Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Hosszú hónapok óta küzd a leukémiával az egyéves Ákos

Szeged, Budapest - Alig múlt egyéves, de már túl van fél év kemoterápiás kezelésen és egy agyműtéten a szegedi Szoboszlai Ákos. Leukémiás, egyetlen esélye a gyógyulásra az őssejtkezelés. A fővárosban várja édesanyjával a beavatkozás eredményét, egy steril szobában. Mire hazaérnek, lakásukat teljesen fel kellene újítani – a családnak azonban minden tartaléka elfogyott. A Lapcom Média Alapítvány nekik gyűjt a következő hetekben.
Szoboszlai Ákos alig ismeri otthonát. Három és fél hónapig élhette a babák megszokott életét, azóta kórházakban tölti szinte minden idejét. Az egyéves kisfiú minden bizonnyal már születésekor leukémiás volt.

– Foltok jelentek meg egy nap a mellkasán – kezdte történetüket az édesanya, Szoboszlainé Jáger Rita. – A vizsgálatok csak annyit derítettek ki, hogy vérszegény. Amikor azonban már a fején is dudorok kezdtek nőni, csontvelő-biopsziát végeztek, és a fejéből is vettek mintát. Így tudták felállítani a diagnózist: leukémia.

Négy hónaposan a kisfiú kemoterápiás kezelést kapott – fél éven keresztül hordták szülei a megterhelő infúziókúrára. Januárban kapta meg az utolsó adagot, nem sokkal később azonban kiderült: már Ákos agyában is burjánzanak a leukémiás sejtek. Március elején műtötték meg Szegeden, de egyúttal az is egyértelművé vált: a kisfiú betegsége nem jól gyógyítható. Az egyetlen esély, hogy a rák ne térjen vissza, az őssejtkezelés. Március végén ezért a kisfiú édesanyjával együtt a fővárosba költözött: jelenleg a Szent László Kórházban kezelik.

Szoboszlai Ákos
Szoboszlai Ákos

– Április 5-én, miután előzetesen legyengítették az immunrendszerét, megkapta a csontvelőőssejtet – mesélte az édesanya, aki az éjszakákat leszámítva egész nap együtt van kisfiával az apró, steril szobában. – A kezelés után 2–3 héten belül indul be a saját sejttermelés, ha a kezelés hatásos volt. Most várjuk, hogy elkezdjen működni.

A családra nem csak a lelki teher hárul. Az elmúlt 8 hónapban minden tartalékukat felélték. Az édesapa műtős asszisztensi fizetéséből és az édesanya gyedéből élnek négyen, 3 éves kislányukkal. Devizaalapú lakáshitelt törlesztenek – emellett kell jelenleg két háztartást fenntartaniuk. Budapesten az édesanya az éjszakákat egy alapítványi házban tölti – havi 30 ezer forintért. A kórházi menüt eszi, azonban így is jelentős anyagi megterhelést jelent a családnak a kétlaki élet. És akkor még nem számoltuk az útiköltséget, ha az édesapa is meg akarja látogatni őket. Ákosnak naponta több üveg speciális, steril bébiételt kell biztosítani, darabja közel 500 forint.

Szoboszlainé Jáger Rita gyermekével
Szoboszlainé Jáger Rita gyermekével

– Május végén jöhetünk majd haza, addigra a lakásunkat is át kell alakítani – mesélte az édesanya. – Új laminált parkettát kell letenni, amely könnyen tisztítható, hiszen Ákost még sokáig óvni kell mindenféle fertőzéstől és a portól is. Újra kell festeni a szobáját, ráadásul a 60 négyzetméteres panelben még arra is megoldást kell találnunk, hogy nem aludhat egy légtérben a testvérével. Talán ez a legkisebb gond, hiszen át tudjuk költöztetni magunkhoz. A lakásfelújítást azonban egyelőre nem tudjuk, miből leszünk képesek megoldani.

