Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Hat emberről gondoskodik – kereset nélkül

Szeged - Szülés után lebénult feleségéről és öt gyerekükről is egyedül gondoskodik a szőregi Farkas Tibor. Mivel egyéves kisfiuknak és kerekes székes párjának is folyamatos felügyeletre van szüksége, munkát sem tud vállalni. Bár ennivalóra is alig jut, legfőképpen egy új fürdőszobára lenne szükségük, a mostanit ugyanis az asszony nem tudja használni.
Kevés olyan összetartó családot látni, mint amilyen a szőregi Farkaséké. Pedig nem mindennapi, amin az utóbbi egy évben keresztülmentek. A családfő, Farkas Tibor az egyéves Áron, a 7 éves Tibi, a 12 éves Peti, a 17 éves Viki és a 19 éves Tomi mellett feleségéről is gondoskodik. Az asszony utolsó szülése után pár nappal szinte teljesen megbénult – vélhetően egy fertőzés miatt. Ma már ugyan mozgatja végtagjait, de továbbra is kerekes székben ül, önellátásra képtelen. Egy hónapja térhetett haza családjához, addig csupán kétszer, rövid időre engedték ki a kórházból.

– Senki nem tudja, talpra fogok-e még állni valaha – mondta Annamária. Ez azt is jelenti, hogy nem csak az ő keresete esett ki, a családfőnek sincs esélye munkát vállalni, hiszen egyéves kisfiuk mellett feleségét is el kell látnia. Maximum egy órát tud távol lenni otthonuktól, amíg például a bevásárlást elintézi. Erre azonban nem tud sokszor sort keríteni: a hitelek kifizetése után a legjobb esetben is csupán havi 25 ezer forint körüli konyhapénzük marad – hetüknek.

– Amikor kapunk tartós élelmiszert adományként, jut a rezsire is – vallotta be láthatóan kissé szégyenkezve a családfő. Egy félreértés miatt csak a gázszámlájuk havi 50 ezer forint: az előző évben tudtuk nélkül jelentős tartozást halmoztak fel, amelynek részletei most minden hónapban hozzáadódnak a fogyasztáshoz. Pedig a fűtésen is ott spórolnak, ahol tudnak, csupán néhány helyiséget tartanak melegen a házban.A családnak már többen ajánlottak segítséget, amelyből azóta sem lett semmi. Miután lapunkban egy éve bemutattuk őket, ígéretet kaptak képviselőktől, hogy a ház akadálymentesítésében segítenek, és a fürdőszobájukat is átépíttetik. Annamária ugyanis sem a kádba, sem a zuhanykabinba nem tud bemenni. Az asszonyt azóta is egy széken ülve zuhanyozza le férje, majd – mivel nincs lefolyó a padlón – lapáttal meregeti ki az összegyűlt vizet. A lakásban is csak azért tud közlekedni, mert a férfi saját kezűleg betonozott néhány rámpát a kritikus helyekre.
Farkasék nehézségeik ellenére sem kérnek – alapítványunk figyelmébe is a szőregi bölcsőde dolgozói ajánlották őket. Mint mondták, bármikor számíthatnak Tiborra, ő volt az egyedüli apuka, aki felajánlotta segítségét. Hús ritkán jut a család asztalára, a két nagy gyerek pedig az iskolában sem menzás, mert csak a kicsiknek jár ingyenebéd. Amikor azt kérdeztük, hogyan tudnak majd karácsonyozni, egymást átölelve csak annyit válaszoltak: „Együtt leszünk. Ez a lényeg."

