Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Havi 90 ezer forintból 3 gyerek mellett már nem jut tüzelőre

Havi 90 ezer forintból 3 gyerek mellett már nem jut tüzelőre
Pitvaros - Hiába van egy jó cserépkályhája Hekli Angélának, nem tudja befűteni, mert nincs pénze fára. A három gyerekét egyedül nevelő anyuka havi bevétele 90 ezer forint. Nagyon szűkösen élnek. A Lapcom Média Alapítvány az olvasók segítségével szeretné megszépíteni a család karácsonyát.
Várjuk a felajánlásokat

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, melyet november 15-i lapunkban, vagy ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

– Mire a 90 ezer forintból mindent kifizetek, alig marad valami ennivalóra, ruhákra – mondta Hekli Angéla. – Nem éhezünk, de húst például nagyon ritkán eszünk. Jobbára akkor, ha az anyukám meglep bennünket egy csirkével.

A pitvarosi anyukának három gyermeke van. Regina 16 éves. Jó tanuló, bekerült az Arany János tehetséggondozó programba is. Turisztika szakon szeretne továbbtanulni. Regi apukája szeretetteljes kapcsolatot ápol a hódmezővásárhelyi középiskolában tanuló nagylánnyal. A gyerektartást is rendesen fizeti. A középső gyermek, Kevin 5 éves.

– A saját házam volt a börtönöm. Nem tudok magamnak megbocsátani, hogy nem tudtam hamarabb kilépni ebből a kapcsolatból – mesélte a kisfia születése utáni időszakról Angéla. – Hogy miért nem, ezt én sem tudom. Féltem attól is, hogy búcsúzóul miben lesz részem. Szerencsére Kevin apja fogta magát, és elment. A gyerektartást egy rövid ideig kaptuk, ebben a végrehajtó segített. Már régóta nem jön pénz tőle – mondta Angéla. A 34 éves anyuka könnyekkel a szemében idézte fel ezt a szomorú időszakot.

– A harmadik gyermekem, Lilien 21 hónapos. Akkor még csak 5 hónapos volt, amikor az apja elment. A javára írandó, hogy havonta akár kétszer is meglátogatja a kislányunkat, és fizeti a gyerektartást is.

Angéláék a két szobát gázzal fűtik. Van egy hatalmas cserépkályhájuk, de fájuk nincs elegendő. – Az atya segítségével kaptunk egy kiskályhát a konyhába, ott azzal a fával tüzelek, amit a tavalyi szociálisfa-programban kaptunk az önkormányzattól. A fürdőszobában sajnos nincs se meleg víz, se fűtés. Van egy régi bojlerünk, de a ház villanyvezetékei nem bírnák a terhelést. Az álmunk egy fatüzelésű bojler, ami nyáron szinte papírral is működne.
 
Pénz híján csak vágyakkal készülnek a karácsonyra Hekli Angéláék. Fotó: Kovács Erika
Pénz híján csak vágyakkal készülnek a karácsonyra Hekli Angéláék.
Fotó: Kovács Erika

A fiatalasszony elmondta, fára azért is lenne nagy szükségük, mert még a tavalyi gázelszámolást nyögi a család. Hatvanháromezer forintot kellett volna pluszban befizetni, de egyben nem ment. A szolgáltató hozzájárult a részletfizetéshez.

– Félek a karácsonytól. Nincs pénzem ajándékokra. A gyerekeknek pedig vannak vágyaik. Reginám egy laptopot szeretne. Már nézett használtan, de az is 40 ezer forint. Kevin álma egy transzformer, olyan autó, ami robottá alakítható. Reklámújságban láttam ilyet. A könnyem kicsordult. Az árát látva én ilyet soha nem tudnék kigazdálkodni. A kicsi pedig biztosan örülne valamilyen fejlesztő játéknak. Még azt sem tudom, mi kerül a karácsonyi asztalra. Pedig nagyon várjuk az ünnepeket, sokszor gyújtunk gyertyát. A fénye melegséget visz a lelkünkbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egész család ápolja az amputált lábú édesapát

Az egész család ápolja az amputált lábú édesapát
Egyik keze lebénult és mindkét lábát amputálták a családfőnek, akit ezért évek óta párja ápol. Kecze Ferencék két gyermeket nevelnek munka nélkül egy szobában. Tovább olvasom