Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Havi 3000 forint konyhapénzből két beteg gyereket etet

Szeged - A karácsonyi halat ingyenes horgászengedéllyel fia fogta, zsebpénzt pedig utcai gyűjtögetéssel tud előteremteni Pintér Katalin. A két gyermeket nevelő szegedi asszony havi 3000 forintból gazdálkodik, ennyi marad a rezsi kifizetése után. Még szemüveget sem tud kiváltani tartósan beteg fiának, aki egy családi tragédia miatt évek óta pszichiátriai kezelésre szorul.
Pintér Katalin két gyermekével. Minden segítség jól jönne nekik. Fotó: Schmidt Andrea
Pintér Katalin két gyermekével. Minden segítség jól jönne nekik.
Fotó: Schmidt Andrea

Havi 3000 forint – ennyi marad konyhapénznek a két gyermeket nevelő Pintér Katalin számára. Az asszony egymaga gondoskodik 11 éves és 3 hónapos gyermekeiről, párja az országot járja, hogy munkát találjon. Ő nagyfia születése óta otthon van – neki sem sikerül immár egy évtizede elhelyezkednie. A gyest és a családi pótlékot kell tehát beosztaniuk. Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítványnak köszönhetően meleg ételt ugyan mindennap kapnak, de még így is csodát kell tenni – alig futja a gyógyszerekre is.
Kincső refluxos, Bálint pedig allergiás és asztmás – sorolta az asszony, akinél most is halomban állnak a receptek a polcon. – Ha megjön a pénzünk, majd kiváltom – mondta.

A rezsibe is kisnyugdíjas szülei segítenek be, mostanra azonban ez is kevésnek bizonyul, ezért fordult alapítványunkhoz. Háromszázezer forintos adóssága miatt már végrehajtót bízott meg az egyik szolgáltató. A babakocsijuk eltört, így a kislányt csak hordozóban tudja levegőre vinni, a szemészeten pedig megállapították, fiának szüksége lenne egy szemüvegre. Ezekre azonban képtelen előteremteni a pénzt.


Minden forintot
megkapnak a rászorulók


A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak. 

A 11 éves fiúnak azonban nem csak testi betegségei vannak. – Egy 11 hónapos kislányt elveszítettem 2006-ban. Koraszülöttként, alig több mint másfél kilóval született, nyitott szívvel. Ki kellett várni, hogy a műtéthez megerősödjön. Mire oda jutottunk volna, meghalt – mesélte az asszony. Bálintot emiatt rendszeresen pszichiáterhez hordja, és ki kellett venni az iskolából is, mert azóta nem bírja a közösséget. A fiúval ráadásul édesapja sem tartja a kapcsolatot, sőt: gyerektartást sem fizet.

Az édesanya minden pénzt igyekszik megfogni. – Ősszel makkot és diót gyűjtöttünk, az utcán pedig mindig összeszedjük a sörösdobozokat. Bálint visszaváltja, abból van zsebpénze. Karácsonyra pedig azt a halat készítem el, amit a fiam fogott. A gyerekeknek ingyen váltható ki a horgászengedély, botot pedig kapott kölcsön. Szeretne egy saját felszerelést, de erre még karácsonykor sem tudunk költeni.

Várjuk a felajánlásokat
A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, illetve befizethetik a november 17-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Az adományokat karácsony előtt adjuk át a rászorulóknak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/830-6468-as telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. info 2012. december 10. 21:12
  „http://www.borsonline.hu/20121210_havi_3000_forintbol_el_katalin_csaladja_
  Több esze van ennek mint bárki másnak!”
 • 45. kiss.juli70 2012. december 07. 09:22
  „Nem baj, hogy csalók, jól jön nekik az ingyen ebéd: hiszen annak az árából lehet venni bagót :D”
 • 44. tiszavirág23 2012. december 06. 10:57
  „kiss.juli70
  Nekem tegnap két hozzászólásom sem jelent meg, így újra próbálkozok.

  igen, én is ismerem a hölgyet. Van egy felnőtt korú fia is, akit nem ő nevelt fel. Tehát négy gyereket szült, mindegyiket más-más apától. És igazad van, végig cigarettázta a terhességeit.
  Alig dolgozott valamit. Felelőtlen.
  Most sajnálnom kellene?”
 • 43. kiss.juli70 2012. december 06. 08:52
  „Valamiért a beírásaim nem jelennek meg... ez egy felsőbbszintű moderálás eredménye???

  A nő cigizik, 20ezret költ havonta cigire,

  TERHESEN IS SZÍVTA, SŐTT SZOPTATÁS közben is (+ tej helyett tápszerezett is)!

