Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Krisztofer nem adta fel, a szülei is küzdenek

Krisztofer nem adta fel, a szülei is küzdenekA 15 éves fiú kezei és lábai miatt segítségre szorul. Édesanyja figyeli minden lépését. Fotó: Szabó Imre
Két banki hitelt határidő előtt törlesztett a kiszombori Neparáczki házaspár, a harmadikból viszont, amit azért vettek fel, hogy tartósan beteg fiuk igényéhez átalakítsák otthonukat, adóssághegy lett. Azért, mert a szülők, akik addig keményen dolgoztak, elvesztették a munkájukat.

Várjuk a felajánlásokat

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, melyet november 15-i lapunkban, vagy ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.
– A mulatós zenét szeretem meg a számítógépet. Egyszer elromlott az itthoni gép, és nekem sikerült újraindítani – mondja büszkén a 15 esztendős Neparáczki Krisztofer Dominik. Aki amúgy – a matekot leszámítva – nagyon jól tanul, és bosszantja, hogy speciális iskolában, viselkedési zavarokkal, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel együtt kell tanulnia. Ennek az az oka, hogy Krisztofer koraszülötten jött a világra, és nem sokkal később agyvérzést kapott. Emiatt csak az egyik szemére lát, a másikra is csak alig. Ami ennél is súlyosabb gond: a kezeivel nem tud rendesen fogni, a dongalábai is nehezen engedelmeskednek neki. Amikor a lakásban jár-kel, édesanyja minden lépését aggódva figyeli. Önállóan fürödni, fogat mosni, felöltözni sem tud. Annyit kell vele törődni, mint három egészséges gyerekkel. – Miután a világra jött, az orvosok lemondtak róla, én azonban nem – meséli az édesanya, a 39 éves Neparáczki Jánosné. Tofi sem adta fel. Aki egyébként, mint megjegyzi, nagyon jószívű, kedves, barátságos fiú. Van egy lányuk, a 12 esztendős Letícia, és egy nagyobb fiuk, a 19 éves Martin is – utóbbit nem találtuk otthon, egyébként tanul még.

Elvesztették a munkájukat

Neparáczkiék élete annak ellenére is biztatóan alakult egészen tíz évvel ezelőttig, hogy Krisztofer nem teljesen egészséges. Mindkét szülő Makón dolgozott, ugyanabban a gyárban. Megfogták a munkát, jól kerestek. Kétszer is jelzáloghitelt vettek fel a családi otthon felépítésére, majd komfortosabbá tételére, illetve Krisztofer műtétjeire – mindkettőt visszafizették jóval a határidő előtt, előtörlesztéssel, pedig milliós összegekről volt szó. A harmadik, 3,8 milliós kölcsönbe azonban, amit azért vettek fel, hogy a fiú speciális igényeinek megfelelően átalakítsák a házat és a fürdőszobát, már beletört a bicskájuk. Az édesapáról, Jánosról egy baleset után kiderült, hogy az egyik csigolyája nem forrt össze rendesen, így megváltak tőle, mert nehéz fizikai munkát így nem végezhet, könnyebbet viszont nem találtak neki. Felesége, Inci pedig asztmás lett.

Az eszközkezelőé lett a ház

Az anyuka azóta sem dolgozik, mert mire Letícia akkora lett, hogy már nem maradhatott otthon vele, kiderült, hogy Krisztofernek napi 24 órás felügyeletre van szüksége. Így ő most ápolási díjat kap. Az édesapa pedig – ügyes kezű mesterember – alkalmi munkákat kénytelen vállalni. Ha rendes állása lenne, jövedelmét az utolsó fillérig vinné a tartozás, a kamatos kamatok, a hátralékok.

Igaz, mivel szigorú beosztással élnek, annyit elértek, hogy legalább a közüzemi hátralékok egy részét visszafizették. A banki adósság azonban 11 milliósra duzzadt, és növekszik azóta is folyamatosan – úgy érzik, már nem tudnak vele mit kezdeni. A legfájóbb a 41 éves Neparáczki János számára az, hogy a jelzálog miatt már a ház sem a családé, amit a saját kezével épített fel: az eszközkezelőé, ők csak bérlik. Közben csak az havi 40 ezerbe kerül, hogy Krisztofert naponta a speciális iskolába szállítsák, cipőből pedig, mivel nem tudja rendesen tartani a lábfejét, havonta kell neki újat venni.

A szülők magukon spórolnak

Mire lenne a legnagyobb szükségük? A gyerekek édesanyja egyszerű dolgokról mesél, és főleg olyasmiről, ami Krisztofer életét könnyítené meg. Szeretnének például speciális széket, mert másmilyenben nem tud rendesen ülni, és ami most van, lassan szétesik. A tanuláshoz, a játékhoz egy laptop is jó lenne neki. A látó szeme olyan gyenge, hogy a könyv betűit közvetlen közelről sem tudja elolvasni, 15 dioptriás a szemüvege, a laptopon viszont mindent meg tudna nézni felnagyítva, ráadásul számára kényelmes testtartásban. A tönkrement tűzhelyet, mikrót szinte csak mellékesen említi meg. Segítségük nincs: a nagyszülők mindkét részről meghaltak már.

– Szégyen, hogy hiába dolgozok éjt nappallá téve, itt tartunk – mondja az édesapa.
 
Ma kinyitjuk az első adventi ablakot

Az első adventi ablak kinyitásával és az első két család adományának átadásával ma megkezdődik az idei Délmagyarország–Rotary Advent. A Klauzál téren 17 órakor Vecseri Tímeának és három lányának adjuk át olvasóink jóakaratforintjait, akik egyszobás albérletben élnek, de onnan is hamarosan menniük kell. Rajtuk kívül György Dzsesszika Eszter és családja kap még porszívóról, mosószerről és élelmiszerről ígérvényt, amelyet a szegedi önkormányzat képviselője ad át. Az adományozóünnepség után fellépnek a Gregor József Általános Iskola diákjai.
A Klauzál téren áll Szeged Első Szeretetkuckója, amelyet a Délmagyarország üzemeltet. Itt a szegedi bölcsődék számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket mindennap 16.30 és 18.30 között. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

48 rászoruló család kap adományt

Csütörtöktől 24 napon át a Klauzál téren várunk mindenkit hagyományos jótékonysági rendezvényünkön. Összesen 48 család vesz át legalább száz-százezer forint értékű adományt, a színpadon pedig ismert emberek és szegedi gyerekek gondoskodnak az ünnepi hangulatról. Tovább olvasom