Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Minden segítség jól jön a négygyermekes családban

Csongrád - Nem sok mindene van a csongrádi családnak, de nem gondolnak úgy magukra, hogy szegények, mert a gyerekekben sok az örömük. Gyalog járnak, ezért kerékpár jó lenne, mondta az édesanya.
– Jó néhány évvel ezelőtt egy betegség, majd az azt követő műtét után azt mondták az orvosok, hogy valószínűleg nagyon nehezen esem majd teherbe. Akkor komolyan megijedtem, és mivel mindig is nagy családot szerettem volna, megfogadtam: ahány gyermeket ad a jóisten, mindnek életet adok – vallott életszemléletéről Kissné Medve Orsolya. A következő babát nyárra várja, egy alsóvárosi albérletben él négy gyermekével és párjával. Nagyon jó ember, mondta róla a fiatalasszony, hiszen annak idején a válása után, a két nagyobb gyermekkel együtt is megszerette és elfogadta őket. Nehéz körülmények között élnek, de soha nem gondol magukra úgy, hogy szegények, árulta el.

Orsolya a három kisebb gyermekével. Minden segítségnek örülnének. A szerző felvétele
Orsolya a három kisebb gyermekével. Minden segítségnek örülnének. A szerző felvétele


Várjuk a felajánlásokat

A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra, valamint befizethetik a november 24-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Az adományokat karácsony előtt adjuk át a rászorulóknak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/830-6468-as telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

– Mindenben a gyerekek az elsők, ők mindent megkapnak. Sem ruházkodásban, sem más téren nem engedem, hogy kilógjanak a társaik közül. A felnőttektől olykor úgyis kapok elég bántást, sajnos sok ember negatív asszociációkkal él a nagycsaláddal szemben. Gyakran megkapom, hogy biztosan a gyes, illetve a családi pótlék miatt van ennyi gyermekem. Ez nagyon rosszulesik, de azok a pillanatok például, amikor a kicsikkel sétálok az utcán, ők énekelnek, a szembejövők pedig rájuk mosolyognak, ezerszeresen kárpótolnak mindenért – árulta el az édesanya. Tulajdonképpen nincsen különös kívánságlistája arról, hogy mivel tudná az alapítványunk segíteni őket, alig van saját tulajdonuk, mindennek örülnének, tűnődött el. Apróságok, mint egy szétnyitható ruhaszárító vagy használt kerékpárok, esetleg a kétkerekű után kapcsolható utánfutó, amelybe a kicsiket, Evit és Esztert beültethetné, sokat jelentene. Jelenleg mindenhová gyalog mennek. Egy szűk órányira van tőlük az iskola, óvoda, bölcsi, a rendelőintézet, ahová Orsolya terhestanácsadásra jár, de a bevásárlást is jármű nélkül oldják meg.

– Nagyon szeretünk sétálni, kell a levegő a gyerekeknek is, nekem is, de nagy hassal már gondban leszek – tette hozzá. 

* * *

Minden forintot megkapnak a rászorulók

A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. zsebi 2012. december 18. 17:13
  „Mazsó: tovább olvastam a hozzászólásokat....szóval volt öröklésből kezdőtőkéd, illetve most a párod szülei elhalmoznak kajával, ami egy 5 fős családnak minimum 100000,- havi kiadás. és ahhoz, hogy te albiban gyűjtsd össze egy lakás árát, 2 nagyon jól fizető munkahelyeteknek kell lennie. Azért ezt nem lehet összehasonlítani egy másik 3 gyerekes családdal, ahol mindketten minimálbérből élnek, ha egyáltalán van munkahelyük, és a nagyszülők sem tudnak segíteni!!! Illetve összehasonlítani össze lehet, de ők tuti hogy 20 év albiban lakás után sem fognak tudni összeszedni 6 millát egy olcsóbb panelra. JABBA ott a pont!”
 • 29. zsebi 2012. december 18. 16:50
  „Mazsó, azt írtad, hogy az első párod után a nulláról kellett kezdened. A második pároddal mennyit éltetek együtt albérletben mire sikerült összekuporgatnotok egy saját lakás árát???”
 • 28. mazsó 2012. december 18. 16:41
  „kedves JABBA! hidd el, az én történetem nagyon szomorúan, és megalázóan kezdődött...nem volt nagyon sok boldog pillanatom, egészen addig, míg el nem menekültem a volt férjemtől...de a gyerekeim nem szenvedhettek az én hülye döntésem miatt..ők nem tehettek soha semmiről, ezért muszály volt talpra állni, és ők adtak erőt hozzá! és én megpróbálom úgy nevelni őket, hogy öreg koromban szívesen nyissák rám az ajtót, ne kényszerből..remélem, sikerül...Neked is Kellemes Ünnepeket! és köszönöm! esetleg priviben megtalálsz, és megismerheted a történetem....az ajánlat áll bármikor..”
 • 27. JABBA 2012. december 18. 16:33
  „25. mazsó 2012.12.18. 16:20

