Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Harmadik karácsony villany nélkül

Csanytelek - Három éve gyertyával világít egyszobás tanyáján a három gyermeket nevelő Kolompár Edit. Bár számlatartozása már nincs, százezer forintba kerülne a tanya visszakötése a hálózatra. Ennél jóval kevesebből élnek egy hónapban. A Jézuska tavaly nem járt a gyerekeknél, idén olvasóink segítségével talán szebb karácsonyuk lehet.
Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak

Plüssállatok, játékok, könyvek

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten az Ágota Alapítvány számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

A 9 éves Balázs csendben rajzolgat a konyhaasztalnál. Egy robotot – a Transformers a kedvence. Közel kell hajolnia a papírhoz, mert csupán egy gyertya ad neki világosságot a sötét, téli délutánon. A csanyteleki tanyán, ahol születése óta lakik két testvérével és édesanyjával, a harmadik karácsonyt várják áram nélkül.

– Egy őszi napon elmentünk sétálni, és mire visszaértünk, levágták a házat a fővezetékről, és leszerelték a villanyórát – mesélte Kolompár Edit. – Számlatartozásunk már nincs, de a visszakötés több mint százezer forintba kerülne. Erre valószínűleg soha nem lesz pénzem, így marad a gyertyás világítás.

Az édesanya öt éve egyedül neveli gyermekeit. Bár egy új kapcsolatból született a most 3 éves Dominik és a másfél éves Noémi, az apával nem él együtt. A gyesből és a családi pótlékból próbál boldogulni az egyszobás tanyaépületben: 76 ezer forintot oszt be. Mire megveszi a fát, hogy fűteni tudjon, a kicsinek a pelenkát, illetve az óvodába és iskolába szükséges holmikat, alig marad valami.

– A hónap elején még tudok venni húst, néha még egy kis csoki is belefér a gyerekeknek. De ahogy telnek a hetek, egyre szűkösebbé válik a keret. A kicsi miatt mindennap főzök, ha marad belőle, a nagyok is kapnak vacsorát, bár ők esznek az iskolában, óvodában. Eltenni semmit nem tudok, mert áram híján nincs hűtőnk sem. Télen persze megoldható, hogy ne romoljon meg semmi, de nyáron nagyon nehéz úgy főzni, hogy minden elfogyjon estére.

A család gázon melegített vízben fürdik a kályha mellett, fürdőszoba nincs. A korán beköszöntő sötétségben pedig nem is igazán tudják elfoglalni magukat: esténként összekuporodnak az ágyon, és egy gyertya mellett az édesanya mesét olvas a kicsiknek, majd mindannyian lefekszenek. Edit nyáron már annyira el volt keseredve a körülményeik miatt, hogy a költözésen is elgondolkodott. A faluban azonban nincs kiadó ház, ennyi pénzből pedig nem tud városi albérletet fenntartani. – Beletörődtem, hogy mi így élünk – mondta. – Ha Noémi óvodás lesz, akkor is legfeljebb közmunkásként tudok majd elhelyezkedni. Ettől függetlenül ami a gyerekeknek kell, azt igyekszem előteremteni.

Balázsnak nincs meleg cipője – arra a novemberi pénzből már nem futotta. És valószínűleg egyik gyerekhez sem jön a Jézuska – igaz, már tavaly is „elfelejtette őket". Néhány boával azonban már fel van díszítve a szoba, és talán egy kis fát is tudnak szerezni, amit feldíszítenek. Nekik ennyi jut a szeretet ünnepén.

Harmadik karácsony villany nélkül Kolompárék. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Rászorulók is jelentkezhetnek még

Még várjuk rászorulók pályázatait is telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével e-mailben az alapitvany@delmagyar.hu címre vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. A jelentkezések leadhatók online felületünkön is, a Lapcom Média Alapítvány logója alatti jelentkezési fülre kattintva. A támogatottakról kuratóriumunk dönt.

Itt jelentkezhet>>
Bujka Barbara karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Bujka Barbara magyar válogatott vízilabdázó lesz.
– Számomra a legjobb a karácsonyban az, hogy a szeretteimmel együtt tudok lenni. Ez az egyetlen ünnep, ami mindenhol van, így Németországban élő szüleimmel és fővárosi nagyszüleimmel is találkozhatok. Idén ráadásul itthon karácsonyozunk, így valóban a teljes család együtt tud lenni. Számomra a karácsony már december elején megkezdődik: imádom a készülődést arra, hogy másoknak örömet okozhassak. Igaz, ez most kissé sérül, mert még vizsgaidőszakom van. Huszadikán lesz vége az utolsó meccsemnek, így az utolsó négy napban tudok segíteni az előkészületekben. Mi német hagyomány szerint kekszeket sütünk. Annyira megszerettük odakint, hogy minden évben ezzel várjuk a szentestét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét két család kapott adományt a Klauzál téren

Dobai Zoltán és családja a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt, Fekete László és családja pedig a Szegedi Környezetgazdálkodási KHT. adományát vehette át. Tovább olvasom