Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Szakaliéknál tizenkétezer forintból élnek hárman

Szeged - A férj munkanélküli lett, miután az asszony teherbe esett – ennyi elég, hogy egy egyébként is szűkösen élő család kilátástalan helyzetbe kerüljön. Szakaliék szegényes lakását hamarosan árverezik, de ők még ennek is örülnek – az újrakezdés esélyét látják benne. Csak a karácsonyt várják nehéz szívvel: 13 éves fiuknak idén nem lesz ünnep az ünnep.
Tizenkétezer-kétszáz forint. Ennyi pénzt kénytelen beosztani a szegedi Szakali család egy egész hónapra. Hirtelen szakadt a nyakukba a nélkülözés. Bár korábban sem éltek nagy lábon, az apának és az anyának is volt munkája. Aztán hirtelen mindketten elvesztették.

– Ferit szeptemberben hét év után küldték el a munkahelyéről. Soha nem volt rá panasz, mégis indoklás nélkül megváltak tőle – kezdte történetüket Barbara. Az asszony ekkor már várandós volt. – Bár veszélyeztetett terhes vagyok, ezek után 8 órás könnyű fizikai munkára jelentkeztem, de az állapotom miatt elutasítottak. Így most itt maradtunk az ünnepekre bevétel nélkül, személyi kölcsönnel és egy csomó tartozással. A férjem is hiába keres munkát: nyolc általánossal ez nagyon nehéz.

Barbara második gyermekét várja, férje ősszel elveszette munkáját. Első gyermekük, a 13 éves Feri csak álmodik egy számítógépről. Fotó: Schmidt Andrea
Barbara második gyermekét várja, férje ősszel elveszette munkáját. Első gyermekük, a 13 éves Feri csak álmodik egy számítógépről. Fotó: Schmidt Andrea

László Boldizsár karácsonyi üzenete

A Délmagyarország-Rotary Advent sztárvendége a mai napon László Boldizsár lesz. A Szegedi Nemzeti Színház magánénekesét a Cotton Club Singers formációnak köszönhetően az egész ország ismeri. „Gyerekként én is remegve vártam az ünnepet. Remek vacsorák és családi együttlétek voltak a nagyszüleimnél. Mi Pakson laktunk, a nagyszüleim Jánosmajorban, ami Szekszárd felé van félúton. Csodálatos melegségre emlékszem, papa dicséri mama levesét, mindig ugyanúgy: „A levesországban nincs olyan leves, amilyen leves ez a leves!" Aztán kacsasült, bejgli, és rohantunk a fenyőfa alá. Papa rázendített a Stille nachtra, amit kellemes baritonján apám átvett. Mi csak dörmögtük, mert már nagyon az ajándékokra koncentráltunk. Nekem ezek a legemlékezetesebb karácsonyaim. Remélem, ha lesz még gyerekem, akkor én is tudok majd neki szép és emlékezetes ünnepeket adni."

A párnak már van egy 13 éves fia. – A szülésnél leszakadt a vesém, a hasfalamra rögzítették. Veszélyes volt újra teherbe esnem, de két vetélés után ő annyira jönni akart, hogy ebben a helyzetben is úgy döntöttünk, megtartjuk – mesélte a 30 éves asszony, aki azért sincs kétségbeesve, hogy a körülmények egyáltalán nem ideálisak a baba fogadására. A másfél szobás lakás, ahol élnek, több mint 30 éve amortizálódik. A falakról mállik le a tapéta, a padlószőnyeg már alig ismerhető fel. A másfél szoba szinte kong az ürességtől, csupán ágy és néhány polc a berendezés. Csak a család kutyája visz némi színt a sivár falak közé. Bár nekik is alig jut valami – húst például szinte nem is esznek –, az állatot befogadták. Előző gazdája kínozta, tőle menekítették ki.

– A fűtés- és közösköltség-tartozás miatt a lakást hamarosan elárverezik. Azt hiszem, ez lesz a legjobb megoldás számunkra, hiszen a fennmaradó összegből egy nagyobb bérlakásba tudunk költözni – mesélt Barbara optimistán terveikről. – Ha pedig megkapom a rendszeres szociális segélyt, a babaholmikat abból apránként meg tudom majd venni.

A karácsony viszont egyelőre kilátástalan számukra, hiszen alig több mint 12 ezer forintból enni is alig tudnak. – Feri az iskolában ingyen kap ételt, ebben szerencsére ő nem nélkülöz. De azt hiszem, az ajándékról és az ünnepről idén le kell mondania. Pedig nagy álma egy számítógép, a tanárai szerint van is érzéke hozzá. Még nem döntötte el, hogy ezen a vonalon tanulna tovább, vagy inkább grafikus lesz.

A szegényes berendezésű szoba faláról mállik a tapéta, a padlószőnyeg is alig ismerhető fel.  Fotó: Schmidt Andrea
A szegényes berendezésű szoba faláról mállik a tapéta, a padlószőnyeg is alig ismerhető fel. Fotó: Schmidt Andrea

óA Szakali család ma délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló elismervényt a Klauzál téren. A Délmagyarország-Rotary Adventen rajtuk kívül Földvári Andrea és családja vehet még át adományt. A gázszámla-hozzájárulást és az élelmiszercsomagot, amelynek értéke százezer forint, a Pálma Reklámstúdió képviselője adja át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Béke Utcai Általános Iskola. Ezen a héten az Értünk Alapítvány számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott személyek számára várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatjuk az ajándékosztást

Kotri Zsanett és családja vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren - rajtuk kívül a Kolompár család kapott még százezer forintos adományt. Tovább olvasom