Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Két fiú is rákbeteg a Romics családban

Szeged - Két fiú is rákbeteg a Romics családban, ezért az egészséges táplálkozást mindennél fontosabbnak tartják. Ez azonban elviszi minden pénzüket: napról napra élnek, kifizetetlen számlákat tologatnak. Karácsonyuk sem lesz, de azt mondják, mindent megér, hogy a gyerekek jól vannak.
– Ajándékok? Idén lemondtunk róla. Vannak ennél fontosabb dolgok is – fogalmazott Romicsné Domokos Mónika. A szegedi édesanya és családja sorsát év elején már bemutattuk lapunkban. Tizenegy éves fia rendkívül rosszindulatú, ritka daganattal küzd: embrionális rhabdomyosarcomája van. Ebből az izom eredetű lágy kötőszöveti daganatból évente kevesebb mint húsz esetet diagnosztizálnak hazánkban. Agresszív rákfajta, amely gyorsan kialakul, és hamar terjed, a kezelések ellenére pedig általában kiújul. Rolandot is kétszer műtötték a torkában lévő kinövés miatt, kemoterápiára is járt.

A fiú most jól van: kinőtt hajjal, mosolyogva fogadott bennünket. A gyógykezelések mellett a sok családi áldozat is szerepet játszott abban, hogy Roli most ilyen állapotban lehet. Bár magántanuló, be tud járni az iskolába, és újra focizik is.

Reggeli Romicséknál. Nagyon kell rá vigyázni, mit eszik Roland, ezért édesanyja süti a kenyeret és készíti a sajtot is. Fotó: Karnok Csaba
Reggeli Romicséknál. Nagyon kell rá vigyázni, mit eszik Roland, ezért édesanyja süti a kenyeret és készíti a sajtot is. Fotó: Karnok Csaba

– Rengeteget költünk étrend-kiegészítőkre, illetve arra, hogy csak egészséges ételt kapjon, hiszen a táplálékkal visszük be a legtöbb rákkeltő anyagot a szervezetünkbe – mesélte az édesanya. – Mivel kerülni kell az adalékanyagokat, cukrot, szénhidrátot és zsírt, meglehetősen szűkösek a lehetőségek. A kenyeret én sütöm, sajtot, túrót is házilag készítek. Amit pedig vásárolunk, azt is jól meg kell nézni.

A családban van még egy beteg: Roli testvérét melanómával műtötték. A családnál tehát most az étkezés az első – kerül, amibe kerül. – Inkább ezt vállaltuk be, mint hogy megint visszaessenek. Most ugyanis jól vannak – mesélte Mónika. Az egészséges táplálkozásnak azonban ára van, amit máshonnan kell elvenni. Mivel hitelt is törlesztenek, a számlákat már nem mindig sikerül kifizetni. Többhavi csúszásban vannak, napról napra élnek. Még úgy is, hogy hosszú idő után az anya munkába állt.

– Karácsonyra nem lesz idén ajándék – mondta az édesanya. De ha az egészségnek ez az ára, ezt egyikük sem bánja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét gyerekkel, két szobában, két kilométerre a betonúttól

Hét gyerekkel egy kétszobás, romos tanyán, két kilométerre a betonúttól él az Elekes család. Tovább olvasom