Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Nyolcan élnek 46 ezer forintból

Hódmezővásárhely - A Horváth család Vásárhely belvárosában, albérletben él: nyolcan a helyenként romos állagú, két és fél szobás lakásban. A nagyobb gyerekek kopott, hiányos kárpitú ágyon alszanak, mosógépük nincs.
„Olvastam újságjukban azt a lehetőséget, hogy ismét tudnak pár családnak segiteni, mint az elmúlt években. A lányomékat szeretném ajánlani, mivel évek óta nincs karácsonyuk, 6 kiskorú gyermeket nevelnek férjével, Gyulával, aki nemrég munkanélküli lett" – írta Szalai Józsefné, Horváth Gyuláné Tímea édesanyja.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.Az albérletért havi 40 ezer forintot fizetnek, a 2 és fél szobás házrészből télen a fűtés miatt csak kettőt tudnak használni. A négy nagyobb gyermek más apától született, Balázs (17), Gábor (15), Bettina (13) és Dávid (10) egy szobában él, míg a szülők a két kisebbel, Milánnal (2) és Ákossal (6 hónapos) a másikban. Balázs autista, Dávid enyhén értelmi fogyatékos, Ákos koraszülöttként állandó orvosi felügyeletet, kezelést igényel. Teljes bevételük 156 ezer forint, abból 110 a rezsi, nyolcan élnek 46 ezer forintból.

Szeretik egymást – ez ad erőt a mindennapokban a 6 gyermekes Horváth családnak. Fotó: Frank Yvette
Szeretik egymást – ez ad erőt a mindennapokban a 6 gyermekes Horváth családnak. Fotó: Frank Yvette

– Mosógépünk nincs, műanyag kádban mosok, naponta többször, és a hűtőnk is gyengélkedik. Hogy mire lenne a legnagyobb szükségünk? Mindenre! Sokat jelent, hogy a gyerekek segítenek, például a kicsik ellátásában Bettina, aki főzni is szokott – mondta Horváth Gyuláné.
Tímea 12 évig élt rossz házasságban, férje a gyerekeket bántalmazta, előfordult, hogy édesanyjához menekült, mert az apa véraláfutásosra verte őket. Az új férj, Horváth Gyula szereti őt és nevelt gyermekeit, apaként gondoskodik róluk.

Plüssállatok, játékok, könyvek

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten az Ágota Alapítvány számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.


– Nagyon szeretek olvasni, anyáéktól mindig kapok pénzt arra, hogy könyveket vásároljak – közölte Balázs, aki ottjártunkkor is a lámpa alatt ült a földön, és legújabb kötetét böngészte. Büszkén mutatta könyvtárát, amelyben magyar és külföldi szerzők művei is megtalálhatók. A könyveket általában a helyi Németh László Városi Könyvtár selejtezésein szerzi be, kötetenként átlagban 10 forintért.
 
Rászorulók is jelentkezhetnek még

Még várjuk rászorulók pályázatait telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével e-mailben az alapitvany@delmagyar.hu címre vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. A jelentkezések leadhatók online felületünkön is, a Lapcom Média Alapítvány logója alatti jelentkezési fülre kattintva. A támogatottakról kuratóriumunk dönt.


Karácsonyuk nem nagyon volt, az ajándék ritka „vendég" a Horváth famíliánál. – Az idősebbek tudomásul vették, hogy karácsonykor csak a kisebbek kapnak ajándékot, ők csak valami apróságot, jelképes dolgot, vagy még azt sem. Nem teszik szóvá, nem panaszkodnak – mondta Horváth Gyula. Azzal folytatta: szenteste körbeállják a szerény karácsonyfát, szeretik egymást, ez ad erőt.

Karácsonyi üzenet

A Délmagyarország–Rotary Advent szombati sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Vajda Júlia operaénekes lesz.
– A karácsony számomra az életünk egy szakaszának összegzése is egyben, hiszen év végére esik. Ilyenkor az foglalkoztat, hogy tudni kell, mi felé tartunk, mi a legfontosabb számunkra, és eszerint töltsük az ünnepeket – és persze egész életünket. Számomra a legfontosabb megbecsülni a családot és barátaimat, és szakítani rájuk elég időt. Velük töltöm az ünnepeket is. Vannak kollegáim, akik nem tudnak ilyenkor hazautazni – hozzám mindig jöhetnek. Egyébként édesanyámmal vagyok 24-én este, ilyen az én meghitt karácsonyom. Mivel már kezdek lassan ráérni, most kezdek el gondolkodni a menün és díszíteni a lakást. Gyorsan elszalad ugyanis ez a két hét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyra lesz áram Kolompárék házában

Péntek délután 5 órakor kinyílt adventi naptárunk egy újabb ablaka és ismét két rászoruló családnak adtunk át ajándékot a Klauzál téren, a Délmagyarország-Rotary Adventen. Tovább olvasom