Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Oháték dideregve álmodnak tüzelőről, otthonról

Földeák - A földeáki Ohát Ferenc mindössze annyit szeretne, hogy ne kelljen dideregniük karácsonykor. Egyetlen apró kályhájuk van, a tüzelőjük is fogytán, otthonuk felújításra szorul – fejenként havi 9000 forintból élnek négyen.
A 43 éves földeáki Ohát Ferenc és felesége, valamint két fiuk 5 hónapja költözött a faluba Hódmezővásárhelyről. Azt gondolták, itt könnyebb lesz: bérelt lakás helyett az asszony nemrég megörökölt házában lakhatnak. Csalódniuk kellett, mert a házról kiderült, szinte omladozik, nincs vezetékes gáz, kályha is csak egy apró. Most ezzel fűtenek a konyhában, nappal ott töltik az időt – estére viszont jéghideg szobákban, dunyhák alatt vacogva térnek nyugovóra.

Oháték dideregve álmodnak. Tülezelőről, otthonról. A szerző felvétele
Oháték dideregve álmodnak. Tülezelőről, otthonról.
A szerző felvétele

Pénteken

Az Ohát család  délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. A Délmagyarország-Rotary Adventen rajtuk kívül Szögi Erika és családja vehet még át százezer forint értékű adományt – porszívót, tartós élelmiszert, tisztítószert és játékokat –, amelyet a Porsche Szeged képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Vörösmarty Mihály Általános Iskola. Ezen a héten a szegedi csecsemőotthont működtető Értünk Alapítvány számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

A családfő nem gondolta, hogy egyszer ilyen sorsra jutnak. Állami gondozott volt, vájárnak tanult, de végül előbb egy gyárban, majd az építőiparban dolgozott. Bár nem szakképzett, 20 éves tapasztalata van – mondja büszkén. Csakhogy a téli időben leállnak az építkezések, ő pedig jövedelem nélkül marad. Tavaly szerencséje volt: kapott közmunkát, amit minden szégyenérzet nélkül, szorgalmasan végzett – idén eddig nem jutott ilyen lehetőséghez. Felesége, Varga Ildikó, aki valaha kötödében dolgozott, most munkanélküli, szintén nem került be a közfoglalkoztatásba. Két fiuk közül a nagyobbik 21 éves, ő 4 hónappal ezelőttig ugyancsak dolgozott, de akkor egy munkahelyi balesetben szilánkosra tört az egyik ujja, s azóta a táppénz időszaka is lejárt. A kisebbik még tanul, szakácsnak – amikor a családot felkerestük, épp gyakorlaton volt egy vásárhelyi pizzériában. Fejenként most havi 9000 forintot kell beosztaniuk. Segítséget nem tudnak kérni senkitől: a nagyszülők már nem élnek.

Ohát Ferenc azt mondta, a házon amit lehetett, kijavított: pótolta az ablaküvegeket, a falakon lévő réseket betapasztotta, de hátul a fal már omladozik, a fürdőszobában a bojler rossz, a mennyezet pedig leszakadóban, alá kellett dúcolni. Ha segítséghez jutnának, először ezeket a problémákat oldanák meg – s persze kályhákról meg tüzelőről álmodoznak, hogy karácsonykor ne kelljen dideregniük.

A Biacsi ikrek karácsonyi üzenete

A Délmagyarorszád-Rotary Advent sztárvendége a mai napon a Biacsi ikerpár lesz. A londoni paralimpiáról harmadik, illetve negyedik helyezéssel hazatért atléták nagy csal ádban nőttek fel, 12 testvérük van, ezért mozgalmas karácsonyokra emlékeznek gyermekkorukból. – Mindig a kicsik feladata volt feldíszíteni a fát – mesélte Ilona. - A család összejött szenteste vagy karácsony első napján, beszélgettünk. Jó dolgunk volt, mindig megkaptuk ajándékba, amire vágytunk. Bernadett hozzátette: különösen szerencsések, hiszen december 29-én van a születésnapjuk, így kétszer ünnepelhetnek az év végén. – Idén is itthon töltjük a karácsonyt anyuval és 2-3 testvérünkkel, illetve családjaikkal. Töltött csirkét, töltött káposztát és sütiket eszünk és örülünk, hogy egy kicsit együtt lehetünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvette a Bánfi család a Lapcom Média Alapítvány támogatását

A Bánfi család csütörtök délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. Tovább olvasom