Várjuk a felajánlásokat. A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705– 01312657–00200005-ös számlaszámra, illetve befizethetik a november 24-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Az adományokat karácsony előtt adjuk át a rászorulóknak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/830-6468-as telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Csonka László 2012. december 02. 09:24
  „Annamari orvosi műhiba következtében került ily állapotba. A múlt évben is megjelent egy cikk a Délmagyarországban a Farkas családról. http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/anyat_hazahozta_a_jezuska_-_szules_utan_benult_le_annamaria/2256233/ Múlt évben a Vitézi rend nevében adományoztunk a családnak, idén ????????? (már a családi kassza is, csörög) Mi is kaptunk ígéreteket, felajánlásokról, de ezek szépen elfelejtődtek !!!! Alapítványok helyett javasolnám a Máltai Szeretetszolgálatot, Keresztény Karitászt !!!!! Rendünk mind két segélyszervezettel kapcsolatba került, véleményünk szerint jó célra fordítják adományokat, s, nem média vízhanggal !!!!!!”
 • 54. vélemény 2012. december 02. 00:54
  „51. neversaynever
  Megértelek.
  Volt itt már hírverés nyerészkedő alapítványoknak is.”
 • 53. jozko 2012. december 01. 11:59
  „A médiának, mint előterjesztőnek, sokkal nagyobb körültekintéssel kellene kezelni
  az ilyen kiválasztásokat!”
 • 52. Margit6 2012. december 01. 09:36
  „Sok rossz döntést csinálunk életünk folyamán akár családit akár egyedüliként!! Az utóbbi 20évben sajnos nagyon kevés ember tudott tud gyarapodni!!!))) Én sajnálom őket ,de jobban át kell gondolni a lehetőséget , és jövedelmünk szerint élni!!!)) Aki teheti segítsen , bár az sem mindég megoldás mindenre.))) A beteg hölgy , remélem gyógyulni fog !!!))) .”
 • 51. neversaynever 2012. december 01. 09:06
  „A család számlaszámát nem tennétek elérhetővé? Szívesebben utalnék oda egyenesen oda, mint egy bizonytalan kilétű alapítványnak...”
 • 50. agi50 2012. november 30. 23:34
  „Nagyon sajnálom a családot és mivel most nagyon rossz helyzetben vannak, tényleg szükség van a megsegitésükre és aki tud segitsen is nekik. De ennek azért vannak előzményei, felvettek hatalmas kölcsönt, és nem az a kategoria volt akik nem tudtak hol lakni, egy emeletes házat ujitottak-bővitettek a kölcsönből. Ez mind szép is lenne, de már akkor látni lehetett hogy nem fogják tudni fizetni, mivel sosem voltak nagy keresetüek, és ezt a lépésüket megfejelték még hogy egy 7 személyes családi autót és plusz egy kisebbet elkezdtek belizingelni. Anyuka a 4 terhességével is sok eü. problémával küzdött, ennek ellenére bevállalta az 5-et, és az 5-ik gyerek bevállalása előtt is már érezhetően anyagi gondokkal küzdöttek. Azért irtam le, hogy azért ne csináljunk már mártirt senkiből, akik azért eljutnak ilyen helyzetbe ezer rossz döntést hoznak. De ezeknek az embereknek segiteni kell, és aki tud segitsen is nekik, mert most viszont tényleg nagyon rossz helyzetben vannak.”
 • 49. Timarkriszta 2012. november 30. 22:33
  „Tisztelt fórumozók!

  Mivel a héten többször is felmerült a különböző történetek kapcsán - és itt ismét - ezért szeretném elmondani: a Lapcom Méda Alapítványnak nincs működési költsége. Az ügyért dolgozók társadalmi munkában vállalják a felmerülő feladatokat, így a számlára beérkező összeget teljes egészében a bemutatott családok megsegítésére fordítjuk. Ettől függetlenül kanyarodonak megküldöm a család számlaszámát, hiszen a célunk, hogy segítséget kapjanak.

  Timár Kriszta”
 • 48. JABBA 2012. november 30. 22:30
  „"Ezzel nem lehet számolni előre, vagy ha mégis számolnának vele az emberek, senki sem szülne gyereket."

  Sajnos pedig kell számolni. Hogyha azt szeretnéd, hogy a gyereked ne a turiból öltözzön és minden nap meglegyen neki a megfelelő mennyiségű és minőségű étel/gyümölcs, akkor sajnos azt kell nézni, hogy egy átlagos család br. 280E Ft-ből 2 gyereket tud elnevelni. Mondom normális köülények között és nem minden földi jóval elkényeztetve. Csak egy óvodai hónap elvisz cirka 15 ezret.”
 • 47. JABBA 2012. november 30. 22:25
  „43. Érthetetlen77 2012.11.30. 20:28

  Még annyit, hogy akinek nem inge.....

  De nagyon sok átverős alapítvány létezik és ezzel az a gond, hogy a tisztességes alapítványokat is így sorolják be.

