Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Nem tud beszélni és járni Oroszék sokáig várt gyermeke

Mindszent - A 9 éves Orosz Imre nem tud beszélni, járni, 24 órás felügyeletre van szüksége. Szülei nap mint nap ingáznak vele Vásárhely és Mindszent között. Közben a házukra felvett hitel törlesztője az egekbe szökött. A Lapcom Média Alapítvány olvasóink segítségével Oroszékat is támogatja.
– Nagyon vidám, sokat nevet, kedvenc játéka a trambulin – mondta a mindszenti Oroszné Hegedűs Erika 9 éves, oxigénhiánnyal született kisfiáról. Imike halmozottan sérült, nem tud járni, beszélni, és nem szobatiszta. Ennek ellenére mindent megért, csak nem tudja kifejezni magát – folytatta az anyuka. – Azt sem tudni, hogy megtanul-e valaha beszélni vagy járni – szólt közbe beszélgetésünkbe Orosz Imre, az édesapa.

– Próbálunk úgy hozzáállni, mint egy egészséges gyerekhez. Járunk iskolába, parkba, játszótérre, strandra – mesélte a családfő, majd hozzátette: – Azt azonban nehéz volt feldolgozni, amikor láttuk a játszótéren a többi gyereket, ahogyan játszik, majd odafut a szüleihez.

A 9 éves Orosz Imrének 24 órás felügyeletre van szüksége. Fotó: Frank Yvette
A 9 éves Orosz Imrének 24 órás felügyeletre van szüksége.
Fotó: Frank Yvette

Mindent igyekeznek megtenni gyermekük gyógyulása érdekében, annak ellenére, hogy nehéz helyzetbe kerültek. – Nagyon boldogok voltunk, hogy a hosszú várakozás után megfogant Imike. Semmi probléma nem volt. A szüléskor azonban komplikációk léptek fel. Császározni kellett volna, vagy hamarabb megindítani a szülést. Ezt az orvos nem tette meg, így oxigénhiánnyal született. Szentesről azonnal Szegedre vitték Imit, ahol egy hónapig a koraszülött intenzív osztályon volt. Naponta jártunk hozzá, majd közölték a rossz hírt – emlékeztek vissza a szülők. Pert indítottak, de a hosszú huzavona után vesztettek, 900 ezret kell nekik kifizetni.

Imike 3 éves koráig a nagymamánál éltek, de elhatározták, hogy a Táncsics utcai házat felújítják. Hitelt vettek fel, majd megkezdték a renoválást. Közben a havi törlesztő 19 ezer 500 forintról felugrott 80 ezerre. A gyerkőc szállítása miatt autót vettek. – 90 ezer forintért vásároltuk, de többet ráköltöttünk, mint amennyit az egész kocsi ért, sőt többször is otthagyott minket – mondta az apuka. Ezért egy másik autó után kellett nézni, amit szintén hitelre tudtak csak megvenni. – Szerencsére abból már csak 9 hónap van hátra. 17 ezer 500-zal fizetjük havonta – vágott közbe Erika, hozzátéve, a ház hiteléből még 14 év van hátra, azt 180 forinton rögzítették, most havi 52 ezret fizetnek.

A sok baj tetejébe még a mosógép is elromlott. Fotó: Frank Yvette
A sok baj tetejébe még a mosógép is elromlott. Fotó: Frank Yvette

A családfő vasutas, Erika ápolási díjat kap, ami mellett 2 órában egy vásárhelyi iskolában dolgozik eladóként. Az összes bevételük éppen hogy futja fizetnivalókat és az ételt. Imikét mindennap a vásárhelyi Kozmutza Flóra fejlesztő iskolába hordják, ahol a Huncutka csoport tagja. – Nagyon szereti a sulit – jegyezte meg az apuka, aki elmondta, külön foglalkozásokra és lovas terápiára is szüksége lenne, de az pluszköltség, nem bírják mindig fizetni. Gyógyszeres kezelésre is szorul, mivel 5 éves korában epilepsziás rohamai voltak, mentőhelikoptert kellett hozzá hívni.

A ház csak félig készült el. A konyhát sikerült felújítani, de a középső szoba szét van verve. Egy szobában élnek hárman, bezsúfolva minden játék, ruha. A betegség, a körülmények, a nehézség ellenére nem panaszkodnak. Próbálnak talpon maradni, de mindig közbejön valami. Most például a mosógépük romlott el, de ezen már csak mosolyognak.


Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.A Klauzál téren felállított Délmagyarország szeretetkuckóban ezen a héten az ÁGOTA Alapítvány számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

Itt jelentkezhez!>>

Délmagyarország–Rotary Advent

Az első kiválasztottunknak, Tóth Bernadettnek és családjának tegnap délután átadtuk a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt. Orosz Imre és családja ma délután veszi át ugyanezt a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Újvári Katalin és családja vehet még át százezer forint értékű adományt, amelyet az IKV Zrt. képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Széksósi úti óvoda.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba


Nagy Bandó András karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Nagy Bandó András író-humorista lesz.

– „Jaj, istenem, már megint itt a karácsony!" – mondja a kedvesem, és tudom, pár nap múlva már ezt hallom: „Jaj, istenem, megint elmúlt egy év, kezdődik egy újabb esztendő". Persze az idei karácsony is a szeretet ünnepe lesz, és azt is tudom, az ő följajdulásában is ott a szeretet, a szeretetben az aggodalom és a fájdalom is, mert jaj, istenem, mért múlnak el az évek, mért robog ilyen tempóban az idő, hogy lehet az, hogy nemrég állítottunk fenyőt, mintha most díszítettük volna föl, és már megint átgyalogoltunk egy esztendőn. És fogynak, egyre csak fogynak az évek, és egyre fontosabbá lesznek a maradék évek, hónapok, napok, és igen, az órák és a percek is. Barátaim, ne pazaroljunk időt egymás bosszantására, bántására, gonoszkodásra, effélékre. Karácsony van, biztatlak benneteket: szeressetek! Legalább az ünnepen. Kutyás könyvemben így zárja versét a kotorékeb (én sem mondhatok jobbat): Ahelyett, hogy egymást ölnétek halomba, / bújjatok már össze egyetlen alomba!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan 25 négyzetméteren

Egy tanyaépület ötször ötméteres helyiségében él Tóth Bernadett férjével és négy gyermekével. Babakádban fürdik az egész család a fatüzelésű kályhán melegített kútvízzel. Tovább olvasom