Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Van, akit fekve szállítanak a szőregi iskolába

Szeged - Órákat várnak a betegszállítókra a sérült gyerekek, hogy mindennap eljussanak az iskolájukba. A mínuszok, a nagy hó és az üres egészségbiztosítási kassza miatt triplán szenvednek.
Krisztiánt Bordány széléről, egy tanyáról hordják mindennap a szeged-szőregi fejlesztő iskolába. Ez száraz időben is komoly feladat, de amióta leesett a nagy hó, megoldhatatlan vállalkozás. A kisfiúnak a hét közepétől már sikerült eljutnia a GEMMA-ba: oktatói szerint meglátszik az állapotán, hogy kimaradtak a foglalkozások.

– Az összes pedagógus a szülőkkel együtt másfél hete lapátolja a havat az iskola körül, hogy a betegszállítók kisbuszairól bejussanak a négy fal közé a gyerekek – mondta Kiss Zsuzsanna, a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ Fejlesztő Iskolájának intézményvezetője.

– Sok gyereket például csak fekve, speciális ágyon lehet szállítani, ezért nem mindegy, hány métert kell megtenni a bejáratig. A tanárok mindennap túlóráznak, mert van, hogy csak este 7-kor érkezik meg a jármű a várakozás miatt már szinte kezelhetetlenné vált gyerekekért.

A sérült Janókát csak két felnőtt tudja megemelni – a többiek szállításához időnként még többen kellenek. Fotó: Schmidt Andrea
A sérült Janókát csak két felnőtt tudja megemelni – a többiek szállításához időnként még többen kellenek.
Fotó: Schmidt Andrea

Segít a Délmagyarország

Lapunk alapítványa, a Lapcom Média Alapítvány (számlaszám: 12096705–01312657–00200005) is gyűjti a szőregi iskolának szánt adományokat, az összegyűjtött pénzzel a nyílászárók cseréjéhez járulunk hozzá. 

Az iskola nem hibáztatja a betegszállítókat – derült ki Kiss Zsuzsanna szavaiból. Ők nem tehetnek róla, hogy nincs pénz üzemanyagra. Az intézmény és a fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület képviselői már tárgyaltak az OEP-pel, eredménytelenül. Kétségbeejtő helyzetük miatt tüntetni akartak: a legnagyobb hidegben vonultak volna a sérült gyerekekkel és szüleikkel az egészségbiztosító épülete elé.

Bentlakásos intézményt terveznek

A GEMMA 2010 szeptemberében saját erőből nyitott meg egy bezárt iskolát Szőregen. Maguk hozták rendbe, festették ki, rendezték be a támogatóktól kapott bútorokkal, eszközökkel. Most 24-en járnak ide a két fejlesztő iskolai, valamint a felnőtt nappali csoportba. A nagy terv: bentlakásos intézmény létrehozása. Idáig se jutottak volna el, ha nem segít a Soroptimist Club, a püspökség, a Rotary Club, a Kovito és a Produkteam Kft.

Tavaly pályázatot adtak be arra, hogy saját támogató szolgálatot hozzanak létre, és járművet vásároljanak, ám nem sikerült pénzt kapni. Kérték, hogy a város küldjön hozzájuk közhasznú munkavégzés keretében embert, aki legalább a takarítás terhét levenné a vállukról, eredménytelenül. Ami sikerült: pályáztak bérköltség, rezsi kifizetésére – 2,5 millió forintot nyertek. Pályázati pénzből szeretnék felújítani az épületet is, nyílászárókat cserélni, megszabadulni a rossz konvektoroktól: csak a januári gázszámla 154 ezer forint volt.

– Szomorú, hogy a 21. században az emészti fel az energiánkat, hogy ideérnek-e a gyerekek az iskolába, el tudjuk-e vinni őket színházba, amikor ajándékba kapunk jegyeket, holott a fejlesztésükre kellene minden percünket fordítani – jelentette ki Péntek Imréné intézményvezető-helyettes. – Az illetékesek mindig csak azt mondják: átérezzük. Dehogy érzik át! El kellene tölteniük itt egy napot ahhoz, hogy lássák a küzdelmünket. Reggeltől estig dolgozunk, hétvégeken pedig pályázatokat és támogatást kérő leveleket írunk.

Olvasóink írták

 • 3. zoltanszabo 2012. február 19. 17:19
  „Nincs beteg gyerek a családomban, se az ismeretségi körömben. Szívszorító ilyen cikket olvasni .
  Minden tisztelet, becsület a tanároknak, szülőknek , mindenkinek aki ott dolgozik !”
 • 2. klj-54 2012. február 19. 16:11
  „@1. Qllancs
  A jó szándékod az kevés, ismernek kellene az autizmus tünetegyüttest és annak minden formáját.
  Én sem értek hozzá, csak ami exemtől rám ragadt.
  Számukra az utazás az kiborító dolog, a folyamatosság amit igényelnek.
  Ne tévesszen meg az esőember, mert az csak a pereme ennek a szimptómának:(”
 • 1. Qllancs 2012. február 19. 12:27
  „annyira szomorú ilyeneket olvasni. Rengeted beteg gyerek . ne lehetne benntlakásos iskolát létrehozni, ne kelljen naponta ilyen tortúrát végig szenvedni ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dávidka segítségre vár

Kézben cipeli súlyosan beteg kisfiát, így buszozik minden héten órákat egy sándorfalvi asszony. Dávid idegrendszerét egy ritka genetikai kór károsította: ötéves, de valójában csecsemő. Tovább olvasom