Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

˝Nem akarom, hogy sajnáljanak minket˝

Domaszék - Ritka, gyógyíthatatlan genetikai betegségben szenved a kilencéves domaszéki Dobó Richárd. Édesanyja szerint a legnagyobb segítség az lenne, ha bevezetnék a meleg vizet a fürdőszobába.
– Hatéves koráig nem volt semmi baja Ricsikének. Nem volt beteg soha. Biciklizett, futott, szaladt, jó tanuló volt. Előbb a látása kezdett romlani, nekiment az üvegajtónak, majd egyensúlyzavarai lettek – idézte fel kisfia betegségének kezdetét Varga Beáta.

A domaszéki Dobó Richárd ALD (adrenoleukodisztrófia) örökletes genetikai betegségben szenved, ami az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan. A tünetek 4 és 10 éves kor között jelentkeznek, a legsúlyosabb fajtája kizárólag a fiúkat érinti.

Ricsi járni sem tud egyedül – édesanyja, Varga Beáta viseli gondját. Fotó: Karnok Csaba
Ricsi járni sem tud egyedül – édesanyja, Varga Beáta viseli gondját. Fotó: Karnok Csaba

A betegség lefolyása rendkívül rosszindulatú és visszafordíthatatlan. A súlyos rohamokat nyelési nehézségek és vakság követi.

Várjuk a pályázatokat

A rászorulók pályázatait telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével néhány napig még várjuk e-mailben az alapitvany@delmagyar.hu címre vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. A jelentkezések leadhatók online felületünkön is, a Lapcom Média Alapítvány logója alatti jelentkezési fülre kattintva. A támogatottakról kuratóriumunk dönt.

A kilencéves Ricsinek nincs garatreflexe, nem tud köhögni, ezért egy egyszerű megfázás is nagyon veszélyes lehet számára. A kisfiú járni, enni nem tud, édesanyja gyomorszondán keresztül táplálja egy fecskendő segítségével. Hetente kétszer masszíroztatni járnak Mórahalomra. A hölgy, aki semmit nem kér a terápiáért, kis unokámnak szólítja Ricsit. – Az én lelkemet is ápolja ezzel – jegyezte meg az édesanya.

– Nem akartam pénzt kérni senkitől. Tudom, hogy az emberek keményen megdolgoztak azért, ami van. Egy ismerősöm javasolta, hogy gyűjtsünk műanyag kupakokat, hiszen az fölösleges, senkinek nincs rá szüksége – mondta az édesanya. A kupakokért tíz és hatvanöt forint között kapnak kilónként.

A családnak a legnagyobb segítség a fürdőszoba átalakítása lenne, mivel jelenleg nincs meleg víz a helyiségben. Az édesanya vödörben hordja a felmelegített vizet.

– A sajnálat nem jó, nem akarom, hogy sajnáljanak minket. Ne sajnálják Ricsikét, imádkozzanak érte – mondta végül az édesanya.

Édesanyja gyomorszondán keresztül táplálja Ricsit. Fotó: Karnok Csaba
Édesanyja gyomorszondán keresztül táplálja Ricsit. Fotó: Karnok Csaba


Dobó Richárd és családja vasárnap délután veheti át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a szegedi Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Dolezsár Erika és családja vesz még át százezer forint értékű adományt, amelyet az Art Hotel és a Prágai Látszerészet képviselője ad át. A 16.30-kor kezdődő ünnepségen a Teréz utcai óvoda lép fel. Ezen a héten a szegedi csecsemőotthont működtető Értünk Alapítvány számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított Szeretetkuckónkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

* * *

Nagy Péter karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent sztárvendége vasárnap Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés súlyemelője. A +105 kilogrammban versenyző sportoló a közelmúltban véget ért világbajnokságon összetettben a hatodik helyet szerezte meg, egy éve pedig első szegediként ott volt a súlyemelők versenyén az olimpián. – Otthon, Rédén töltöm mindig az ünnepeket. A családom, édesanyám, édesapám és testvérem körében. Előbb elmegyünk a templomba, ezután következik az ajándékosztás. Még most, felnőtt fejjel is várom az ünnepeket, nálunk mindig meghitt a hangulat. Gyerekként sok-sok ajándékot kaptam, mindig olyat, amire vágytam. Puska, legó, kocsik, talán ezek voltak a legnépszerűbbek. Anyukám mindig kitalál valami újat, amit a karácsonyi asztalra tesz. A halászlé és a sült hal azonban állandó menü. A sütemények közül a kakaós kalács és a meggyes ökörszem nem maradhat el, hiszen ezek a kedvenceim. Karácsony első és második napján rokonlátogatásra megyünk, vagy éppen ők jönnek hozzánk, így igen mozgalmas minden ünnep a Nagy famíliában – nyilatkozta az Eb-bronzérmes és Universiade-győztes Nagy Péter.

* * *

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott személyek számára várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

F1-es modellautót árverezünk

Különleges relikviát árverezünk hétfőtől alapítványunk javára. Egy McLaren Mercedes modellautó kerülhet annak a karácsonyfája alá, aki a legtöbbet ajánlja érte. Tovább olvasom