Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Magányosan, pénztelenül várja a karácsonyt József

Kübekháza - Egyetlen forint bevétel nélkül él hónapról hónapra Konkoly József. Mióta amputálták két lábujját, nem tud fizikai munkát végezni. Szívességből lakhat a házban, ahol él, az önkormányzattól hétköznapokon kap meleg ételt. Az ünnepekre azonban magára marad.
Nulla forint. Ennyiből él hónapról hónapra Konkoly József. Az 52 éves férfi korábban az építőiparban dolgozott, ám a cég, ahol alkalmazták, tönkrement. Időközben meg is műtötték: érszűkülete miatt két lábujját amputálták. Bár így már nem tud napi 10 órában dolgozni, napi 6-8 órás terhelést még kibírna. Minden vágya, hogy pénzt kereshessen, de nincs rá lehetősége. – Beadtam a pályázatomat. Azt mondták, ha lesz munka, szólnak. Próbáltam házakhoz elmenni fát vágni, hogy legalább alkalmi munkából legyen egy kis pénzem – mesélte.

Délmagyarország Rotary advent

A szerdai lapunkban bemutatott Szántó Imrének és családjának tegnap délután átadtuk a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt. Konkoly József ma délután veszi át adományozó oklevelünket a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Krajnyák Józsefné és családja vehet még át adományt – élelmiszert és tisztítószereket –, amelyet a Magyar Rotary District képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép az Orczy István Általános Iskola.
– Be kellett látnom azonban, nem bírom a fizikai terhelést a lábam miatt – mesélte. És bár nemrégiben megkapta a határozatot arról, hogy 25 ezer 600 forint járadékot kap majd havonta, egyelőre nem jött a postás. A karácsonyt is pénz nélkül várja.

– Szívességből lakhatok ebben a házban – mutat körbe a repedezett falú szobában, ahol sok helyen még a tégla is kilátszik. Ez az egyetlen fűtött helyiség, sem a másik szobát, sem a konyhát, fürdőt nem tudja melegen tartani. – A gázt már régen kikapcsolták. Általában fát gyűjtök, azzal fűtök, de most az önkormányzattól kaptam tüzelőt. Egész télre nem fog kitartani, de most szerencsére tudok is spórolni. Nincs hideg, elég kétnaponta begyújtani – mesélte József, aki most is meg van fázva.

Egyéb rezsijét az önkormányzat kifizeti helyette. Igyekszik a költségeket minimálisra szorítani: langyos vízzel mosakszik, hogy a bojlernek ne kelljen sokat melegítenie, és villanyt is csak akkor kapcsol, ha nagyon muszáj. Napi egy adag meleg ételt is az önkormányzattól kap. Azt mondja, a kis falu lakóinak gondoskodása nélkül már nem tudja, hol tartana.

– Csak azt tudok enni, amit kapok, hiszen nincs pénzem vásárolni. A hétvégék a legrosszabbak, mert akkor nincs főtt étel sem. Olyankor, ha van egy kis krumplim, megfőzöm paprikás szaftban. Ha nincs, marad a zsíros kenyér. Már ha még maradt egy kis darab valamelyik adományból. Ha kenyerem sincs, evés helyett imádkozok.

Valószínűleg karácsonykor is csak ennyi jut neki: egyedül tölti a szentestét, a Biblia olvasgatásával. – Higgye el, meg lehet szokni a magányt – mondta. – Egyébként is: az Úr velem van.

József azt mondja, amíg dolgozott sem élt fényesen, de legalább a mindennapi dolgokra volt pénze. Most még a hűtője is csak dísznek áll az egyik sarokban – beüzemelni teljesen felesleges, hiszen úgy sincs mit bele tenni.

Konkoly József: Ha kenyerem sincs, evés helyett imádkozok.Fotó: Schmidt Andrea
Konkoly József: Ha kenyerem sincs, evés helyett imádkozok.Fotó: Schmidt Andrea

– Főzőkolbász, vaj, felvágott és ömlesztett sajt – sorolja, mit venne, ha lenne egy kis pénze. – Meg egy kis hal, hogy egy magam főzte halászlével több év után ünnepibbé tegyem a karácsonyomat – tette hozzá. Arra a kérdésre pedig, hogy mit enne legszívesebben, ami nagyon régen jutott az asztalára, felcsillanó szemmel azt mondja: rántott húst. De tisztában van vele, az ilyesmik számára elérhetetlenek. Ettől függetlenül amikor a sorsáról beszél, nem elégedetlen.

– Nem érzem magam boldogtalannak. Anyagilag lehet, hogy szegény vagyok, de lelkiekben nem.

Játékokat, könyveket gyűjtünk

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten a szegedi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Déli Apró szintén az itt élőknek szeretne segíteni, így december 20-áig a Szilágyi utcai irodájukban is gyűjtenek játékokat, tartós élelmiszert és ruhákat. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.
A Somogyiban is nekünk gyűjtenek

A Somogyi-könyvtár is csatlakozott karácsonyi akciónkhoz: a látogatók az alagsori ruhatárban található gyűjtődobozban helyezhetik el adományaikat, cserébe pedig választhatnak egy könyvet a könyvekből megépített „karácsonyfa" köteteiből, amelyet majd vízkereszt után bontanak le. Az adományokat péntekig gyűjti a Somogyi-könyvtár.
Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán is két család karácsonyát tettük szebbé

A 17. adventi ablakot nyitottuk ki szerda délután 5 órakor és ismét két rászoruló családnak adtunk… Tovább olvasom