  Nem csoda tehát, ha a gyermek sérülten születik, és beteggé válik!!!”
 • 42. info 2012. december 05. 22:29
  „A facebook oldalán látható a hatalmas tetoválás a jobb vállán, azt nyilván ingyen kapta! Haja sokszínűsége nem arra vall, hogy rosszul élnek.Nekem legalábbis ha nincs pénzem nem tetováltatok, nem járok fodrászhoz és nem cigizek és stb.A gyerekem apjától kijárom a bíróságon a gyt-t, a kapcsolattartást de aki tíz éve nem talál munkát ott már valami nem stimmel. Ha csak ennyi marad akkor a gyermek védelemnek tudnia kell róla-miért nem veszi fel velük a kapcsolatot. Tipikus karácsony előtti kuncsorgás-mint a bevásárló központok parkolójában-csak itt a lap hasábjain zajlik. Ezzel nem azt mondtam, hogy nem sajnálom a szegény embereket de aki valóban szegény az sajnos csendben tűri a sorsát.Van egy alapítvány amelyik rendszeresen támogat egy Űrhajós utcai nőt nem kis összegekkel-amint megkapja az ajándékokat már meg is hirdeti a déli apróban. Az ingyen elvihető rovatban szinte rendszeresen követel-lehetőleg újat szgép,laptop, mini eszpresszó kávéfőző, hűtőgép és egyéb kérések.....természetesen a gyerekeire hivatkozik.”
 • 41. macs 2012. december 05. 18:30
  „40. kiss.juli70,
  akkor most szivacsos lett, vagy elmeszesedett?”
 • 40. kiss.juli70 2012. december 05. 14:26
  „A méhlepény bolyhai dohányzás esetén elmeszesedhetnek, ami a magzati fejlődés lelassulásához vezet, de a baba életét is veszélyeztetheti, mert pl. nem fejlődik ki rendesen...”
 • 39. kiss.juli70 2012. december 05. 14:15
  „Én tényt írtam, nem feltevést!
  Ugyanis ismerjük a NŐT :(”
 • 38. macs 2012. december 05. 13:24
  „"Szivacsos lett a méhlepénye." Nos ezt valaki magyarázza meg, mert nekem úgy magyarázták, hogy a méhlepényt egy szivacsként lehet elképzelni, mégpedig úgy, hogy az üregekben kering az anyai vér, a szivacs szilárd részébe - ezeket bolyhoknak nevezik - kell beleképzelnünk a magzati vért szállító ereket. Nos, nekem úgy tűnik, hogy a méhlepény szivacsossága a méhlepény természetes állapota.”
 • 37. Mjuriele 2012. december 05. 12:41
  „Tudjátok én mindenre nagyon vigyáztam a terhességem során, sőt túl aggódtam.
  Mégis korababám lett 35+6 ra született, majdnem 3 kilóval.
  Soha nem dohányoztam.

  Lehet hogy van benne valami amiket írtok, én nem ismerem a hölgyet.
  De azt be kell látni a kislány csodaszép!

  Aki meg azt írja hogy van munka csak keresni kell attól kérdem hogy olvas -e újságot, és néz-e tv-t?
  Már senkit sem közvetítenek ki a Munkaügyi központtól munkahelyre.
  Ill ha van munka akkor annyi pénzért ami röhejes.
  Evvel nem azt szeretném suggalni hogy akkor nem is kell dolgozni.”
 • 36. macs 2012. december 05. 12:25
  „23. Woman,
  OK!
  Nekem csak egy gondom van, ezek után ki az, aki ebben az országban méltónak találtatik a közösség segítségére, hiszen senki sem fedhetetlent, mindenkinek van hibája, mindenkiről tud valaki valami rosszat mondani. Ismeritek Móricz "Hét krajcár" című novelláját? Nos, ha a történet ma játszódna, a koldus biztosan nem adott volna egy krajcárt az anyának, hiszen van neki 6. :-(”
 • 35. kiss.juli70 2012. december 05. 09:14
  „A nő láncdohányos... és azért szült koraszüléssel, mert szivacsos lett a cigitől a méhlepénye!