  Kedves mazsó!

  Én a Te történetedet sokkal szívesebben olvasnám el, mint a fenti cikket. Talpraesettnek tűnsz és nem a fellegekben jársz és az elmondásod alapján megpróbálsz mindent megadni a gyerekeidnek. Az ilyen családokat becsülöm és tisztelem.

  Így ismeretlenül is Kellemes Ünnepeket kívánok.”
 • 26. mazsó 2012. december 18. 16:27
  „kedves jabba! 1 éves a legkisebb manóm. és tudod, amikor anyukám meghalt, az örökrészemet nem elvertem, hanem eltettem. el tudtam volna költeni, lett volna helye, de eltettem, mert édesapám eladta a házat, ahol együtt éltek, és neveltek minket. miután egyedül maradt, úgy döntött, nagy neki a ház, és anyu nélkül üres, ezért eladta, és kifizette a részünket. nem fogok most mindent kibeszélni nagy nyilvánosság előtt...főként mert a magánügyem, és nem ez itt a lényeg, hanem, hogy lehet máshogy is élni, mint ahogy elképzelitek a nagycsaládosokat!!! nem mindenki olyan, amilyennek gondoljátok..”
 • 25. mazsó 2012. december 18. 16:20
  „Kedves JABBA! köszönöm! és hidd el, nem támogatják annyira a nagycsaládosokat!! nekem a két gyerkőc meg a saját bérletem havi 9 ezer forint, mivel a tanulóbérlet 3025 forint, és én gyesen lévő kismamaként tudom venni a kismamabérletet, ez is ugyanannyi..én így simán tudom hozni-vinni a gyerkőcöket a suliba, ez még annyira nem vészes kiadás. az meg, hogy mennyire hiteles..hát mondtam, bárki bármikor jöhet, és megnézheti, hogy igazat mondok-e, nem kerül semmibe, mindenki előtt nyitva az ajtóm..szívesen elküldöm privibe a címünket, bármikor jöhet bárki, akinek kedve van egy jót beszélgetni :D és ami a külön szobát illeti..két nagyobb gyerek kapott külön szobát, mi a kicsivel a harmadik szobában vagyunk..ez nem olyan nagy dolog, főleg, ha azt nézed, mekkora a panelban a szobák mérete..és ami a társadalmat illeti..sosem érdekelt, hogy mi az amit elvár, az érdekelt, hogy mi az, amit én megadhatok a gyerkőceimnek..nem járnak adidas ruhákban, mert a kínai boltos is ugyanazt tudja, csak töredék árért..nem 20 ezer forintos cipő van a lábukon, hanem 2 ezres, ami ugyanúgy szétmegy, mint a drágább..nincs androidos okostelefonjuk, amíg én nevelem őket, addig nem is lesz, majd ha megkeresik a rávalót..nem kompenzálom a törődés hiányát ilyenekkel, inkább törődök velük, tanulok velük, játszunk-kirándulunk sokat, igaz, csak a Tisza partjára, mert az ingyen van, de együtt vagyunk, és nem 100 ezres telefont nyomok a kezébe, hogy ne kelljen vele lenni, mert akkor nem jut időm a fodrász-műkörmös és plázacirkára..lehet, én vagyok a hülye, de én inkább ezt a pénzt, és ezt az időt a gyerekeimnek szentelem..bocsánat, ha valakit megsértettem, de sok nőt látok ilyennek, és csak sajnálni tudom a gyerekeiket, mert bár megvan mindenük, mégsincs semmijük...és hát igen, még csak két hete lakunk a sajátban, aki el akar jönni, számítson rá, hogy még talál zsákban ruhákat, dobozban cuccokat..sajnos, kicsit kevés a szekrény :D de majd kialakul mindennek a helye :D”
 • 24. JABBA 2012. december 18. 15:59
  „Kedves mazsó!

