Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Sérült unokáját hozná fejlesztésre - nem kap albérletet

Fajsz - Magához vette halmozottan sérült unokáját, így két gyermekével együtt immár három kiskorút nevel egy Bács megyei falusi albérletben Szabadi Ilona. Szegedre szeretne költözni, mert itt tudna megfelelő fejlesztést kapni a hároméves kislány. Amikor azonban elmondja, hogy sérült gyerekkel költözne, hirtelen egyetlen albérlet sem kiadó.
„Amíg a kezem fel tudom emelni, én a gyereket nem engedem intézetbe." Ezt mondta Szabadi Ilona, amikor kiderült, unokáját elvennék családjától. Gabriella halmozottan sérült: teljesen vak, hároméves kora ellenére sem ülni, sem állni, sem beszélni nem tud. Szervileg azonban teljesen egészséges: még vizsgálják, mi okozza az állapotát. Nagymamája a születése óta küzd érte, mivel az apuka iszik, az anyuka pedig a munkába menekül a problémák elől. Amikor a szülők házát 2013 nyarán majdnem elárverezték, úgy döntött, nem várja meg, amíg a gyámhivatal intézkedik.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban lévő, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.
http://www.delmagyar.hu/alapitvany/– A gyermekvédelmi szakember szólt, hogy nagyon nagy a baj. Én akkor már Szegeden éltem, de a munkahelyemet is ott hagytam, és gondolkodás nélkül visszajöttem Fajszra – mesélte az asszony. Akkor még azt hitte, csak pár hétre, hogy rendeződjenek a dolgok a kislány körül. De kiderült, olyan súlyos a helyzet, hogy nincs választása: vagy magához veszi unokáját, vagy idegenekhez kerül. Így ott ragadt a Bács-Kiskun megyei faluban két saját gyermekével, a 15 éves Cintiával és a 12 éves Márkkal.

Sérült unokáját hozná fejlesztésre - nem kap albérletet. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

 Rácz Rita karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Rácz Rita operaénekes lesz.
– Sajnos kevés időt tud a család együtt tölteni, így a karácsony nekünk elsősorban azt a kivételes alkalmat jelenti, amikor ez így lehet. Jókat beszélgetünk, eszünk és emlékezünk Jézus születésére. Ezt a bibliai történetet már a kislányomnak, Sárikának is tanítom, mert fontos, hogy ő is átérezze az ünnepet ebből a szempontból. Mondjuk ő most kicsit szomorú, mert nem esik a hó, nem érti, így hogyan lehet ünnepelni. Gyerekként én mindig nagyon vártam a karácsonyt: egyfajta szertartássá vált, hogy egyik nagymamától a másikhoz mentünk és mindenhol tudtuk, mi a menü. Azt szeretném, ha a lányom is hasonlóképpen élné meg ezt a pár napot, amit mindig Szegeden ünneplek. Az este elmaradhatatlan kelléke nálunk a halászlé, a töltött káposzta és a kacsasült. Sajnos idén az öcsém nem tud hazajönni Madridból, a hiánya kicsit beárnyékolja az ünnepet.

Most albérletben laknak négyesben, ő pedig főállásban sérült unokáját gondozza. Havi 80 ezer forintból gazdálkodnak, de Ilona azt mondja, nem az anyagi nehézségek jelentik a legnagyobb problémát.

– Nagyon szeretnénk visszakerülni Szegedre. Márkó tanulási és magatartás-problémákkal küzd, nem való normális iskolába. Szegeden a Sólyom utcába járt, és nagyon szerette. De Gabikának is sokkal jobb lenne a klinikai városban, hiszen itt nem kap megfelelő fejlesztést. Heti két óra gyógytornát írtak fel neki, ennél többet nem tudnak biztosítani. A gyógytornász ebből egy órát utazik Bajáról, vagyis 45 percet foglalkozik vele. Márpedig ennél jóval többre lenne szüksége. Ráadásul jövő februárban óvodaköteles lesz, viszont nincs óvoda Kalocsán, amely fogadni tudná.

A nagymama jó ideje próbálkozik szegedi albérletkereséssel – sikertelenül. – Amint meghallják, hogy három gyerekkel és egy terápiás macskával mennék, pláne, hogy a kicsi halmozottan sérült, lecsapják a telefont – panaszolta. – Pedig soha nem volt fizetési problémám, az albérlet költségeinek rendezése mindig az első.

Ilonáéknak tehát a legnagyobb segítség az lenne, ha visszajöhetnének Szegedre. Azután pedig a következő feladat, hogy Gabika állapotán javítsanak. – Jelenleg a fővárosban kezelik, agydaganatra gyanakodnak az orvosok – monda el a nagymama. – Ha megműtik, utána kezdődhet a hosszú folyamat, hogy egyszer lábra tudjon állni. Ehhez további kilenc műtétre lesz szükség, de nem adom fel a reményt.

Játékokat, könyveket gyűjtünk

A Klauzál téren felállított Délmagyarország szeretetkuckóban december 24-éig a szegedi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az árván maradt Kevint százezer forinttal támogatta egy licitálónk

Deák Anikó, a forráskúti gyilkosság után árván maradt Kevin nagymamája volt a Lapcom Média Alapítvány mai támogatottja, Fekete Levente és családja a Délmagyarország támogatását kapták meg. Tovább olvasom