  25000 Ft-ot költ cigire, és 3000 marad konyhára!

  Védőnőőő segítsééég!”
 • 34. Ányez 2012. december 05. 09:06
  „Jaj, tényleg nem bántásiból, de... De ennek a hölgynek például festett a haja. De a gyerekek (szerencsére) szép ruhában vannak. De akkor ezek szerint dohányzik, és cigire is futja valahogy. Elhiszem, hogy rossz helyzetben vannak, és hogy minél több dolgot szeretne megadni a gyerekeinek, de... De akkor ne állítsuk őt úgy be, mint egy mártírt, akinek 3000 Ft-ja marad a rezsi kifizetése után az égegyadta világon mindenre. Mert ez nem igaz. Nem lehet igaz. És számomra is furcsa, hogy 10 éve nem talál munkát. És nem rokkant, nem fogyatékos, nem beteg? Akkor hogyhogy nem talál? Takarítani biztosan felvennék. Tudom, nem az álmaink netovábbja, de ha a gyerek gyógyszeréről, életkörülményeiről van szó, akkor nem lehet büdös semmilyen munka. És minden párkapcsolatban előfordulhatnak "balesetek", de... De mindenből lehet tanulni. És tényleg, ha látom, hogy kenyérre sem futja, akkor nem szülök egy újabb babát a bizonytalanságba. Sajnálom őket, de ez a sztori ismét nagyon bűzlik...”
 • 33. lamatic 2012. december 05. 08:27
  „Miért ne szülne, szüljön még hármat. Eltartjuk. Politikust eltartjuk..nekem szimpibb ez a nő mint bármelyik politikus. Az itt megszólalok közül sokan majd 20 év múlva itt a délmagyaron követelik a nyugdíjukat és sírnak hogy nem tudták hogy gyerek kell aki majd termel a nyugdíjra....”
 • 32. csonakos 2012. december 05. 07:35
  „23. Woman 2012.12.04. 19:47
  Írj érhetően és akkor nem a szingli létre utal, amit beírsz!
  Már hat éve van egy támogatottunk, aki egyedül neveli a kislányát mert a férje 34 évesen a Mennyei Atyához költözött! Most nyolcadikos a kislány de mindig nagy örömmel fogadjuk ha egy hétvégére vagy a szünetekbe beköltözik hozzánk. Közös programok, fürdő, szinház, legutóbb a Munkácsy kiállítást néztük meg. Segítünk a fölzárkóztatásban, amiből gyengébb a tanulásban. Így is lehet!”
 • 31. bánki 2012. december 05. 07:31
  „<moderálva>”
 • 30. papsajt 2012. december 05. 07:18
  „Csinálni a hülye is tud, de fel is kell azt nevelni.- Cseng a fülembe valahonnan.”
 • 29. ferike75 2012. december 05. 00:08
  „. Z.Z. nincs kapcsolatom egy ceggel sem de a buta es felelotlen embereknek jo megoldas lehet”
 • 28. Utazo 2012. december 04. 22:03
  „Errol a cikkrol sajnalom, de ez jut eszembe: Minden napra egy mese

  Ez azert mar elkepeszto, hogy egyik nap az van az ujsagban, hogy a 6 gyerekes csalad ker segitseget, a masikban meg anyuka a 2 gyerekevel, mert 10 eve! nem talal munkat, nics penze! Keresett egyaltalan valaha valami munkat, vagy a gyerekekre hivatkozva "tartja a markat segelyert"?! Melyik bolygon elnek?! A gyerekeket sajnalom, nekunk is van 3, a legkissebb is 12 eves, es en se a csodara vartam a gyed utan, a gyes alatt, mert nem vettek vissza a munkahelyemre, hanem kerestem munkat, es nem esett le a gyuru az ujjamrol! Mindenki annyi gyereket vallaljon, amennyit EL TUD TARTANI! Senki ne azert szuljon, hogy abbol eljen meg, az allam eltartsa!
  Mi nem mentunk segelyert, nem kertunk segitseget senkitol, mert jaj a 3 gyereket el kell tartani! Mindketten dolgoztunk, es dolgozunk, erdekes modon, es nem a labunkat logattuk 10 eveig!
  Vannak csaladok, akik TENYLEG raszorulok, egyik vagy ne adj isten mindket szulo elveszitette a munkahelyet, leepitesek, stb, es igy kerulnek sokan nehez helyzetbe,es oket tenyleg nagyon sajnalom, mert altalaban SEMMILYEN segelyt nem kapnak! Mert nem jogosultak , nem raszorulok!
  Oket ki segiti?!”
 • 27. kumisz 2012. december 04. 21:51
  „6. benq 2012.12.04. 16:48
  Neked van igazad.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszükségesebb kerül a karácsonyfa alá Zámboriéknál

Korábban sem volt könnyű a hatgyermekes családnak, tavaly azonban a 35 éves férjnek kilyukadt a tüdeje, sokáig nem dolgozhatott. Tovább olvasom