Állatszépségverseny

2014.04.22. 12:01

A 9 legjobb kutyasétáltató hely Szegeden

Szeged – Hol van jó társaság, hol szép a környék, hol lehet szabadon a kutya? Ha más a véleménye, írja meg, később összefoglaljuk a cikkben.

Illés Réka Gabriella

Melyek Szeged legkedvelhetőbb kutyafuttató helyei? A lista hosszúra nyúlhatna, de most csak a top 9-et nézzük. Van, amelyiket nyugalmáért, és van, amelyiket azért szeretnek kutyások és kutyák, mert jó a társaság. Lássuk!

9. Kutyafuttatók a Puskás és Hajlat utcában

Kutyafuttató a szegedi Puskás utcában. Fotó: Frank Yvette

Kutyafuttató a szegedi Puskás utcában. Fotó: Frank Yvette

Szegeden van két kijelölt és elkerített kutyafuttató: a rókusi Puskás utcában és a tarjáni Hajlat utcában. Itt a kutyák kedvükre futkározhatnak és ismerkedhetnek, hiszen nem tudnak elszaladni. Ugyanakkor a terület egy kicsit sivár és eléggé szűkös. Főleg kisebb kutyákkal járnak ide, mert a nagyobb testűeknek nem elég tágas a hely. Mindkét helyszín mellett közvetlenül játszótér is található, vigyázni kell az érkezéssel és a távozással.

8. Belvárosi helyek

Pihenés a parkban. Fotó: Karnok Csaba

Pihenés a parkban. Fotó: Karnok Csaba

A belváros is népszerű – főleg jó időben. A Dugonics tér vagy a Széchenyi tér közkedvelt pórázos kutyasétáltató hely. Egy fagyival a kezünkben jókedvűen lehet végigmenni ezeken az utcákon, feltéve, ha kutyánk engedelmesen tud sétálni pórázon, a fagyi pedig bírja a rángatást!

7. Kamaratöltés, Körtöltés

Kutyás játék a Körtöltésen. Fotó: Segesvári Csaba

Kutyás játék a Körtöltésen. Fotó: Segesvári Csaba

Töltésekből nincs hiány Szegeden. Népszerű hely a Kamaratöltés és a Körtöltés is, mindkét helyen megengedett a kutyák póráz nélküli futtatása. Ahogy a többi helyen, a Makai úthoz közel, a Kamaratöltésen is összeverődnek társaságok egy sétára.

6. Holt-Maros-part

Arnie a Holt-Marosnál. Fotó: Illés Réka Gabriella

Arnie a Holt-Marosnál. Fotó: Illés Réka Gabriella
Az újszegedi Holt-Maros-parton lubickolhatnak is a kutyák. Errefelé is sok ebbel lehet találkozni, és általában – a gazdikkal együtt – barátságosak. Sokszor látni a gazdával együtt kocogó vagy a bicikli mellett hűségesen haladó kutyát is. A szélesebb partszakaszokon még piknikezni is le lehet ülni.

5. Lapos, Sárga

Kutyás találkozó a Sárgánál a töltésen. Fotó: Illés Réka Gabriella

Kutyás találkozó a Sárgánál a töltésen.
Az olyan Tisza-menti helyek, mint a Lapos vagy a Sárga is közkedvelt helyszín a kutyás kikapcsolódásra. Az ide vezető úton szép a környék, a Tisza mellett felemelő a kilátás. Itt a kutyusok esetleg be is tudnak szaladni a vízbe. A Felső Tisza-parti ártéri erdőben is sokszor látni – inkább pórázon sétáltatott – kutyákat.

4. Tiszai hullámtér


A negyedik helyre két hasonló terület is befér, ahol szabályosan lehet a kutyákat póráz nélkül futtatni. Az új Tisza-hídtól északra és az árvízi emlékműtől délre a Tisza hullámterében (kivéve az üdülőterületeken) szabadon lehet az ebünk séta közben. Ezeken a helyeken is összeverődik egy-egy jó társaság. Az újszegedi Szövetség utca végén lévő töltésfeljárónál például minden szombat reggel összegyűlik egy nagyobb csapat, hogy sétára induljon. A zöldterületen – és egyébként is – érdemes odafigyelni a kullancs elleni védelemre, mert ezeken a helyeken nagyobb az esélye, hogy ránk ragadjon.

3. Stefánia

Találkozás a Stefánián. Fotó: Karnok Csaba

Találkozás a Stefánián. Fotó: Karnok Csaba

A Stefánia kedvelt kutyás hely, de itt jóval szolidabb körülmények között – jellemzően pórázzal – lehet sétáltatni a kutyákat. Azért itt is van tér futkorászásra és labdázásra, főként a vár oldalában, és bőven akad pad is, ahova a fáradt gazdik leülhetnek. "Tádét ilyenkor, ilyen szép délelőttön jó sétáltatni itt a Stefánián" – mondja egy bácsi, akinek pöttöm kutyája éppen a délelőtti jó időt élvezte a fák árnyékában.

2. A Vértó környéke

A második helyre a Vértó került. Itt is van elég hely a rohangászásra. A környékről sokan viszik le ide a kutyájukat futtatni, a legforgalmasabb a reggeli és az esti órákban. Munka után, a késő délutáni-koraesti időpontokban igazán jó bandák verődnek össze egy közös sétára, hiszen barátságos a hely a futkározásra. Itt is szabad póráz nélkül futtatni. Aki tarjánban lakik, hasonló körülményeket talál a Zápor-tó környékén is.

1. A Liget

A ligeti Tappancs fesztiválon (2013) Fotó: Schmidt Andrea

A ligeti Tappancs fesztiválon (2013) Fotó: Schmidt Andrea
A dobogó első helyére az újszegedi Ligetet tettük. Remek hely a kutyás programokra. A nyílt, nagy kiterjedésű füves területeken kedvünkre frizbizhetünk kutyánkkal, vagy csak süttethetjük a hasunkat vele egy nagy pokrócon. Többek szerint "értelmes", vagyis tudatos gazdák járnak oda a kutyáikkal, így viszonylag kevés a konfliktus, és szabad a játék.
"Annak párja nincs, ha a télen lehullott friss hóban szaladgálnak a kutyák a Ligetben" – mondja Zsolt, a 4 éves, Hanta nevű golden retriever gazdája. A Liget azonban nincs a póráz nélkül engedélyezett szegedi helyek között.

Gyenes Kálmán fotója

Gyenes Kálmán fotója

És amit még tudni érdemes

Fontos tudnunk, hogy bár törvényileg nem szabályozott a kutyák sétáltatása, az önkormányzatok helyi rendeletekkel szabályozzák az ebtartást. Szegeden a 28/1999-es önkormányzati rendelet szabályozza ezt. Az ebben leírtak szerint közterületen, illetve a lakóház közös használatú helyiségeiben és annak udvarán biztonságos vezetésre alkalmas pórázt, bizonyos esetekben pedig szájkosarat kötelező használni.

A kutyánk után kötelesek vagyunk összeszedni a kutyapiszkot. A szabályok betartását a közterület-felügyelők ellenőrizhetik, egyes esetekben 3-20 ezer forintos helyszíni bírságot szabhatnak ki.

A gyakorlat jóval elnézőbb, ha kutyánk nem veszélyeztet senkit a környezetében azzal, hogy szabadon futkos. Ha az általános normákat betartjuk, és kutyánkat az alapvető viselkedési szabályokra megtaníthatjuk, igazán önfeledt sétákat tehetünk vele nemcsak a listában felsorolt helyeken, de bárhol máshol is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!