A pénzen kívül most másra is szükség van
A Lapcom Média Alapítvány a következő hetekben a Szoboszlai családnak gyűjt. Pénzbeli adományokon túl várunk a lakásfelújításhoz szükséges alapanyag- és kétkezimunka-felajánlásokat is, hogy mire a kisfiú hazaér, már egy biztonságos otthon fogadhassa. A Lapcom Média Alapítvány számlaszáma: 12096705-01312657-00200005. Információs telefonszámunk: 30/830-6452.

A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége, munkatársaink társadalmi munkában vállalták az ezzel kapcsolatos feladatokat. A számlára érkező adományokat tehát teljes egészében átadjuk a családnak.

Olvasóink írták

 • 15. bambinaXX 2012. május 17. 21:35
  „14. a képek alapján?????! nem is látszik semmi rajta..
  fura, h ilyet írsz - biopsziát is végeztek rajta..”
 • 14. labantcsaba 2012. április 26. 18:23
  „A képek alapján úgy tűnik, hogy oltáskárosodott a kisfiú. A mellkason megjelenő foltok, és a "dudorok a fejen" NEM leukémiára jellemző tünetek... A kemó után jelentős kvótapénzt kap a kórház, azonban a kisfiúnak nem biztos, hogy a javára válik.”
 • 13. Misi72 2012. április 18. 16:17
  „Mielőbbi gyógyulást kívánok!”
 • 12. Claire 2012. április 18. 11:57
  „Szívből kívánom a legjobbakat, biztosan minden rendben lesz. Ami tőlem telik, azt megteszem, remélem még sok segítőkész ember akad. Kalappal a szülőknek! Tündéri kisfiuk van.....”
 • 11. csanadi41 2012. április 18. 08:34
  „Ákoska, biztos sikerülni fog ! Gyógyulj meg ! A szülőknek kitartást kívánok !”
 • 10. Manitu007 2012. április 18. 08:03
  „Mindig csak pozitívan!!!Nagyon sokan szeretünk s küldjük az energiát!”
 • 9. bambinaXX 2012. április 18. 04:46
  „Jó egészséget, kitartást kis Drága!”
 • 8. zorka 2012. április 17. 21:23
  „Kitartás tündérke,gyógyulj meg!Nagyon aranyos vagy!”
 • 7. soligor 2012. április 17. 21:01
  „Gyógyulj meg, nagyon szép vagy!!”
 • 6. howatowabb 2012. április 17. 20:55
  „No, ide kell gyűjteni, nem autóra (850 ezer forint adomány Dávid családjának) ,hogy Vásárhelyig tudjon futkosni anyuka kocsival 450 ft-os üzemanyaggal, meg bonus-malus 0-val!

  A családnak kitartást, a kisfiúnak erőt a gyógyuláshoz! Mindannyiunk félelme ez, akik gyermeket nevelünk.”
 • 5. smalltown 2012. április 17. 16:22
  „Mielobbi gyogyulast kivanok, szuloknek sok erot, kitartast!”
 • 4. Yucca 2012. április 17. 15:35
  „Gyönyörű kisfiú, - mielőbbi gyógyulást kívánok neki!!!!”
 • 3. csillogás 2012. április 17. 15:21
  „Nagyon édes kisfiú, mielőbbi javulást kívánok, szülőknek erőt, és sok sok kitartást!”
 • 2. mirjam 2012. április 17. 13:09
  „Drága kis Tündérke,a Jó Isten adjon erőt,hogy meggyógyúlhass,hiszen még nem is éltél.”
 • 1. pici-ildi 2012. április 17. 13:01
  „JOBBULÁST A BABÁNAK ÉS KITARTÁST A SZÜLŐKNEK. EGY ÉDESANYA.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóval mehet iskolába az ötéves, sérült Dávid

Megvette a Kiss család az alapítványunk által nekik összegyűjtött 850 ezer forintból az autót. Ötéves, súlyosan beteg kisfiukat immár nem kell buszoztatniuk, amikor fejlesztő iskolába viszik. Tovább olvasom