  Amit leírsz mind szép és jó, de van 1-2 dolog,ami szemet szúrt nekem. Itt van a lakásvásárlás. Ha egy lakást vettél, ami mondjuk 6M Ft volt minden költséggel együtt, akkor az azt jelenti, hogy (banki segítség nélkül) 10 év alatt havi 50.000 Ft-al tudtál félretenni. Ez 3 gyerekkel és albérlettel nagy dolognak számít. De akkor azt is feltételezi, hogy nem havi nettó 100.000 Ft-ból gazdálkodsz és nem most szültél.

  Csak nekem furcsak, hogy 3 gyerek mellett volt még anyagi forrásod hgavi 50.000 Ft-ot félretenni, mégha a pároddal is csináltad.”
 • 23. JABBA 2012. december 18. 15:49
  „12. mazsó 2012.12.18. 07:23

  Csak gratulálni tudok. És tényleg vannak kivételek, de mit fog csiálni az a nagycsaládos, aki tömegközlekedéssel jár? 2 felnőtt, plusz 4 gyerek bérlet az már vígan összejön 30 ezer Ft-ba.

  Csak azt nem értem, hogy a nagycsaládosokat miért is kell annyira támogatni? Nekik is lett volna lehetőségük kevesebb gyerekkel is beérni.

