Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szegedre költözött a Sipka család

Szeged - Kübekházi albérletüket saját szegedi lakásra tudták cserélni Sipkáék. A hét gyermekkel januárban özvegyen maradt édesanya Luxemburgból kapott adományt lakásvásárlásra, melyet férje munkahelyének alapítványa pótolt ki.

Csütörtök este már saját lakásukban aludtak Sipkáék. A hét gyermekkel özvegyen maradt édesanya adományokból tudott venni egy szegedi panellakást, így végre elköltözhettek kübekházi albérletükből. Egész nap csomagokkal járták a tíz emeletet, de nagyon boldogok voltak, hiszen sokáig úgy tűnt, elérhetetlen álom, hogy a városban éljenek, pedig mindannyiuknak sokkal könnyebb lesz így az élete.

A család sorsát december óta követjük nyomon – ők voltak a Lapcom Média Alapítvány karácsonyi akciójának egyik támogatottjai. Az édesapa akkor már súlyos rákbeteg volt, amikor a munkából kiesett, kereső nélkül maradtak. Ezért döntöttünk úgy, hogy olvasóink segítségével támogatjuk őket. Nekik szánták a legtöbb adományt: a rengeteg élelmiszer, ruha és játék mellett közel félmillió forintot utaltak át címzett adományként segítőkész emberek. Az internetnek köszönhetően történetük külföldre is eljutott: több országból is érkezett megkeresés szerkesztőségünkbe, hogy támogatnák őket ott élő magyarok.

Szegedre költözött a Sipka család. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Egy nagy problémájuk azonban nem oldódott meg: kübekházi albérletükből már akkor költözni szerettek volna – Szegedre, hogy a csontvelő-átültetés után a férfinak külön szobája lehessen. Kilencükre ugyanis mindössze két szoba jutott. Ennyi gyerekkel azonban egyetlen főbérlő sem látta őket szívesen. Karácsony után pedig már nem is tudtak lakáskereséssel foglalkozni, az édesapa ugyanis kórházba került, és már nem is tudott hazamenni. Január végén meghalt, felesége pedig magára maradt a hét gyerekkel. Innentől kezdve még sürgetőbbé vált volna a költözés, hiszen Mónika édesanyja és barátai is, akik segíteni tudnának neki, Szegeden élnek.

– Még élt a férjem, amikor már saját lakásban kezdtünk el gondolkodni, hiszen Luxemburgból kaptunk egy 10 ezer eurós adományt, kifejezetten lakásvásárlásra – mesélte Sipka Mónika. – Ki is néztük ezt magunknak, és hogy meg tudjuk venni, 2 millió forint hitelt kértünk. Amikor azonban Józsi meghalt, elutasították a kérelmünket.

Szegedre költözött a Sipka család. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A hiányzó összeget végül a Postások a Postásokért Alapítvány fizette ki, még arra is maradt, hogy felújítsák a 2+1-es panellakást. Csütörtökön pedig be is költözött a család.

– Az erkélyes szobát a nagylány kapta, aki az egyik kicsivel osztozik majd rajta. A nappaliban én alszom majd a legkisebbel, a harmadik szoba pedig a négy fiúé – mutatta az édesanya a beosztást. Jóval kényelmesebben elférnek tehát, mint amikor hat gyerek osztozott egyetlen szobán, de az is nagy segítség, hogy innentől kezdve már nem kell havi 30 ezer forintot albérleti díjként kifizetniük. – A hely is szimpatikus volt: közel lesz az iskola és az óvoda is. Ráadásul az utcában lakik az édesanyám is. Sokkal könnyebb lesz innentől kezdve az életünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fogakat kapott Sándor

Három hét alatt elkészült Balasi Sándor új fogsora. A hajléktalan férfi alapítványunk egyik támogatottja volt. Tovább olvasom