Állatszépségverseny

2014.04.14. 13:34

Megérdemlik a boldog öregkort

Szeged – Ahogy az idős emberekről gondoskodunk, úgy kell gondoskodni az idős kutyákról is. Külföldön már figyelnek erre. Nálunk mikor fognak?

Garai Szakács László

Cammogó – így hívják a Tappancstanyán a „nyugdíjas otthont", ahol az öreg kutyák élnek.

Vigyáznak rájuk

Az udvar ezen részén homokos a talaj, ezeknek a kutyáknak a jelentős része ugyanis már ízületi betegségekben szenved, így könnyebben, fájdalommentesebben mozognak – ez egyébként nem hallatszott a hangjukon... Nagyon sok emberi ízületvédő gyógyszert, porcogót kapnak, ez meg is látszik rajtuk. A legtöbbjük úgy került a tanyára, hogy meghalt a gazdájuk, és a rokonok nem tudták befogadni őket. Az itt élő állatok az összes szükséges orvosi ellátást megkapják. Nekik külön főznek minden nap: húsmaradékokat, zöldségeket esznek.

Nyugdíjasok egymás közt.

Nyugdíjasok egymás közt.

Van, aki már csak őket keresi

Szerencsére az elmúlt egy-két évben divat lett örökbe fogadni őket. Németországban, Hollandiában már külön szervezetek alakultak arra, hogy idős kutyákat lehessen örökbe fogadni. A Tappancstanyának is vannak olyan támogatói, akik csak ilyen kutyákat visznek haza.

– Óriási dolog, hogy ezek az állatok életük utolsó egy-két évét szeretetben, jó körülmények között élhetik le – mondta [namelink name="Szerencsés Tilla Lilla"], a szegedi Tappancs Alapítvány sajtómunkatársa.

Öregek otthona kutya módra: a Tappancstanya Cammogója

Öregek otthona kutya módra: a Tappancstanya Cammogója

Hogy mikortól öreg egy kutya?

Általános vélekedés szerint egy négy-öt éves állat már öregnek számít, de ez nem igaz. Egy közepes testű kutya általában tizenhárom-tizennégy évig él. Örökbefogadás szempontjából volt olyan időszak, amikor már a két-három éves kutyákra is öregként néztek a leendő gazdák, szerencsére ezen már túl vannak a Tappancsnál. Amit sokan nem gondolnak, egy öreg kutya is ugyanúgy tanítható, mint egy kölyök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!