Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Nyaralóban élnek télen is - nyolcan két szobában

Zsombó - Nyolcan osztoznak egy kétszobás kerti házon Leideckerék. Miután saját otthonukat elveszítették, a család szívességből kapta meg a szigeteletlen nyaralót használatra. A hónap második fele mindig keserves, de inkább ezt választják, mint hogy a számlák ne legyenek kifizetve.
Szigetelés nélküli kerti házban lakik Zsombó külterületén a
Leidecker házaspár. Öt gyermekükkel és a nagymamával osztoznak két szobán. De ennek is örülnek, szívességből kapták meg a kis ház kulcsait, miután a családi otthont elveszítették.

– A szülői házban laktunk, ami az édesapámé volt – kezdte történetüket a családfő, József. – Olyan sok volt azonban rajta az adósság, hogy 2006-ban elárverezték. Azóta itt élünk egy kedves családnak köszönhetően. Ingyen használhatjuk, amíg szükségünk van rá.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-
00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Itt jelentkezhet>>


Legkisebb fiuk, Máté még csak 3 éves, az édesanya, Szilvia otthon van vele. Rajta kívül a 8 éves Martin még a közös gyerekük, a többiek az asszony előző házasságából születtek.

A gyesből, családi pótlékból, a nagymama nyugdíjából és az apa alkalmi munkáiból sem jön össze 200 ezer forint, ebből több mint 50 ezer forintot pedig elvisz a rezsi és a mama gyógyszerei. A maradékon osztoznak nyolcan.

Leideckerék együtt. Sokan élnek kis helyen, kevés pénzből. Fotó: Karnok Csaba
Leideckerék együtt. Sokan élnek kis helyen, kevés pénzből. Fotó: Karnok Csaba

 Gyűjtés a Felsővárosi Óvodának

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten a Felsővárosi Óvoda számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Gyík utcai intézménybe sok hátrányos helyzetű gyerek jár, mellettük pedig 20 sajátos nevelési igényű és 8 autista kicsit is gondoznak. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

– A hónap második fele már mindig nagyon keserves – ismerte el az édesanya. – A gyerekek kedvencét, a rántott húst olyankor már biztosan nem tudom elkészíteni, süteményt sem tudok sütni. Időnként egy tábla olcsóbb csoki belefér, viszont azt is igazságosan el kell osztani, különben háború van. De inkább ezekről mondunk le, csak hogy a számlák mindig be legyenek fizetve. Nem jó, ha adósságunk van.

A kiskerttől 10-15 perc gyalog a betonút, ahol a busz megáll. A szántáson vágnak keresztül, majd a 18 éves Gyula innen Szegedre megy, a többiek, a 13 éves Dani, a 11 éves Niki és a 8 éves Martin pedig a faluba. Nem csoda, ha havonta szétmegy rajtuk egy pár cipő.

Szilviának van még két nagykorú lánya, ők már kirepültek. – Tavaly ők hoztak karácsonyi ajándékot, mert mi nem tudtunk volna vásárolni – mesélte az édesanya. Hogy idén hogyan ünnepelnek, azt egyelőre nem tudja. Szeretetben – ennyi, ami biztos.

Karácsonyi üzenet
Vasárnap 18 órától Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere lesz a Délmagyarország-Rotary Advent vendége.

-A karácsony ma már teljesen más, mint gyermekkoromban volt. Akkor még körüllengte az illúzió. Szeretem azonban így is megadni a módját. Lehet, hogy konzervatívnak tűnök, de mindig szépen felöltözöm szenteste, ezzel is megkülönböztetve ezt az alkalmat a többitől. És bár tudjuk, hogy nem ezen a napon született a kis Jézus, csupán ekkor emlékezünk meg erről, nekem fontos, hogy bárhol is járok a világban, elmenjek az éjféli misére. Nagyon emelkedett az a közösség, ami ilyenkor összegyűlik. Hagyomány az is, hogy ilyenkor én készítem az egész családnak a főételt, harcsapaprikást. Nem vagyok híve a drága ajándékoknak, mert szerintem azok csak szétgyalázzák ezt az ünnepet. A gyerekeimtől mindig valami saját készítésű apróságokat kérek, én pedig valami praktikusat adok. Vagy valami hülyeséget, hogy legalább nevessünk egy jót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb két adomány a Klauzál téren

Szombat délután 5 órakor kinyílt adventi naptárunk 13. ablaka és ismét két rászoruló családnak… Tovább olvasom