  Kedves mazsó! Még csak 2 hete laktok saját lakásban, igaz nem tudom, hogy hiteles-e, de azért 3 gyereknek mindent megadni, amit a mai társadalom elvér (internet, külön szoba stb.) igen ritka embereknek adatik meg. Csak kiartást kívánok és sok szerencsét.”
 • 22. mazsó 2012. december 18. 15:45
  „ja, és kedves állatbarát3, na meg mindenki! nagyon szép, boldog békés ünnepeket kívánok nektek!!”
 • 21. mazsó 2012. december 18. 15:34
  „Kedves állatbarát3! köszönöm, de nem egyedüli érdem, van hozzá egy társ, aki segít :D
  Kedves zsebi! én amióta eljöttem otthonról albérletben élek, még soha nem volt saját lakásom eddig....”
 • 20. zsebi 2012. december 18. 15:02
  „Mazsó. én annyit szeretnék kérdezni Tőled, hogy hány év albérletben lakás mellett kuporgattátok össze a saját lakásra valót?”
 • 19. állatbarát3 2012. december 18. 13:19
  „mazsó!
  Nagyon szép dolog amit leírtál, és ahogyan neveled a gyermekeidet, minden elismerésem neked főleg, hogy a mai világban megtudod értetni a gyerekeiddel, hogy mennyivel jobb dolog pl a saját szoba, mint valami drága ajándék. Ez valóban azt bizonyítja, hogy okosan és tudatosan rendezed a család életét, és tiszta szívből kívánom, hogy nagyon boldog családként éljétek az életeteket, és sok örömötöket leljétek a gyermekeitekben.
  Mindezek mellett nem tudom megállni, hogy ne írjam le, hogy az a segítség amit a nagyszülőktől kaptok, nem mindenkinek adatik meg és hidd el nekem ez nagyon sokat jelent.
  Végül kívánok nektek nagyon boldog ünnepeket és jó egészséget az egész családnak.”
 • 18. queenmargareth1 2012. december 18. 11:46
  „én nem mernék, mert bele sem gondolok:ennyi, nem lehet, így nem gondolok bele.
  Én harmadik gyerek vagyok, van egy húgom, két és fél év van köztünk, nem tudnám nélküle elképzelni az életet.
  Azt sem tudom, hogyan lehet manapság lakást venni, de sokmindenkinek sikerült!
  És gondolom, több gyermekkel hamarabb kapnak önkormányzati lakást!Nehogy már csak azok lakhassanak ott, akik tényleg alapból vehetnek több házat is, mert közszférában dolgozik!
  Amúgy az 5 év példa volt!!!tudom, nem írtam oda, de gondoltam:feltűnik...
  Lehet, hogy 3 év lesz...:)
  Én csak azt szoktam ide írni, hogy nem kell megkövezni a többgyermekeseket, mocskos szavakkal illetni őket. Egyszerűen, csak ne adjanak nekik semmit, de szavakban sem!”
 • 17. mazsó 2012. december 18. 10:17
  „16. Szurkoló 2012.12.18. 09:58
  Köszönöm! Természetesen én az önkormányzati-anyagi-alapítványi segítségre gondoltam, hogy ezeket mi nem vettük-vesszük igénybe..soha nem álltam sorba sehol kuncsorogni, mindent megoldottunk a magunk erejéből..engem a volt férjem kisemmizett, vert, menekültem tőle...a nulláról kezdtem újra, és itt vagyok, talpra álltam, boldog vagyok! igenis lehet, meg lehet oldani, csak akarni kell!! és hát ami a nagyiékat illeti, igen, az nagyon nagy segítség, hogy a téli krumplit nem kell megvenni, hogy ilyenkor telepakolják a fagyasztót hússal, mikor disznót vágnak, és ez kitart hónapokig, és a tojás, amit megint csak nem kell megvennem..és ezért örök hálám nekik, főleg, hogy ők a párom szülei!!!! ezeket, amiket így megspóroltunk, félretettük, és itt van, van saját lakásunk, ami a miénk, és nem vehetik el!!! így is lehet, nem csak eszeveszett módon várni a sült galambot..sajnálom, és megértem azt, aki kérni kényszerül, volt, hogy én sem ettem napokig, hogy a két gyerekemnek jusson, mert se állásom, se pénzem nem volt..aztán ránéztem a két gyerekemre, és azt mondtam, hogy ők nem élhetnek így!!! és talpra álltam, és mostmár 3 gyerekem van, boldog családom, és biztonság...és aki látja őket, az mindenki azt mondja, hogy ilyen boldog és kiegyensúlyozott gyerekeket ritkán látni..a két nagy kitűnő tanuló, a pici meg még igen pici, de kis eleven ördög..remélem, ő is ilyen okos lesz, én mindent megteszek érte, hogy ő is jó tanuló legyen, segítem majd, ahogy a nagyokat is..mindkettő úgy ment iskolába, hogy írt-olvasott-osztott-szorzott, ezt bárki megkérdezheti, ha nem hiszi..foglalkoztam velük amennyi időm csak volt, és mivel itthon vagyok gyesen, hát van időm..nincs más dolgom, mint a gyerekek nevelése, ellátása, a lakás tisztán tartása..elképzelni nem tudnám, hogy ne legyen rend, vasalt ruha és meleg étel, mire hazajönnek a suliból..sajnálom, hogy ez nem mindenhol működik, de mindenki tehet érte, hogy így legyen, hiszen magunk alakítjuk az életünket!!! és igenis a sz@rból is lehet várat építeni, ha az ember igazán akarja!”
 • 16. Szurkoló 2012. december 18. 09:58
  „Kedves Mazsó,

  én is szívből kívánok nektek minden jót! :) Jó olvasni a soraidat.

  Viszont nem gondolom, hogy "segítség nélkül" vagytok. A mindennapos dolgok oroszlánrészét természetesen ti ketten viszitek, ami hatalmas dolog. De a nagyszülők nagyon erős támogató hátországotok. Legyen a segítségük "csak" a krumpli, a tojás, a hús, vagy a nyaralás lehetősége (ami a gyerekeknek biztosan hatalmas élmény!), de nélkülük valószínűleg nem lenne meg ez a szubjektív biztonságérzetetek, ami miatt most a negyedik kisemberen mertek gondolkodni.
  Egy családnak igaziból ez lenne a feladata / rendeltetése, ami manapság igen ritka, viszont annál hatalmasabb kincs. Jó tudni, hogy van, ahol ez működik.