  Én őszintén örülök, hogy az Önök alapítványa nem ilyen fajta, mint, amit én leírtam. Ezúton kívánok minden jót az alapítványnak.”
 • 46. JABBA 2012. november 30. 22:20
  „43. Érthetetlen77 2012.11.30. 20:28

  Értem én, hogy az alapítványoknak is kell némi összeg a működésre. De max a működésre és nem onnan kell felvenni a fizetést. Én úgy gondolom, hogy az alapítványoknak önkéntesekből kelljen, hogy álljon és mindezt térítésmentesen végezzék.

  Egy kérdés: Ha egy családnak - jelen esetbe fürdőszoba elújításra - összegyűjtenek az emberek 1M Ft-ot, akkor abból valójában mennyi összeget is lehet átadni a család számára? Gondolom, hogy olan 800.000 Ftot, mert a többi kell a működésre....

  Ezért is gondolom, hogy aki segíteni akar eyg adott családnak, akkor azt egy direkt a család neére szóló számlára utalják és ahhoz az összeghez más ne is tudjon hozzányúlni.”
 • 45. bambinaXX 2012. november 30. 21:26
  „40. Egyetértek. Az élethez szerencse is kell sajnos.. ilyen helyzetbe pedig tényleg bárki kerülhet, hiába volt mindkettőnek állása és jövőképe, ha az egyikük ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kényszerül és a másik ápolja..
  Jobbulást, kitartást - és sok adományt kívánok.”
 • 44. dodoni 2012. november 30. 20:48
  „"Ezzel nem lehet számolni előre, vagy ha mégis számolnának vele az emberek, senki sem szülne gyereket."

  Efelé haladunk. A magyar népesség Teljes Termékenységi Arányszáma (TTA) a cigány népességet nem számolva: 1, 1. Vagyis alig több mint a fele annak, ami a lélekszám változatlan szinten történő megőrzéséhez kell.”
 • 43. Érthetetlen77 2012. november 30. 20:28
  „Kedves JABBA!

  "alapítványok rendesen lenyúlják a mámogatás x%-át. (ilyen-olyan jogcímen)" mondatára szeretnék reagálni.

  Ön szerint, hogyan értesülne ezeknek az embereknek a sorsáról ha nem lennének alapítványok?
  Naponta fut be hozzánk kérelem étkeztetési támogatásra és már most sokkal többet adunk ki mint amennyit józan ésszel ki lehetne. 50 és 65 gyermek eszik szociális éttermünkben minden nap térítésmentesen, mert hivatásunk a nehéz sorsok segítése. Ha picit kevesebb a forrás, akkor sokkal többet dolgozunk és megpróbáljuk előteremteni.
  Természetesen nekünk is van működési költségünk mint mindenkinek. Mi sem kapjuk sem a villanyt, sem a gázt ingyen. De a becsületes alapítványok egy-egy gyűjtés alatt sosem vesznek le abból a pénzből amit egy adott célra gyűjtenek, hisz kérik is, hogy írják be a közleménybe mire adományoznak.
  Nemsokára elkészül közhasznúsági jelentésünk nyugodtan nézze meg mekkora támogatásokat mire költünk.
  Nem lesz nehéz elszámolni, hisz sajnos a támogatásból van a legkevesebb.
  Forrásunk 90 %-a saját finanszírozásból tevődik össze.
  Kérem mielőtt véleményt mond, nézzen utána mit is véleményez.

  Tisztelettel,
  Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány”
 • 42. moriszab 2012. november 30. 20:16
  „Tisztelt Hozzászólók!

