Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Szélmalomharc a hideggel

Kövegy - A kövegyi Igaz Henriettnek nem voltak nagy álmai: amikor a nevelőotthonból kikerült és első munkahelyén dolgozni kezdett, csupán otthont és családot szeretett volna. Most egy romos, düledező vályogházban él, három gyermeke közül is csak egyről tud gondoskodni – egyedül neveli, munkája nincs. A Lapcom Média Alapítvány Henriettet és Norbit is támogatja.
Igaz Henriett vágyálma a karácsony melege. Ezt szó szerint is lehet érteni, a kövegyi édesanya ugyanis egy rossz állapotú vályogházban lakik, aminek mindössze egyetlen szobája fűthető – igen nehezen. A házban a gázt kikapcsolták, áramhoz is csak előre feltölthető villanyórán keresztül jutnak, ha van rá pénz – fűteni így egy rozoga cserépkályhával tudnak csupán, amibe ő maga gyűjtött rőzsét, aprófát. Mégis gyakran fáznak. – A kályha folyton füstöl, sűrűn kell miatta szellőztetni a szobát, úgyhogy az a kis meleg, ami volt, pillanatok alatt elillan – sóhajt Henriett.

Délmagyarország–Rotary Advent

A szerdai lapunkban bemutatott Kovács Péter Pálnénak és családjának tegnap délután átadtuk a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt. Igaz Henriett és családja ma délután veszi át adományozó oklevelünket a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Orbán Csaba és családja vehet még át mosógépet, melyet a Magyar Telekom Nyrt. képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Béke Utcai Általános Iskola.
Hozzáteszi: még ha teljesülne az álma, és lenne egy jó kis kandallójuk, akkor is meg kellene küzdeni azzal, hogy az ablakkeretekből is hiányzik, papírral van pótolva itt-ott az üveg. Pedig tényleg kellene, hogy legalább esténként, a fürdés idején ne dideregjenek, a szobába kellett ugyanis áthozni a kádat – a fürdőszoba életveszélyes, mennyezete leszakadással fenyeget. A tisztálkodáshoz vödörben viszik át a megmaradt csapról a vizet. A ház többi helyisége közül egyedül a konyha használható – a tűzhely gázpalackkal üzemel, az édesanya igyekszik mindennap főzni. A mellékhelyiség az udvaron van.

– 28 ezer forint – mondja, amikor azt kérdezem, mennyit kap havonta. Ez önkormányzati támogatás. Közmunkát nem tudott ajánlani neki a falu: mivel veleszületett csípőficama miatt többször, idén is műteni kellett, csak olyan munkát végezhet, amihez nem kell emelni, hajolni. Korábban dolgozott: amikor az árvaotthonból kikerült, azonnal elhelyezkedett, volt állása a vásárhelyi porcelángyárban, később pedig a szentesi fonalfeldolgozóban. Legutóbb 8 hónapja volt lehetősége dolgozni, ezenkívül időnként házaknál takarít – megjegyzi, egyre ritkábban hívják.

Szélmalomharc a hideggel. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

Gyűjtés a Felsővárosi Óvodának

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten a Felsővárosi Óvoda számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Gyík utcai intézménybe sok hátrányos helyzetű gyerek jár, mellettük pedig 20 sajátos nevelési igényű és 8 autista kicsit is gondoznak. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

Igaz Henriettnek nem voltak nagy álmai, csupán egy egyszerű otthont, boldog családot szeretett volna. Most egyedül neveli 8 éves fiát, Norbit, akinek az édesapjától mindössze 10 ezer forintot kap gyermektartás címén. Ami egykori állami gondozottként a legfájóbb pont életében: másik két gyermekéről szerény anyagi körülményei miatt nem tud gondoskodni; egyiküket a nővére, másikukat volt anyósa vette szárnyai alá. Norbi jól tanul, csöndes, szótlan gyerek – amikor náluk jártunk, épp a leckét írta.

Nagy Péter karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Nagy Péter olimpikon súlyemelő lesz. – Szeretem a karácsony hangulatát, bár hóval lenne az igazi, amit mostanában nem látni. Emlékszem, gyerekkoromban mindig elmentünk szánkózni, és mire hazaértünk, a Jézuska meghozta a karácsonyfát és az ajándékokat. Ezt a programot leszámítva tulajdonképpen most is ugyanúgy telik a szenteste: még mindig kapok ajándékot, és továbbra is szüleim, testvérem és keresztanyám társaságában töltöm az ünnepet. Délután templomba megyünk, utána pedig vacsorázunk. Mindig kerül valami különlegesség az asztalra: a halászlé vagy rántott hal mellé vadhús készül. Együtt vagyunk, szeretetben – azt gondolom, ez ilyenkor a legfontosabb.
Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzat igyekszik segíteni az unokáit nevelő nagymamának

Ma délután 5 órakor kinyílt adventi naptárunk tizedik ablaka és ismét két rászoruló családnak adtunk… Tovább olvasom