Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Új életet akartak kezdeni - mindenüket elveszítették

Szeged - Jobb életet akartak három gyermeküknek, ezért költöztek el Békés megyei falujukból Balogék. Az apa elveszítette munkáját, részletekben fizetett házukból pedig kilakoltatták őket. Most egy árverezés előtt álló épületben laknak albérlőként.
Másfél éve egy tápéi albérletben lakik a Balog család. Nem így képzelték el az életüket, amikor Szegedre költöztek egy Békés megyei kistelepülésről. – Volt házunk, autónk, de azt gondoltuk, egy olyan faluban, ahol nincs munkalehetőség, a gyerekeink nem fognak tudni boldogulni – mesélte a családfő, Balog Károly. – Nekik szerettünk volna jobb jövőt biztosítani, ezért hagytuk el az otthonunkat.

Játékokat, könyveket is gyűjtünk

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten a szegedi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Déli Apró szintén az itt élőknek szeretne segíteni, így december 20-áig a Szilágyi utcai irodájukban is gyűjtenek játékokat, tartós élelmiszert és ruhákat. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.


Mivel azon a településen alig van értékük az ingatlanoknak, amit kaptak érte, a költözés szinte el is vitte. A család Szatymazon tervezett házat venni, az anya szüleivel közösen. – Édesapám rokkant volt, azt gondoltuk, így mindenkinek könnyebb lesz, közösen pedig bele is mertünk vágni a részletfizetésbe. – mesélte Balogné Balázs Éva. Akkoriban Károlynak még jól fizető munkája volt, a nagyszülők is jó nyugdíjat kaptak. Csakhogy időközben létszámleépítés miatt a családfőt elbocsátották.

Ráadásul kiderült, hogy a házat túlépítették, és a hatóság bontásra kötelezte őket – éppen azt a részt, ahol a nagyszülők laktak. – A tulajdonos, akinek addig a részleteket fizettük, bennünket hibáztatott, pedig mi nem növeltük a ház alapterületét, csak felújításokat végeztünk – mesélte a családfő. – Ő mégis úgy döntött, a hátralévő részt egy összegben kéri tőlünk. Mivel nem tudtunk előteremteni annyi pénzt, kilakoltatott bennünket. Az addig befizetett havi 70 ezer forintot pedig lakhatási bérként kezelte, így se házunk, se pénzünk nem maradt.

Új életet akartak kezdeni - mindenüket elveszítették. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Jelenlegi albérletükre több mint százezer forintot költöttek, hogy lakható legyen, nem volt benne ugyanis fűtés, a falak koszosak voltak, mállottak, és a villany sem működött. De olcsón adták, és a családnak ez volt a legfontosabb szempont. Az apa ugyanis közmunkás, az anya az anyasági támogatáson kívül két órában dolgozik, a nagymama pedig rokkantnyugdíjas – ő összeroppant, amikor a kilakoltatás után nem sokkal férje meghalt. Mivel az előző házon maradt tartozásokat is vonják tőlük, nagyjából 140 ezer forint marad a 6, 11 és 15 éves gyerekekre és a három felnőttre. Ez az összeg nagyjából el is megy a kötelező kiadásokra.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-
01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.
http://www.delmagyar.hu/alapitvany/– Ha hétköznap tudok egy-két napot dolgozni, akkor van a hétvégén ennivalónk – mondta az apuka. – Bármit elvállalok favágástól a kőművesmunkáig, de télen még így sincs nagyon lehetőségem dolgozni. A következő pár hónapot nagyon nehéz lesz kibírnunk.

A család úgy számolt, a ráfordított összeggel együtt körülbelül 6 millió forintot buktak a szatymazi házon. Abba pedig bele sem gondolnak, mennyi tartozásuk van még. – Első ránézésre úgy tűnik, minden rendben van velünk, hiszen rendezett szobákban lakunk. De ez csak a látszat – mondta az édesanya, aki elárulta: szekrényüket ajándékba kapták, az egyik ágyat pedig szó szerint az utcáról szedték össze: valaki kidobta, nekik viszont szükségük volt rá. A három helyiségből egyet lezártak, mert az előtérben felállított kandalló nem tudná még azt is befűteni. És bár rengeteget költöttek már a házra, nem tudni, meddig lakhatnak itt, ugyanis árverezés alatt áll.

Szabados Ágnes karácsonyi üzenete
A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren az RTL Klub hétvégi Híradójának műsorvezetője, Szabados Ágnes lesz.
– A karácsony nálam az év legkülönlegesebb napja. A családom pici gyerekkorom óta óriási készülődés közepette várja az ünnepet, abból is leginkább a szentestét, mert a többi napon valaki a szüleink közül biztosan dolgozott. Imádom a karácsonyi fényeket, zenéket, filmeket, a hangulatot, az ételeket, a fenyő illatát. Mindez a gyerekkoromat idézi, és karácsony környékén én is úgy érzem magam, mintha még mindig gyerek lennék egy kicsit. Ezért is szeretem nagyon. Talán azért is értékelődött fel ez az ünnep annyira, mert ritkán tud együtt lenni az egész család, de ez az ünnep számunkra szent és sérthetetlen, és ilyenkor közösen ebédelünk, ajándékozunk. Habár az ajándékvásárlás körüli mizériát nem szeretem, de próbálom gyorsan letudni, és nem túlzásokba esni. Nem ez az ünnep lényege. Inkább az együttlét és a különleges hangulat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Piroska és Pindroch Csaba is velünk volt

Hétfő délután 5 órakor újra kinyílt adventi naptárunk egy ablaka és ismét két rászoruló családnak… Tovább olvasom