséhez kérték a segítséget!!!”
 • 15. maci53 2012. december 13. 10:51
  „Bezzeg a rektor havi 3,5 millióból összeáll a tüntetőkkel.”
 • 14. uborka 2012. december 13. 10:47
  „Ez nem lehet megoldás erre a dologra!!!!!!!!!!! Számla szám stb. Itt radikálisan kellene mindenkinek fel lépni a dologgal szemben,de gyávák vagyunk, és nem a mi problémánk azt hisszük. Igen a mi problémánk , mindenkinek kellene figyelni a másikat, segíteni, de sajnos ez nem így van.Az ország házban nagyjaink emelik a munka díjukat , az országot tönkre tették, és még mi fizessünk számlára????Sajnos Ők úgy vannak ezekkel a dolgokkal,hogy a polgárok megoldják, de ennyi problémát nem lehet tűzoltó módszerrel megoldani. Nagyon sajnálok minden elesettet, de nekem is a nyögdíjam 50%-át vonják még élek,mert van miből. Rohadt egy intézmény ez a mi hazánk. Itt nincs keresni valón nekünk, hiszen nem vagyunk bankárok....”
 • 13. gtnet 2012. december 13. 10:19
  „Rendkívül szívszorító... ilyen és ehhez hasonló történeteket olvasni - főleg így az ünnepek közeledtével.
  Döbbentem kell tapasztalnom -amit egyszerűen képtelen vagyok felfogni -, hogy vannak olyan emberek a földön, akik az együttérzésnek és a sajnálatnak -ne adj Isten a segítségnyújtásnak - a teljes hiányát mutatják.... sőt mi több az emberi gyarlóság képet ölt hozzászólásaikban: a rosszindulat, az irigység és a bűnbak keresés. Szégyelljék el magukat! (pl.: 4 és 6-os hozzászóló)”
 • 12. kontrapista 2012. december 13. 09:43
  „Az újságcikk csak akkor lenne teljes, ha feltüntetné a család összes bevételét , beleértve a gyerekek utáni pótlékot, de még a takarításért kapott pénzt is. Ezen ténynek elmulasztása a téma és az újságírói szakma egyenes lejáratása !”
 • 11. queenmargareth1 2012. december 13. 09:41
  „szegények:(de, nem baj, hiszen ingyen úszhatnak a melegben a képviselőink...”
 • 10. grafika88 2012. december 13. 09:23
  „A 3. kommentelőnek igaza van ! A képviselők..kik havonta több milliót keresnek MUNKA nélkül..nekik minden jár !
  Szégyen ez az ország !Ilyen mélyre sülyedtünk!
  4,5 millió ember él mély szegénységben !! és többszáz ember ..milliárdos lett ez alatt !
  megmondta orbán : senkit nem hagynak az út szélén ..megfagyni a luxus terepjárójában !!Szemét, tetű egy banda !Milliárdokat költenek sport stadionokra, határon túli ..kettősmagyarra, ottani iskolákra 3,5 milliárdot ..itthon emberek fagynak meg ..éhen a saját házukban !”
 • 9. tobaccoroad 2012. december 13. 08:51
  „Mennyi sötét rosszindulatú ember van ezeken a fórumokon ez a legszomorúbb!!!”
 • 8. katika75 2012. december 13. 08:51
  „Az eszem megáll,hogy egyesek milyen rosszindulatúak...!”
 • 7. cumania 2012. december 13. 08:48
  „Nem baj! Tavasztól ötven százalékkal nőni fog az életszínvonal! Most éhezünk és fázunk, tavasztól csak éhezni fogunk!
  Hajrá fidesz!”
 • 6. Ebgondolat 2012. december 13. 08:41
  „"Rengeteget költöztem életemben, albérletről albérletre jártam. Nem akartam, hogy a gyerekeimnek ugyanilyen élet jusson, ezért hitelből lakást vásároltunk."

  Értem. Most már jobb élet jutott nekik. Én tényleg nem értem, ha az emberek rossz döntéseket hoznak, azt miért másokkal akarják megfizettetni? Az pedig szerintem egy statisztikai anomália, hogy minden nehezebb sorsú ember beteg gyerekekkel rendelkezik. Vagy ez valami PR-fogás:”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciustól fedél nélkül maradnak Gabiék

Szűcs Katalin és lánya, Szőke Gabriella zákányszéki tanyájukon azért küzdenek, hogy túléljék a telet. Tovább olvasom