Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Nem bírják már a hitelt - eladni sem tudják a házukat

Szeged - A hitel a férj, a rezsi a feleség nyugdíját viszi el – lényegében fiukra vannak utalva a bordányi Gyurisék, ha enni akarnak. A Parkinson-kóros asszony túlélte már, hogy mozgásképtelenként feküdt égő házukban, és azt is, hogy 12 daganat volt a gerincén. Állapotát hősiesen tűri a mindennapokban, de anyagi helyzetük miatt egyre gyakrabban kérdezi: mi értelme van a küzdelemnek?

Gondozott kert, takaros ház és ápolt kutya – ez fogad bennünket, amikor a bordányi Gyuris családhoz érkezünk. Ránézésre senki nem mondaná meg, hogy komoly anyagi problémákkal küzdenek, ez azonban csak a látszat – vélhetően a régmúlt emlékei. Devizahitelük ugyanis lassan teljesen megfojtja őket, kilátástalannak érzik a helyzetüket.

– Húsz éve vagyok rokkantnyugdíjas – kezdi történetüket a Parkinson-kóros asszony, Mária. Bár minősítését százról visszavették 54 százalékra, még önellátásra is képtelen, nemhogy munkára. – Túl vagyok két gerincműtéten, egy szívinfarktuson és egy májműtéten, epeműtétem után pedig úgy kiszakadozott a hashártyám, hogy a beleim időről időre kitüremkednek. Hosszú a várólista a műtétre – sorolta, miért képtelen akár csak talpon is lenni: fáj mindene, ha nem fekszik. Betegségeit elviselné, anyagi helyzetüket azonban már képtelen feldolgozni.

Gyurisék kilátástalannak érzik a helyzetüket. Fotó: Schmidt Andrea
Gyurisék kilátástalannak érzik a helyzetüket. Fotó: Schmidt Andrea

Juronics Tamás karácsonyi üzenete

A Délmagyarorszád–Rotary Advent sztárvendége a mai napon Juronics Tamás lesz. A Kossuth-díjas táncművész, koreográfus idei esküvője után most először mondhatja majd el, hogy saját családdal ünnepel. – Gyerekkoromból úgy emlékszem a karácsonyokra, hogy mindig nagyon vártuk a bátyámmal. Akkoriban még nem volt divat az egyszínű díszítés: a fánk mindig rettenetesen színes volt, de nagyon szépnek találtam. Én egyébként azok táborát erősítem, akik szerint az ajándékozás a gyerekek ünnepe. Immár tíz éve nálunk a felnőttek nem kapnak ilyenkor semmit, így kikerüljük ennek az ünnepnek a kötelező kereskedelmi jellegét, ami valljuk be, nem erősíti ezeknek a heteknek a felszabadultságát. Jobb, ha a karácsony a megbékélésről és az egymásra figyelésről szól. A menü sem izgat, amit adnak, megeszem. Nem tartjuk a tradíciókat e téren, de tavaly például pont halászlé volt, amelyet én passzíroztam. Az idei ünnepen, ahogy korábban is, utazunk a rokonokhoz, és persze játsszuk a Diótörőt is, amely telt házas Szegeden és a fővárosban is.

– Hét évvel ezelőtt tűz keletkezett a házban – mesélte. – Nem sokkal korábban 12 daganatot operáltak ki a gerincemből, ami után lebénultam. A fiam húzott ki az utcára. A ház negyede leégett, de elektromos tűzre nem fizetett a biztosító. Az is kiderült, hogy a rosszul bekötött új villanyóra okozta, de az áramszolgáltató sem vállalta a felelősséget. Ezért hitelt kellett felvennünk, hogy helyrehozzuk az épületet.

A nyolcmillió forintos devizahitel törlesztőrészlete januárban százezer forintról 254 ezerre nőtt. Bár egy új szerződésnek köszönhetően most 150 ezret fizetnek, ez is minden pénzüket elviszi. – A férjem nyugdíja teljes egészében az OTP-nek megy, a rezsi az enyémet viszi el. Akárhogy próbálom beosztani a pénzt, nem marad semmire – sírta el magát az asszony. – A fiam keresetéből tudunk gyógyszert meg ételt venni, de nagyon kellemetlen, hogy még egy tejfölre is tőle kell pénzt kérnünk.

A nyugdíjas házaspár azt sem tudja, mennyi van még hátra a hitelből. – Úgy vártuk a novembert, hogy megsegítenek bennünket, de kiderült, magunkra maradtunk. Még a házat sem tudjuk eladni, annyira nincs most értékük az ingatlanoknak. Ha a hitel árában elviszik, az adósságtól megszabadulunk, de nem lesz hol laknunk. Ilyen kilátástalan helyzetben sokszor azon gondolkodunk, egyáltalán minek éljünk.

* * *

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap. Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-
ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

* * *

Százezer forintért kelt el az F1-es autómodell

Jótékonysági zumba

December 21-én (szombaton) 18 órától Szegeden, a Festő u. 6. szám alatti TánCentrum tánctermében jótékonysági zumbapartit rendez a Classicon Kulturális Tánc és Sport Egyesület. Az itt befolyó összeget teljes egészében egyik alapítványi támogatottunk, a Sipka család kapja meg, ahol hét gyermeket nevelnek, az édesapa pedig leukémiás. Jegyár: 1000 forint/fő, a jegy elővételben is megvásárolható a Festő u. 6. szám alatt kedden 17.45–19.15 között, csütörtökön 19.15–20.45 óráig, illetve a helyszínen. A helyszínen is lesz lehetőség külön pénzadományok leadására.

Különleges relikviát árvereztünk alapítványunk javára: egy McLaren Mercedes modellautót. Az MP4-25 Jenson Button első számú autójának modellje, amelyet a Vodafone 2010 karácsonyára kapott a Formula–1-es csapattól. A 126×35 centiméteres autómakett nem került kereskedelmi forgalomba. Az autó 100 ezer forintért kelt el. A befolyt összegből a lapunkban bemutatott rászoruló családok karácsonyát tesszük szebbé.

* * *

Adományátadás

A Gyuris család kedd délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. A családot a Zöldtranszfer – a gazdaságos és környezetbarát reptéri transzfer szállítja a helyszínre. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Fónai Katalin és családja vehet még át százezer forint értékű adományt. A tűzifáról, játékról és kávéfőzőről szóló ígérvényt az EDF DÉMÁSZ Zrt. képviselője adja át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a szőregi Kossuth-iskola. Ezen a héten az Odú Fejlesztő Központ számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balasi Sándor átvette a Lapcom Média Alapítvány támogatását

Balasi Sándor hétfő délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. Tovább olvasom