Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Új fogakról álmodik Balasi Sándor

Szeged - Cukorbetegsége miatt szinte minden foga kihullott a hajléktalan Balasi Sándornak, akinél 11 súlyos betegséget diagnosztizáltak. Sosem kért senkitől semmit, most mégis megteszi.
– Soha életemben nem kértem szívességet senkitől. Mára azonban olyan rossz helyzetbe kerültem, hogy muszáj, ugyanis az evés óriási gondot jelent – mondja Balasi Sándor. A hajléktalan férfi 4 éve cukorbeteg, eleinte a látásáért aggódott, a szemeire húzódott rá a betegség. Végül nem vakult meg, a fogai azonban elkezdtek kihullani, már csak 5 maradt összesen.

– Nemrég jártam fogorvosnál, megtudtam, hogy az új protézis 150 ezer forintba kerül. Azt hiszem, ennyi pénzem egyben már sosem lesz, ezért fordultam az alapítványhoz – meséli az 55 éves, ápolt férfi.

Részletekben fizetné új fogait Balasi Sándor. Fotó: Karnok Csaba
Részletekben fizetné új fogait Balasi Sándor. Fotó: Karnok Csaba

Adományátadás

Balasi Sándor hétfő délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. A férfit a Zöldtranszfer – a gazdaságos és környezetbarát reptéri transzfer szállítja a helyszínre. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Bujtás Sándor és családja vehet még át százezer forint értékű adományt. A gyermekjátékról, élelmiszerről és rezsiköltség-hozzájárulásról szóló ígérvényt a Lombard Lízing Zrt. képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Garam utcai óvoda. Ezen a héten az Odú Fejlesztő Központ számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

Balasi Sándor 4 éve a Bajai úti szállón él. Napjait azzal tölti, hogy bejár a városba ebédért, tévézik, ha jó idő van, akkor napozik. Mint mondja, dolgozni nem tud, 11-féle betegséget diagnosztizáltak nála, az ezekről szóló orvosi papírokat meg is mutatja. Többek között gerincsérv, magas vérnyomás, érszűkület, asztma kínozza. Naponta négy inzulint ad be magának, íz ízületei rettenetes állapotban vannak. Azt mondja, az orvosok szerint olyanok a csontjai, mint egy 100 éves embernek.

Balasi Sándornak eddig két felesége és több stabil munkahelye volt. 1998-ban azonban trombózis miatt leépítették, azóta nem talált munkát. Folyamatosan támadták meg a különböző betegségek, így esélye sem volt munkát találni.

– Mostanra itt tartok, szégyellem, hogy ez történt, végső elkeseredésem vezetett idáig. Nem álltam ki soha az utcára, hogy kolduljak, nem részegeskedek, a ruháimat magam veszem. Ha a segélyemből kifizetem a szállót, a bérletet és a tartozásom a banknak, akkor 15-20 ezer forintom marad egy hónapra. Ebből mindig teszek félre egy kicsit, most is ebből fizetném a fogaimat.

Balasi Sándor ugyanis nem pénzt kér. Nem azt mondja, hogy fizesse ki helyette valaki az új protézist. Ő azt szeretné, ha jelentkezne egy olyan fogorvos, aki elvégezné a beavatkozást, és megengedné, hogy részletekben fizessen. Eddig ugyanis nem talált ilyen szakembert.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap. Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Király Levente karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége Király Levente, a Nemzet Színésze. A Szegedi Nemzeti Színház Kossuth-díjas örökös tagjának szép emlékei fűződnek a karácsonyhoz: „Gyerekkoromban akármilyen rossz is volt a helyzet, mindig titokzatos-titkolózós, varázslatos hangulata volt az ünnepnek. Később, amikor transzba esett: „Ez nem igaz, itt ülsz mellettem, fogom a kezed, és mégis csöngetnek!" Részletesen el kellett mesélnem neki, ki is az a Jézuska. Mindig azt mondtam neki: az a szeretet, amely a szívünkben lakik. A legnagyobb kérése egy lábbal hajtható Moszkvics autó volt. Megvettük neki, és bekapcsolt lámpával odatettük a karácsonyfa alá. Miközben nagy áhítattal énekeltük: „Mennyből az angyal eljött hozzátok...", Attila észrevette az autót, és nagyot kiáltott: „Apu, apu, Mokvics is van!" A szentestét már saját családjukkal töltik a gyerekeink, így számunkra 25-e az igazi karácsony, amikor Attiláék is jönnek Rozival és Bellával, Eszter lányunk is a férjével és Lili unokánkkal."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Mihályné és családja vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását

Horváth Mihályné és családja vasárnap délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. Tovább olvasom