Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kata csak tűzifát és szép karácsonyt szeretne

Székkutas - A 11 éves Bánfi Kata édesanyjával, Máriával és édesapjával, Tiborral Székkutason él – a családot ő nevezte a Lapcom Média Alapítvány karácsonyi akciójára. Hosszú évek után szeretne végre egy szép karácsonyt, és tűzifára is szükségük lenne.
– Azért jelentkeztem és írtam levelet a család nevében az alapítványnak, mert legalább 5 éve nem volt normális karácsonyunk. Ez az utolsó reményem, hogy az idén másképpen lesz – mondta a 11 éves székkutasi Bánfi Kata. Ötvenhat esztendős édesanyjával, Egri Sándorné Máriával – 21 éve elvált, de megtartotta korábbi férjezett nevét – és édesapjával, Bánfi Tiborral él egy Kossuth utcai házban.

– Tavaly minden díszünk, dekorációnk az volt a lakásban, amit a kislányunk készített, hópelyheket és jégvirágokat vágott ki papírból, igazából ő tette ünneppé a karácsonyt – mesélte az anyuka.

Kata már hozzákezdett a díszek gyártásához: tavaly mindössze ennyi jutott
Kata már hozzákezdett a díszek gyártásához: tavaly mindössze ennyi jutott

– Neki csupán egy 600 forintos órát tudtunk venni, örömében sírva fakadt; sajnos a „vekker" elég hamar, pár hónap múlva megállt, elemet kellene venni bele, de arra már nem futja.

Máriának tönkrementek a térdei, 3 éve mindkettőt megműtötték, hetente háromszor jár kezelésre; ráadásul cukros, több étel szerepel tiltólistán, mint amit ehet, a diéta pedig nagyon drága. Munkát nem vállalhat, az élettársa reggeltől estig dolgozik, így is szegényesen élnek. Kata szobáját fűtik, az övékben őrláng ég, csak akkor kapcsolják feljebb, ha nagyon hideg van.

Csütörtökön

A Bánfi család csütörtök délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Réperger Tünde és családja vehet még át százezer forint értékben televíziót és élelmiszert, amelyet a Szegedi Városkép Kft. képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Gedói iskola. Ezen a héten a szegedi csecsemőotthont működtető Értünk Alapítvány számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

A talpraesett, jó tanuló Kata minden örömük, sokat segít otthon a háztartásban, rendszeresen ő porszívózik, hogy édesanyja ne fárassza beteg lábait. – A nélkülözés megszokható, az ember a lehetőségekhez igazítja az igényeit, amelyek évek óta egyre alacsonyabbak lesznek – fogalmazott Mária, viszont az keseríti el őket a legjobban, hogy Katának szeretnének mindent megadni, de egyre kevesebb a reményük, hogy sikerül.

– Nem vagyok ehhez hozzászokva, így nem tudom megmondani, mit kérek karácsonyra. Jó lenne egy valódi fenyő. A nagy álmom egy tablet vagy egy laptop, de tudom, hogy ez soha nem válik valóra. A könyvtárban úgyis van számítógép.

Fekete Gizi karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége Fekete Gizi lesz. A Szegedi Nemzeti Színház Jászai-díjas vezető színművésze így emlékszik karácsonyaira: „Kicsi gyerekkoromban Debrecenben laktunk a szüleimmel, akik művészetkedvelő emberek voltak, ezért minden évben a szenteste délutánján édesapám elvitt a Csokonai Színházba, ahol valamilyen mesejátékot adtak ilyenkor. Ma is emlékszem a Hófehérke és a hét törpe előadására. Amikor hazaértünk, már megjött a Jézuska, állt a karácsonyfa. Egyetlen gyerek voltam, így szüleimmel hármasban ünnepeltünk, mindig halat ettünk. A karácsonyi színházlátogatások sorsszerűek voltak. A szüleim akkor még nem tudhatták, hogy a színház lesz az életem. Kétgyermekes családanyaként később strapásnak éreztem az ünnepet; mindig féltem, hogyan tudok a sok színházi munka mellett otthon is megfelelni minden elvárásnak. Ma már sokkal könnyebb, és nagyon várom az ünnepet. Máté fiam, akinek Londonban van a bázisa, mindig hazarepül karácsonyra. Ritáék is jönnek Sárikával, a két és fél éves unokámmal. Halat és töltött káposztát készítek, ezek a finomságok elmaradhatatlanok ilyenkor. Mindig szívesen részt veszek jótékonysági fellépéseken, mert fontosnak tartom a szolidaritást. Segítenünk kell, akin csak tudunk, de a legszebb karácsony szerintem az lenne, ha az ünnepi összefogásra már nem lenne ilyen nagy szükség."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapcom Média Alapítvány támogatás a Sipka családnak

A Sipka család szerda délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. Tovább olvasom