  Kívánom nektek, hogy legyetek mindig boldogok, egészségesek, akár 3, akár 4 kicsivel! :)”
 • 15. mazsó 2012. december 18. 09:33
  „13. qrumpli 2012.12.18. 08:24
  Köszönöm!
  Igyekszem a földön járni..nekem is be kell minden hónapban fizetnem a csekkeket, és nekem is vennem kell a gyerekeknek cipőt-ruhát..de nem panaszkodom, én vállaltam, és százszor is vállalnám, hiszen imádom őket. De tudom, hogy a 4 gyerek a max. ami vállalható számomra-számunkra úgy, hogy ne kelljen a béka segge alatt élni. Összehoztuk a lakást, hogy ne kelljen félni, hogy az albérletből bármikor utcára kerülünk..és aki azt mondja, hogy nem lehet, az hazudik..3 gyermek mellett, havi 40 ezer forintot kellett kiadnom lakbérre, további 30 rezsire, és hozzáteszem, a volt férjem nem fizeti a gyerektartást... de össze lehetett mellette kuporgatni a saját lakást, nehéz, de megoldható..nem kell minden nap édesség, van helyette gyümölcs, ami olcsóbb és többet tudok venni.. nem kell felesleges dolgokat megvenni..a gyerekeknek szeretet kell, nyugodt családi élet, nem édesség, és egyéb baromság..most a karácsonyi ajándék a saját szoba volt a két nagynak, megbeszéltük, megértették, hogy rengeteg pénzt elvitt a lakásvásárlás, persze kis apróságot azért kapnak, de mindkettőnek saját szobája lett, ez lett a nagy ajándék, és a biztonság, hogy saját tető alatt alszunk, és onnan nem tehet ki senki!! Idén is, mint mindig, előkapjuk a kis műfenyőnket, erre sem kell költeni, és tökéletesen megteszi, feldíszítjük, és élvezzük a saját lakás adta biztonságot és nyugalmat..ennél szebb karácsonyt elképzelni sem lehet, megérte a sok kuporgatás..”
 • 14. agi50 2012. december 18. 09:25
  „mazsó- nem az ellen van kifogásom akik el tudják látni a gyerekeiket és a lehetőségeikhez képest vállalnak gyermekeket, hanem az ellen van kifogásom, akik felelőtlenül szülnek (mert azért vannak olyanok is). A szülők pedig ne csak a gyerekek kiskorában gondolkozzanak, hogy akkor el tudják látni, hanem már abban is, hogy 30-40 éves gyermekeiket is támogatni kell, mint ahogy a Te példádban is megirtad..”
 • 13. qrumpli 2012. december 18. 08:24
  „12. mazsó 2012.12.18. 07:23

  Minden tiszteletem a tiéd.
  A hangvételből látszik a földön jársz és nem a fellegekben.”
 • 12. mazsó 2012. december 18. 07:23
  „nekem 3 gyerekem van, nem a családi pótlék miatt szültem..az első házasságból lett kettő, és az új kapcsolatból is született egy manó. és még egyet szeretnénk..tudom, mit vállalok, el tudom látni őket, nem vagyunk gazdagok, de megvagyunk segítség nélkül is..nem mindenki felelőtlen, aki nagy családot vállal, és bevállal 3-4 gyermeket..én szerencsének mondhatom magam, mert albérletből sikerült sajátba költözni két hete, meg tudunk adni a gyerkőcöknek mindent, amire szükség van, de semmi extra...nyaralni a nagyiékhoz járunk, falura, az is tökéletes, tömegközlekedéssel járunk, mert autónk nincs, felesleges, hiszen csak viszi a pénzt, és a villamossal is ugyanúgy odaérünk bárhova... és nem járunk be az önkorihoz segélyért..ezzel nem uszítani akarok, csak elmagyarázni, hogy nem mindenki felelőtlenül vállalja be a sok gyereket a vakvilágba, mert látom, sok embernek ez a véleménye, ha nagycsaládos embereket lát..nem mondom, hogy néha nem töröm a fejem, mit legyen az ebéd, de a nagyiéktól kapjuk a krumplit a kertből, a husit a disznóvágásokból, a tojást a tyúkok alól, ami azért nagy segítség, tehát mindig van friss és meleg étel az asztalon..láthatjátok, hogy nem csak felelőtlen emberek vannak..és hát bárkit szívesen látunk, ha érdekli, hogy tényleg így élünk-e....”
 • 11. qrumpli 2012. december 18. 05:54
  „Sajnos ez így igaz !
  Kis gyerek kis gond nagy gyerek nagy gond!
  Ez bizony régi igazság.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rák az egész családot elemészti

Elég egy betegség, és egy család élete teljesen tönkremehet. Dinka Ferenc és családja soha nem gondolta volna, hogy egyszer nem tudnak majd karácsonyozni. Tovább olvasom