  A feleségem írta a Délmagyar felé a kívánságot kollégáival együtt. Áronka a legkisebb gyermek bölcsődéjükbe jár, Tibike aki 7 éves kisfiam osztálytársa és barátja. A család nem kérte segítségüket Ők maguk ajánlották fel . De nem gondoltam volna, hogy ez a mai világba ekkora "bűn". Mindazok, akik segítségüket felajánlották nagyon köszönjük. A sok okoskodónak pedig azt üzenem, hogy szálljon egy kicsit magába.”
 • 41. Francis 2012. november 30. 19:29
  „A puffogóknak: Annyira nagy tévhit, hogy szerencsésebb országokban minden hasonló esetet az állam old meg. Az idealizált "Nyugaton" vagy "Amerikában" sem mindent az állam old meg - tény, hogy jobban kiépített és kevésbé bürokratikus az ilyen jellegű rendszerük, de korántsem tökéletes. Viszont a szemlélet egész más, az ún. a civil hozzáállás. Ami pont az a része a segítségnyújtásnak, ami nem függ semmilyen párállástól vagy kormánytól. Ez egyfajta szemléletmód, amit nekünk még tanulni kell - valahol erre volt több száz év, nekünk eddig kb. 20 jutott.
  De személy szerint azt gondolom, hogy az alapvető emberi érzelmek és értékek azonosak. Éppen ezért embertelennek tartom a "minek szült annyit"- jellegű hozzászólásokat, mert ez olyan, mintha a már megszületettektől vitatná el az életet.
  A családnak sok erőt kívánok, példamutatóan viselik sorsukat. De ennél a kényszernél többet kívánok nekik.”
 • 40. vári 2012. november 30. 19:19
  „JABBA
  "És 5 gyeek felneveléséhez nem elég a szeretet, de oda rendes anyagi háttér is kell. Épp ezért is mondtam, hogy gyerekvállalás előtt érdemes azért számolni is, bármennyire is gusztustalan dolog. "

  Olvasd el a cikket még egyszer.
  "Ez azt is jelenti, hogy nem csak az ő keresete esett ki, a családfőnek sincs esélye munkát vállalni, hiszen egyéves kisfiuk mellett feleségét is el kell látnia. "
  Én ebből azt olvasom ki, hogy az asszony betegsége előtt mindketten dolgoztak. Gondolom, kettejük fizetésével kalkuláltak, amikor elhatározták, hogy öt gyereket vállalnak, nem azzal, hogy mindketten elveszítim a munkájukat. Ezzel nem lehet számolni előre, vagy ha mégis számolnának vele az emberek, senki sem szülne gyereket.”
 • 39. Tsaba 2012. november 30. 19:06
  „kanyarodo, kitől várod az e-mail-t? Most, hogy mindenki tudja az e-mail címedet, biztos kapni fogsz egy rakás bankszámlaszámot. Honnan tudod, melyik lesz a Farkas családé? És hogy egyáltalán közte lesz-e?”
 • 38. JABBA 2012. november 30. 19:05
  „36. kanyarodo 2012.11.30. 18:52

  Nemes gesztus. És egyet kell értenem veled, hogy direktbe lehessen a családnak segíteni, mert az alapítványok rendesen lenyúlják a mámogatás x%-át. (ilyen-olyan jogcímen)”
 • 37. JABBA 2012. november 30. 19:02
  „34. queenmargareth1 2012.11.30. 18:21

  Nem érted a lényeget. Gyermeket szülni nem bűn. Ez igaz. De ha egy kisebbségről szólna a cikk, akkor mindenki más véleményen lenne. Akkor ott meg lenne mondva, hogy minek oda 5 gyerek.

  De azért ne az állam és az alapítványokon múljon, hogy eléldegéljenek. És 5 gyeek felneveléséhez nem elég a szeretet, de oda rendes anyagi háttér is kell. Épp ezért is mondtam, hogy gyerekvállalás előtt érdemes azért számolni is, bármennyire is gusztustalan dolog. Sajnos ilyen világban élünk.

  Most mi lenne az ilyen családokkal és a teljesen kilátástalan helyzetbe került emberekkel, ha nem lennének alapítványok és segítő emberek? Mert szerintem ez se tart örökké.

  És te fel tudnál nevelni 5 gyereket, úgy hogy ne legyenek alultápláltak? Mert szerintem ez kivitelezhetetlen állami/alapítványi/élelmiszercsomag segély nélkül.”
 • 36. kanyarodo 2012. november 30. 18:52
  „Korábban kértem a Farkas család közvetlen elérhetőségét, és bankszámlaszámát. A Délmagyar kimoderált, gondolom azért mert csak az alapítványukon keresztül engedik a segítségnyújtást, én pedig csak a közvetlen támogatás híve vagyok. Most ismét kérem, adják meg az adatokat a harley58@freemail.hu címre, mivel szeretnék közvetlenül felajánlani a családnak egy éven keresztül havi 50 ezer Ft-ot. Ha a Délmagyar ezt is kimoderálja, szégyellje magát!”
55 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csodában bíznak - két éve nincs villany a lakásukban

A vásárhelyi Forrai Mónika és párja, két gyereket nevel: a 11 hónapos Katát és az izomsorvadásos 15 éves Ákost - két éve már nincs villany a lakásukban. Tovább olvasom